12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTinerii de origine română din Valea Timocului vor să înveţe la Târgu Jiu

Tinerii de origine română din Valea Timocului vor să înveţe la Târgu Jiu

Delegație de elevi de pe Valea Timocului, la UCB
Delegație de elevi de pe Valea Timocului, la UCB

Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (UCB) din Târgu Jiu a primit în urmă cu trei zile vizita unei delegaţii din Serbia. Cu acest prilej, 40 de elevi şi șase cadre didactice de la mai multe licee din Valea Timocului, din localitățile Petrovac, Veliko Gradiste au sosit la Târgu Jiu. Aceştia au vizitat sediile Universităţii „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu şi Căminul Studenţesc Debarcader. Tinerii au fost interesați de condițiile de admitere, de modul de desfășurare a admiterii, de condițiile de cazare, dar și de posibilitatea aprofundării cunoștințelor de limbă română, în special gramatica limbii române. În privința admiterii, selecția tinerilor de origine română se face la Consulatul General al regiunii Zaječar, de către o comisie mixtă formată din reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe.

Vor să înveţe în limba română

Tinerii elevi aflaţi în an terminal şi nu numai s-au declarat mulţumiţi de condiţiile pe care le-au găsit la Târgu Jiu şi au precizat că îşi doresc să revină la studii la Universitatea „Constantin Brâncuşi“. Un avantaj ar fi şi distanţa faţă de casă, precum şi faptul că se vor putea adapta uşor la condiţiile de învăţământ, având în vedere că ştiu bine limba română. Copiii sunt interesaţi în special de specializările tehnice, dar le-au fost prezentate şi facultăţile de drept, ştiinţe economice sau medicale. Pe Valea Timocului din Serbia trăieşte o comunitate importantă de români care încă îşi păstrează limba şi tradiţiile.
Există la nivelul judeţului Gorj şi comunităţii de români din Serbia colaborări în domeniile cultural şi sportiv, însă abia de curând s-a luat decizia de a atrage tinerii români din Serbia să urmeze o facultate la Universitatea „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu. Viitorii studenţi ar avea condiţii bune de cazare, la Căminul din Debarcader, modernizat nu cu mult timp în urmă.
Tot la Complexul Studenţesc Debarcader există un sediu nou care găzduieşte Facultatea de Ştiinţe Economice, dar şi alte spaţii pentru predare şi laboratoare ale instituţiei de învăţământ superior. La UCB mai există studenţi din Republica Moldova, însă într-un număr redus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS