10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSuspiciuni de fapte penale la Centrul pentru Formare Profesională

Suspiciuni de fapte penale la Centrul pentru Formare Profesională

Procurorii anticorupție au fost sesizați despre o serie de fapte penale ce ar fi fost comise de o fostă consilieră a CRFPA Dolj (Foto: GdS)
Procurorii anticorupție au fost sesizați despre o serie de fapte penale ce ar fi fost comise de o fostă consilieră a CRFPA Dolj (Foto: GdS)

Agenția Națională de Integritate a anunțat ieri că a sesizat procurorii Direcției Naționale Anticorupție privind o serie de fapte penale ce ar fi fost comise de o fostă consilieră a Centrului Regional pentru Formarea Profesională a Adulților Dolj. Cu aceleași proiecte, finanțate din bani europeni, are probleme și Mihaela Cotigă, fosta directoare a Centrului.

Inspectorii de Integritate susțin că Adriana Emilia Breazu, fost consilier în cadrul Centrului Regional pentru Formarea Profesională a Adulților (CRFPA) Dolj, ar fi săvârșit infracțiunile de conflict de interese, abuz în serviciu și schimbarea destinației fondurilor europene.
Potrivit Agenției Națio­nale de Integritate (ANI), s-a constatat „încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală, precum și existența unor indicii privind posibila săvârşire a infracțiunilor de abuz în serviciu și a celor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene de către Breazu Adriana Emilia, fost consilier în cadrul Centrului Regional pentru Formarea Profesională a Adulților Dolj, întrucât, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a beneficiat de date și informații privind posibilitatea obținerii de venituri pentru soțul său“.
Inspectorii de integritate au stabilit că, între 7 septembrie 2010 și 30 septembrie 2012, Adriana Breazu, care era și expert parlamentar, a deținut funcția de personal contractual în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană implementate de CRFPA Dolj. Unul dintre aceste proiecte a atras atenția ANI. Pe 1 octombrie 2010, CRFPA Dolj a încheiat cu Adriana Breazu, în calitate de responsabil parteneriat, un contract civil de prestări servicii pentru implementarea proiectului „Femei competente – Femei active pe piața muncii“, proiect cofinanțat de Fondul Social European în cadrul POS DRU 2007 – 2013.
Conflictul de interese ar fi apărut ulterior, după ce, în cadrul aceluiași proiect, soțul Adrianei Breazu a fost angajat ca lector. „Ulterior, CRFPA Dolj a încheiat mai multe contracte de prestări servicii cu soțul persoanei evaluate, acesta fiind angajat în cadrul echipei de implementare a proiectului mai sus menționat, în calitate de expert formator, contracte în baza cărora acesta a obținut venituri de natură salarială de la beneficiar, în cuantum de 76.648 de lei“, au mai reținut inspectorii de integritate.
De asemenea, aceeași Adriana Breazu ar fi intrat în posesia unor informații din interiorul instituției, pe care le-a utilizat pentru obținerea unor avantaje bănești în beneficiul soțului său.
ANI a mai comunicat că, astfel, există indicii privind posibila încălcare a Codului Penal și al Legii nr. 78/2000, motiv pentru care s-a dispus sesizarea procurorilor anticorupție. „Agenția Națională de Integritate a sesizat Direcția Națională Anticorupție în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către persoana evaluată a infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, și a celor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene“, au mai explicat reprezentanții ANI.

Și fosta directoare are probleme cu ANI

În martie 2012, ANI comunica faptul că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a comunicat ieri că s-au descoperit indicii privind posibila săvârşire a infracțiunii de conflict de interese şi a unor infracţiuni asimilate faptelor de corupție de către Mihaela Cotigă, pe atunci directoarea CRFPA Dolj.
În urma verificărilor, ANI a constatat că, în calitate de directoare a CRFPA Dolj, Mihaela Cotigă a semnat două contracte și un act adițional, în valoare totală de 527.202 lei, în cadrul a două proiecte – „Informare, consiliere, orientare și formare profesională pentru egalitatea de șanse – INFOCOP“ și „Femei competente – femei active pe piața muncii“, în care era şi manager de proiect. În opinia ANI, în acest caz ar putea fi vorba de infracțiuni asimilate faptelor de corupție.
În plus, ANI a mai descoperit că, tot în calitate de directoare a CRFP Dolj, Mihaela Cotigă a încheiat 28 de contracte și un act adițional, în valoare totală de 425.703 lei cu SC Pelendava SA, Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia și Cabinetul de avocatură „Albu Mihaela Cristina“, în condițiile în care, în aceeași perioadă, existau contracte de prestări servicii între acestea şi Silviu şi Adrian Cotigă, soţul, respectiv fiul directoarei Cotigă.
Inspectorii ANI au mai aflat că, în anul 2009, Mihaela Cotigă a semnat certificatele de absolvire în calificarea de „formator de formatori“ atât pentru soţul, cât şi pentru fiul său.
Raportul ANI a fost contestat de fosta directoare, însă până acum instanțele de judecată nu au luat o hotărâre definitivă. În februarie 2013, Curtea de Apel Craiova a respins contestația Mihaelei Cotigă, iar hotărârea instanței a fost atacată cu recurs. În decembrie anul trecut, Curtea Supremă a admis recursul Mihaelei Cotigă și a dispus ca instanța din Craiova să rejudece contestația. În prezent, dosarul se afă pe rolul Curții de Apel Craiova, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 22 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS