10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu, judecată pentru şpăgi de 55.000 de euro

Cristina Calangiu, judecată pentru şpăgi de 55.000 de euro

Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: GdS)
Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pe 16 aprilie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj (Foto: GdS)

Procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a Cristinei Calangiu, fosta directoare a Spitalului de Urgență Craiova și viceprimar al municipiului până pe 17 februarie, anul acesta. Calangiu este acuzată de comiterea infracțiunii de trafic de influență, iar în același dosar au fost deferiți justiției alți cinci inculpați, printre care se află trei persoane din conducerea DGASPC Dolj și o consilieră din cadrul Primăriei Craiova. Pe scurt, inculpații sunt acuzați că au luat șpăgi de zeci de mii de euro pentru angajarea unor persoane în spitalele din municipiu sau pentru eliberarea unor certificate de încadrare în grad de handicap.

Luare și dare de mită, trafic de influență, complicitate la infrac­țiu­­nea de luare de mită și favorizarea infractorului. Acestea sunt acuzațiile aduse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție unui număr de șase inculpați. Este vorba de Cristina Calangiu, Radu Smarandache, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului (DGASPC) Dolj, Rodica Țenea, consilier juridic în cadrul Primăriei Craiova, Maria Manolache, director general adjunct în cadrul DGASPC Dolj, Lavinia Oprea, șefa Centrului de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist din cadrul DGASPC Dolj, dar și de Ioana Munteanu, zisă Luminița. Inculpații au fost trimiși în judecată ieri, dosarul urmând să fie înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj.

„Luminița“ – „liantul“ dintre inculpați

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, procurorii anticorupție au explicat că cercetările au început, inițial, față de inculpata Ioana Munteanu, zisă Luminița, iar mai târziu s-a ajuns la viceprimarul Calangiu și conducerea DGASPC Dolj.
Astfel, procurorii spun că „Luminița“ a profitat de lipsa locurilor de muncă și s-a specializat în racolarea unor persoane care vroiau să se angajeze contra unor sume de bani. Cum nu putea „aranja“ angajarea unei persoane fără ajutorul unor funcționari publici cu putere de decizie, a ajuns la o înțelegere cu inculpații Calangiu, Țenea, Smarandache și Maria Manolache. „Conform acestei înţelegeri, inculpata Munteanu Ioana, zisă Luminiţa, urma să pretindă şi să primească de la persoanele interesate sumele de bani ce erau stabilite de inculpaţii Calangiu Cristina Mariana, Ţenea Rodica, Smarandache Radu şi Manolache Maria, banii ajungând, în final, la inculpaţii mai sus menţionaţi, inculpatei Munteanu Ioana, zisă Luminiţa, revenindu-i doar o mică parte din aceste sume“, au reținut procurorii anticorupție.
Mai departe, anchetatorii spun că cei patru inculpați de mai sus au avut înțelegeri separate cu „Luminița“. Astfel, potrivit procurorilor, cei patru „au acţionat independent unul de celălalt, liantul dintre aceştia fiind inculpata Munteanu Ioana, zisă Luminiţa, cu care au avut, fiecare dintre ei, înţelegeri infracţionale în scopul arătat mai sus“.
Inculpații au considerat că dacă ar fi fost prinsă, „Luminița“, care este descrisă de procurori ca o persoană cu o pregătire medie şi de condiţie socială modestă, „nu ar fi putut să le atragă răspunderea penală, apreciind în mod uşuratic că ar fi fost cuvântul ei împotriva cuvântului lor şi, evident, cei crezuţi ar fi fost ei, persoane onorabile, cu funcţii de decizie şi pregătire universitară“, au mai reținut procurorii DNA.

Țenea și-a reclamat „clienții“ la poliție

În rechizitoriul întocmit, procurorii au descris, pe rând, faptele fiecărui inculpat. Să începem cu consiliera Țenea. În perioada 2011-2015, Rodica Țenea, în calitate de consilier juridic în Primăria Craiova, prin intermediul inculpatei Ioana Munteanu, a cerut în șase rânduri sume de bani cuprinse între 2.000 de lei și 8.000 de euro de la persoane interesate să se angajeze la mai multe instituții din Craiova sau să se pensioneze medical. În total, Țenea a primit, efectiv, sumele de 16.000 de euro şi 3.700 de lei.
Anchetatorii au stabilit că Țenea chiar a reclamat la poliție mai multe persoane cărora le luase bani pentru a le pensiona medical, însă nu se ținuse de promisiune. „Inculpatei Ţenea Rodica i s-a solicitat în 30.03.2015, de către (….) , să-şi ţină promisiunea de a-i pensiona medical ori să le restituie banii, iar aceasta a avut o atitudine agresivă de natură a intimida martorii, cărora le-a spus că îi va reclama la poliţie. Inculpata Ţenea Rodica a dat curs acestei intenţii şi, la data de 30.03.2015, a formulat plângere penală la Secţia I Poliţie a municipiului Craiova“, spun procurorii.
În ceea ce-l privește pe Radu Smarandache, acesta este acuzat că, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, prin intermediul aceleiași inculpate Ioana Munteanu, a cerut și a primit, în șase rânduri, suma totală de 4.000 de lei de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap.

Cele mai multe șpăgi ar fi ajuns la Cristina Calangiu

Din cercetările procurorilor anticorupție s-a stabilit că cele mai mari sume de bani ar fi ajuns la Cristina Calangiu, care a ocupat funcția de manager al Spitalului de Urgență Craiova în perioada 29.05.2006 – 15.11.2009 și pe cea de viceprimar al municipiului Craiova în perioada 22.06.2012 – 17.02.2015. Cristina Calangiu este acuzată că „prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, zisă Luminiţa, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei şi 8.000 de euro, de la persoanele enumerate mai sus, pentru a fi angajate ca asistenţi medicali, respectiv infirmieri, la unităţi spitaliceşti din municipiul Craiova, prevalându-se de autoritatea pe care o avea în instituţiile respective“.
În total, Cristina Calangiu ar fi primit 50.500 de euro și 15.000 de lei, de la mai multe persoane, pentru a le angaja ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești din municipiul Craiova. Mai trebuie spus că, în perioada cât a ocupat fotoliul de viceprimar al municipiului Craiova, Cristina Calangiu răspundea de spitalele aflate în subordinea primăriei – Spitalul „Victor Babeş“ Craiova, Spitalul „Filantropia“ Craiova şi Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova.

Manolache a înapoiat șpaga pe care o primise într-o pungă de cadou

O altă inculpată din acest dosar – Maria Manolache, acuzată și ea de comiterea infracțiunii de trafic de influență, a primit o șpagă însă a înapoiat banii atunci când nu a reușit să angajeze persoana respectivă. Astfel, procurorii spun că, în luna octombrie 2014, „în contextul organizării unui concurs pentru ocuparea unor funcții vacante în cadrul Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Dolj, inculpata Manolache Maria, în înțelegere cu inculpata Munteanu Ioana, a pretins și primit, de la o persoană, printr-un intermediar, suma de 3.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpata Manolache Maria trebuia să intervină pe lângă factorii de decizie cu atribuții în organizarea și desfășurarea concursului, pentru ca persoana respectivă să ocupe unul din posturile de îngrijitor scoase la concurs. Ca urmare a faptului că aceasta nu a promovat examenul, inculpata Manolache Maria i-a restituit suma de 3.000 de lei“.
Suma de 3.000 de lei a fost dată de „Luminița“ Mariei Manolache în biroul acesteia din urmă, „disimulată într-o pungă de cadou, în care se afla o floare în ghiveci, sub care a pus plicul cu bani“, mai spun procurorii.

Lavinia Oprea l-a prevenit pe Smarandache

În ceea ce o privește pe Lavinia Oprea, care a fost trimisă în judecată pentru favorizarea infractorului, aceasta este acuzată că l-a prevenit pe Smarandache că este cercetat de procurorii DNA. „Inculpata Oprea Carmen Lavinia l-a sunat în data de 31.03.2015 pe inculpatul Smarandache Radu şi i-a spus că nu trebuie să mai vorbească nimic la telefon întrucât sunt ascultate toate telefoanele şi ştie acest lucru de la un apropiat, identificat ulterior ca fiind (….). Urmare a acestui avertisment, inculpatul Smarandache Radu, fiind sunat în data de 31.03.2015, în jurul orei 12.00, de mai multe ori de Munteanu Ioana, zisă Luminiţa, a răspuns în jurul orei 12.25, ocazie cu care a contramandat întâlnirea, punându-i în vedere să nu-l mai caute. În acelaşi context, inculpatul Smarandache Radu a distrus actele medicale ale numitului (….) , pe care le-a aruncat într-un tomberon de gunoi de la locul de muncă, lucru pe care l-a declarat cu ocazia audierii sale în calitate de suspect“, au reținut anchetatorii în rechizitoriu. Este vorba de actele medicale ale unei persoane care urma să îi dea lui Smarandache suma de 500 de lei în scopul eliberării unui certificat de încadrare în grad de handicap.

Sechestru pe bunurile inculpaților

În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor șase inculpați, procurorii DNA au precizat că s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Smarandache, Țenea, Calangiu și Munteanu. Din cei șase inculpați, Cristina Calangiu, Radu Smarandache și Rodica Țenea sunt arestați preventiv, iar Ioana Munteanu a fost pusă sub control judiciar. În schimb, Maria Manolache și Lavinia Oprea au fost trimise în judecată în stare de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS