21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIonela Anghel Popa spune că folclorul este un alint al sufletului

Ionela Anghel Popa spune că folclorul este un alint al sufletului

(Foto: Arhiva personală Ionela Anghel Popa)
(Foto: Arhiva personală Ionela Anghel Popa)

Ionela Anghel Popa și-a dorit de mică să urce pe scenă și să le cânte oamenilor. Astăzi este mândria locului unde s-a născut, comuna Podari din județul Dolj. Muzica a făcut mereu parte din viața ei și ori de câte ori a avut ocazia a încercat să își exprime sentimentele prin cântec. „Când eram mică, mergeam la nunțile din Podari cu părinții mei. Eram fascinată de cântărețe. Stăteam tot timpul lângă ele. Atunci când se aducea friptura, tata mă punea mereu să cânt și eu două melodii“, a povestit Ionela.
Despre copilărie are numai amintiri frumoase. Artista spune că a făcut de toate în acea perioadă din viața ei. „Am dat cu sapa, am roșit și ouăle cu mami, am frământat și pâine, le-am făcut pe toate. Prima pâine frământată de mine s-a dospit a doua zi“, a povestit zâmbitoare Ionela Anghel Popa. Chiar și așa, artista a folosit ingredientele potrivite pentru a ajunge pe drumul succesului în muzica populară. O olteancă ambițioasă, plus trei condimente: sensibilitate, originalitate și talent. Așa arată drumul către sufletul publicului pentru care Ionela cântă. În carieră, pașii pe care i-a făcut au fost mărunți, dar siguri. Chiar dacă părinții nu au fost dintotdeauna de acord cu drumul pe care și-l alesese, artista le-a demonstrat tuturor cum dorința sa este mai mare decât orice altceva. „Tatăl meu dorea să mă facă învățătoare, mama doctoriță, iar eu visam să fiu cântăreață. Îmi spuneau că a fi cântăreață nu este o meserie. Eu cred că Dumnezeu a vrut să fie așa“, a povestit interpreta de muzică populară.
Printre artiștii care au marcat copilăria artistei se numără Irina Loghin, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu sau Ion Dolănescu. Cu melodiile lor, solista mergea la evenimentele prietenilor și le cânta. Ionela își amintește cum se pregătea pentru aceste mici spectacole. „Cântam în fața oglinzii cu pisălogul în mână și îmi analizam toate gesturile“. Artista a ajuns și la concursurile de muzică populară. Unul dintre cele mai importante premii pe care le-a câștigat a fost locul III la Festivalul „Maria Tănase“. A străbătut țara alături de colegii ei Marcela Fota, Mădălina Pescaru şi Marius Josceanu, participând la diferite concursuri. Atunci i s-a confirmat talentul. „Am văzut că am potențial. Mai departe mi-am croit singură drumul în muzica populară“, a spus cântăreața.

„Mai bine taci… și le faci!“

Ionela Anghel Popa definește folclorul drept „un alint a sufletului“. Artista consideră că tinerii se îndreaptă către muzica populară, iar ei vor duce mai departe folclorul: „Chiar sunt foarte mulți tineri care cântă, joacă pe muzică populară. La evenimente cer să le cânt și melodii mai vechi «Mai ții minte, măi dragă Mărie», «Radu mamii, Radule», «Șase pui de prepeliță», sunt melodii pe care tinerii le știu“.
De curând, Ionela Anghel Popa și-a lansat cel mai recent album, intitulat „Mai bine taci… și le faci!“. Artista este mândră de acest material muzical, mai ales pentru că textele melodiilor sunt scrise de ea, cu excepția piesei care dă titlul albumului, ale cărei versuri îi aparțin doamnei Jeni Nicolau. Sursa de inspirație a interpretei o reprezintă viața de zi cu zi. În melodiile sale cântă dragostea pentru fiul ei, îşi amintește de bunici, dar și de copilărie.
Ionela Anghel Popa poartă cu mândrie costumul popular, despre care spune că este „ceva sfânt“. Cele mai multe costume le are moștenite de la bunici. Sunt costume de care are foarte mare grijă și pe care le recondiționează singură. „Dacă mi s-ar rupe o rochie de ocazie nu m-aș supăra atât de rău cum m-aș supăra dacă mi s-ar rupe ia“, a spus interpreta.
Dragostea Ionelei Anghel Popa pentru muzica populară este reflectată și în melodiile sale. Solista a așteptat aproape doi ani până să realizeze albumul „Mai bine taci… și le faci!“ pentru că fiecare detaliu, fiecare vers sau notă muzicală au fost atent studiate de artistă pentru ca materialul să fie unul de succes și pe placul publicului.
Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS