14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRazie la „fabrica“ de dezmembrări de pe Râului

Razie la „fabrica“ de dezmembrări de pe Râului

Persoanele de etnie romă au făcut scandal când oamenii legii le-au pus să-și ridice motoarele și caroseriile de pe domeniul public (Foto: GdS)
Persoanele de etnie romă au făcut scandal când oamenii legii le-au pus să-și ridice motoarele și caroseriile de pe domeniul public (Foto: GdS)

Autoritățile din Craiova le-au pus gând rău persoanelor care dezmembrează autovehicule pe strada Râului, pe domeniul public, dar și celor care ard cabluri pentru a scoate metalul din ele. Marți, zeci de polițiști, pompieri, jandarmi, inspectori ai Gărzii de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică au organizat pe strada Râului o primă acțiune de amploare prin care încearcă să curețe zona.

Articolele publicate de Gazeta de Sud pe tema dezmembrărilor unor autovehicule pe strada Râului din municipiu, dar și zecile de sesizări făcute de craiovenii care locuiesc în zonă în legătură cu acest lucru încep să aibă efect.
Prefectul județului Dolj, Sorin Răducan, a emis un ordin prin care a pus autoritățile la treabă, iar marți a avut loc prima acțiune de amploare pe strada Râului. Este vorba de un ordin emis pe 30 aprilie, prin care se înființează o comisie de verificare a „legalității desfășurării unor activități de dezmembrări auto, colectare și ardere a deșeurilor pe strada Râului și zona adiacentă acesteia“. Președinția comisiei cu pricina, din care fac parte Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj, Inspectoratul de Jandarmi Județean Dolj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, Poliția Locală Craiova și DSP Dolj, este asigurată de Garda de Mediu Dolj. Potrivit ordinului emis de prefect, comisia își desfășoară activitatea pe tot parcursul anului 2015.
Ce se întâmplă pe strada Râului? De ani buni, persoanele care locuiesc în apropierea intersecției cu strada Popoveni depozitează pe domeniul public de la autoturisme până la autobuze și autobasculante, le dezmembrează în plină stradă și pe trotuar, iar apoi le vând ca fier vechi. De asemenea, sute de metri de cabluri sunt arse pentru a recupera metalul. Resturile sunt aruncate direct în canalul colector care separă sensurile de mers ale străzii Râului sau pe stradă și pe trotuar.

Râului, în reabilitare printre fiare

Strada Râului din Craiova este în reabilitare de mai bine de un an, iar în prezent se lucrează atât la casetarea canalului colector, cât și la reţeaua de apă. Din iunie, urmează să se înceapă asfaltarea. Reabilitarea străzii ar trebui încheiată până pe 31 decembrie 2015.
În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de pe 29 aprilie, când s-a hotărât înființarea unei comisii pentru a rezolva problema de pe strada Râului, primarul municipiului Craiova a explicat că dezmembrările din zonă amenință chiar continuarea lucrărilor. „Noi am început un amplu proces de modernizare a străzii Râului, dar ajungem în situația de blocaj cu constructorul. De foarte multe ori, acesta nu mai poate să avanseze cu asfaltarea pentru că sunt diverși cetățeni care, pe domeniul public, vin și dezmembrează tot felul de mașini și ne împiedică să ne facem treaba. Mai mult, în curți, aceștia dau foc la cauciucuri ca să poată să scoată fierul și tot cartierul respectiv are o mare problemă cu poluarea“, spunea Lia Olguța Vasilescu.
O zi mai târziu, prefectul a emis ordinul amintit mai sus, iar marți, zeci de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori ai Gărzii de Mediu și ai Direcției de Sănătate Publică au „vizitat“ unele persoane de pe strada Râului.
Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Dolj, a explicat la Alege Tv că, în urma acțiunii, au fost identificate pe domeniul public șapte autoturisme abandonate. O parte dintre ele au fost ridicate de persoanele care le deţineau și băgate în curți, iar o caroserie a fost ridicată de oamenii legii. De asemenea, au mai fost găsite pe domeniul public patru autobuze și un autocamion. Polițiștii au verificat 12 persoane juridice, dar și șase persoane fizice, iar pentru neregulile descoperite au fost aplicate sancțiuni de 9.000 de lei.
Ofițerii din cadrul IPJ Dolj au sancționat cu 5.000 de lei administratorul unei societăți care se ocupă cu comercializarea fierului vechi și care nu a putut prezenta documente de proveniență pentru o tonă de deșeuri feroase și neferoase. În plus, deșeurile fără acte au fost confiscate.
Poliția Locală Craiova a dat șapte sancțiuni în valoare totală de 4.000 de lei pentru ocuparea domeniului public cu caroserii de mașini ori componente de autovehicule, iar alte amenzi au fost date persoanelor care nu dețin vinietă pentru autoturisme.

Verificări până la curățarea zonei

Gheorghe Călinoiu a mai precizat că verificările în acea zonă vor continua până când persoanele vor renunța să mai dezmembreze autovehicule pe domeniul public. „Acolo, lucrurile nu sunt de azi de ieri, ci de mai mult timp. Știm cu toții că zona aceea este locuită de cetățeni de etnie romă, iar cetățenii din zonă reclamă că acolo se produc lucruri care sunt dincolo de cadrul legal. Acolo, de o parte și de cealaltă parte a canalului, sunt aduse pentru a fi dezmembrate toate tipurile de autovehicule, de la autobuze până la autoturisme și basculante. Vom face astfel de controale până când nu vom mai găsi pe domeniul public mașini pentru dezmembrat, până când nu se mai ard acele cabluri și până când canalul nu mai este groapă de gunoi. Aplicând legea, lucrurile se vor rezolva“, a precizat Călinoiu.
Acesta a precizat pentru GdS în articolul „Dezmembrări la drumul mare pe bulevardul Râului“, apărut în ediția din 19 martie 2015, că persoanele „uită“ să plătească amenzile primite. „Am făcut foarte multe controale și am aplicat amenzi de zeci de mii de lei, dar nu și-au atins scopul. Nu le plătesc și vorbim de amenzi de 10.000 de lei pentru persoane fizice și 40.000 de lei pentru persoane juridice“, a mai spus Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS