25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSimpozion internaţional pe teme de istorie a metalurgiei la Muzeul Judeţean

Simpozion internaţional pe teme de istorie a metalurgiei la Muzeul Judeţean

Organizatorii simpozionului internaţional (Foto: Eugen Măruţă)
Organizatorii simpozionului internaţional (Foto: Eugen Măruţă)

Muzeul Judeţean Gorj organizează în perioada 10-12 mai Simpozionul Internaţional Balkan Early Metallurgy. Simpozionul, aflat deja la cea de-a IV-a ediţie, este făcut în parteneriat cu University College din Londra, Institutul de Arheologie din Londra şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan“ din Bucureşti. Este pentru prima dată când acest simpozion se desfăşoară în România, cele trei ediţii anterioare având loc în Marea Britanie, Serbia şi Bulgaria. Scopul simpozionului internaţional este să reunească specialiştii care au preocupări în domeniu, crearea unei baze de date informale despre metalurgia timpurie din zona Balcanilor şi formularea unor propuneri pentru viitoarele studii despre mineritul preistoric şi metalurgia preistorică din zona aceasta.

Specialişti de renume internaţional

Săptămâna viitoare vor ajunge la Târgu Jiu specialişti în domeniu din Qatar, SUA, Germania, Marea Britanie, Rusia, Serbia, Bulgaria şi inclusiv din ţara noastră. Potrivit reprezentanţilor muzeului judeţean, debutul metalurgiei în Balcani a atras atenţia unui număr mare de specialişti în ultimele decenii, iar problemele privind originea şi evoluţia ei au stârnit discuţii aprinse în mediul academic. Simpozionul începe luni, 11 mai, la ora 9.00, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Târgu Jiu.
„Problemele privind originea și evoluția metalurgiei în Balcani au atras atenția unui număr mare de specialiști în ultimele decenii, acestea fiind intens dezbătute de mediul academic în cadrul celor trei congrese organizate până în prezent. Cele trei simpozioane s-au desfășurat din doi în doi ani la Londra, Belgrad și Sofia, acum fiind rândul municipiului Târgu Jiu. Pentru noi este o mare onoare, suntem pe harta celor mai importante locuri din lume pentru arheologii care studiază metalurgia preistorică. Avem aici cercetări și descoperiri foarte importante“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS