17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii taxează legea bacșișului

Craiovenii taxează legea bacșișului

Unii dintre cei care s-au aflat ieri în incinta Electroputere Parc au spus că lasă în continuare bacșiș, dar nu sunt de acord  cu legislația care prevede impozitarea acestuia (Foto: Claudiu Tudor)
Unii dintre cei care s-au aflat ieri în incinta Electroputere Parc au spus că lasă în continuare bacșiș, dar nu sunt de acord
cu legislația care prevede impozitarea acestuia (Foto: Claudiu Tudor)

Craiovenii cu care au stat ieri de vorbă redactorii GdS și Alege TV au dezaprobat în unanimitate legislația privind impozitarea bacșișului.

Prevederile Ordonan­ței de Urgență nr. 8/2015 legate de obligativitatea emiterii de bon fiscal pentru bacșișul primit de angajații firmelor au intrat de ieri în vigoare. Toate firmele care au case de marcat sunt obligate să emită bon fiscal pentru bacșiș sau pentru restul pe care clienții îl lasă pe tejghea, indiferent de sumă. Craiovenii intervievați de GdS cunoșteau, în mare măsură, prevederile legislației fiscale privind evidențierea și impozitarea bacșișului. În schimb, barmanii, ospătarii, patronii de firme, taximetriștii sau clienții aflați ieri în Electroputere Parc nu sunt de acord cu impozitarea bacșișului.

„Nu voi da bon fiscal pentru bacșiș!“

Unii barmani și ospătari sunt nemulțumiți de impozitarea bacșișului. „Știu de legea privind bacșișul. Voi da bacșiș, dar nu mă aștept să primesc bonuri fiscale. Lucrez în domeniu și eu nu o să dau bon fiscal pentru bacșiș. Mi se pare o mare prostie legea cu impozitarea bacșișului, pentru că aceștia sunt banii care ne rămân nouă. Eu lucrez ca ospătar și nu o să dăm bon fiscal pentru bacșiș la nimeni“, a spus un tânăr craiovean.
O ospătăriță a spus că a primit bacșiș chiar ieri, în valoare de doi lei, dar susține că a emis bon fiscal. Despre legislația fiscală privind impozitarea bacșișului are aceeași părere ca și celelalte persoane intervievate. „Sincer, este o prostie! Nu este corect. Sunt alte chestii mai importante de care să se ocupe… Nu cred că și-au făcut barmanii și ospătarii vile și piscine din bacșișul câștigat. Chiar nu e corect, la cât muncim noi și la salariile mici pe care le avem, acesta era câștigul nostru. Chiar nu e corect ce se întâmplă“, a spus Camelia, care lucrează la o cafenea.
Nici clienților nu le convine că se impozitează bacșișul. „Cred că voi lăsa bacșiș în continuare. Dacă voi avea ocazia, sigur voi lăsa. Mi se pare ceva normal. Dacă sunt mulțumit de calitatea produselor, voi lăsa. E plăcerea clientului să lase bacșiș și nu ar trebui să se impoziteze. Nu cred că se vor strânge bani mulți la stat din acest impozit“, a spus Alexandru Băluță, clientul unei cafenele din mall.
„Chiar acum am lăsat bacșiș, dar nu am primit bon, pentru că nu am stat să luăm. Am pus banii pe masă și am plecat. Știm că trebuie să primim bon pentru bacșiș, dar nu mi se pare ok, pentru că, dacă eu consider că merită să las bacșiș, atunci las, dacă nu, atunci nu mai las. Dacă voi fi mulțumită de servicii, eu voi lăsa bacșiș în continuare, pentru că e o muncă a ospătarilor, a barmanilor“, a spus Eliza, care lăsase bacșiș la o cafenea.

Un proprietar de firmă dezaprobă impozitarea bacșișului

Un bărbat care tocmai lăsase bacșiș de 20 de lei în mall și a primit și bon fiscal pentru acesta ne-a explicat că nu este de acord cu prevederile OUG nr. 8/2015 privind acest aspect. „Am o părere foarte proastă despre legislația privind bacșișul. Am și eu firmă și ne-au pus pe drumuri, să-ți refiscalizezi casa și așa mai departe. Am făcut Registru de bani personali, dar mi se pare o birocrație, doar să te încurce și să nu poți să dai înainte“, a spus Vetenghel, proprietar de firmă.

Taximetriștii nu pot da bon pentru bacșiș momentan

Taximetriștii spun că încă nu pot emite bon fiscal de bacșiș, așa că unii refuză să mai primească bani în plus de la clienți (Foto: Claudiu Tudor)
Taximetriștii spun că încă nu pot emite bon fiscal de bacșiș, așa că unii refuză să mai primească bani în plus de la clienți (Foto: Claudiu Tudor)

Casele de marcat de la unul dintre cei mai mari operatori de taxi din oraș nu pot fi folosite pentru a emite bon fiscal pentru bacșiș. Firma trebuie să facă o cheltuială în plus pentru a achiziționa alte case de marcat. Până atunci, unii taximetriști refuză să mai primească bacșiș. „Nu putem să dăm bon pentru bacșiș, că nu merge de pe casele acestea de marcat. Trebuie să ni le schimbe și să ia altele de la o firmă… Legea cu bacșișul este o porcărie. Eu nu mai primesc bacșiș de la nimeni și tot nu le dau lor la stat bani. O să îmi iau în mașină monede de zece bani și o să le dau restul oamenilor, numai ca să nu dau la stat din bacșiș. E munca mea și nu trebuie să dau la nimeni banii mei. Așa crede statul român că se îmbogățește? Ei fură sute de milioane de euro și vin să ne impoziteze nouă bacșișul… Este și rușinos. Eu fac bacșiș de trei – patru lei pe zi. Și gândiți-vă că trebuie să dau și bani la patron, și să bag și benzină, dar bacșiș nu mai iau. Pentru trei lei, de ce să iau amendă de peste 1.000 de lei? Mai bine mă lipsesc“, a spus Laurențiu Tuță, taximetrist din Craiova.
Nici alți taximetriști nu au putut emite ieri bon fiscal pentru bacșiș, pentru că nu le permit casele de marcat. „Deocamdată nu avem casă de marcat care să emită bon fiscal pentru bacșiș, iar casa asta de tip vechi nu emite astfel de bonuri. Când ne vor da alte case de marcat, bineînțeles că vom emite și noi bon fiscal pentru bacșiș. Nu cu un bănuț-doi se face treabă. Nu de la noi se completează ceea ce s-a furat sau ceea ce s-a luat… Dar degeaba zicem noi că nu e bine, că legea e deja dată“, a spus Puiu, taximetrist în Craiova.
Alt craiovean s-a arătat revoltat de apariția ordonanței privind bacșișul. „Să se uite la ăia mari care au adunat sute de tablouri, nu la amărâții ca noi! Uitați, noi avem Registru de bani personali și îmi trec în el în fiecare dimineață banii din buzunar. Așa e legea și trebuie să ne conformăm“, a spus Florea Isac, taximetrist.
Angajații care nu prezintă inspectorilor ANAF banii din buzunare riscă amenzi de până la 1.250 de lei de persoană, iar firmele care nu au la fiecare punct de lucru Registru de bani personali în care să își treacă angajații sumele cu care vin de acasă pot să primească amendă de 9.000 de lei.
Bacșișul evidențiat pe bonul fiscal se impozitează cu 16%, iar firmele au posibilitatea să decidă dacă lasă bacșișul angajaților sau dacă îl rețin acestea ca profit. Bonul pentru bacșiș nu este purtător de TVA.

Legea privind limitarea numerarului se aplică tot de ieri

Tot ieri a intrat în vigoare și legea care limitează circularea banilor în numerar. Tranzacțiile între o persoană fizică și una juridică mai mari de 10.000 de lei nu se mai pot desfășura în numerar, iar între două persoane fizice nu pot fi mai mari de 50.000 de lei în numerar. Facturile ce depășesc aceste sume trebuie să fie achitate fie cu cardul, fie doar din conturile bancare.
Dacă nu sunt de acord cu impozitarea bacșișului, craiovenii salută, în schimb, legea prin care se limitează numerarul din circulație. „E o lege bună, pentru că frauda este mare și prin această lege nu îi mai lasă pe alții să o încalce. E bine să circule banii prin conturi, dar e bine și pentru noi (…)“, a spus Jean din Craiova.

Unor asociații de proprietari nu li se aplică Legea nr. 70 privind numerarul

Există unele asociații de proprietari care nu sunt obligate să respecte legislația privind tranzacțiile în numerar. Directorul executiv al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Craiova, Mihai Antonescu, a precizat că asociațiile de proprietari care au încheiate contracte mai vechi cu furnizorii de utilități pot să funcționeze în continuare după acele contracte și să facă plăți către furnizori la fel ca și până acum, dacă în respectivele documente se prevede expres că plata utilităților se poate face și în numerar. În schimb, acele asociații care nu au această prevedere în contractele cu furnizorii de utilități sunt obligate să încheie acte adiționale, iar plățile se vor derula doar prin intermediul băncilor.
De asemenea, dacă asociațiile de proprietari încheie de acum înainte contracte noi cu furnizorii, atunci trebuie să respecte Legea nr. 70/2015 și să facă plățile prin sistemul bancar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS