11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCal abandonat pe câmp la Ișalnița

Cal abandonat pe câmp la Ișalnița

Calul a fost găsit de către femeia din imagine și de o altă voluntară la o asociație  pentru protecția animalelor. Acesta va merge, temporar, la Hipodromul din Parcul  „Nicolae Romanescu“. (Foto: Anca Ungurenuș)
Calul a fost găsit de către femeia din imagine și de o altă voluntară la o asociație
pentru protecția animalelor. Acesta va merge, temporar, la Hipodromul din Parcul
„Nicolae Romanescu“. (Foto: Anca Ungurenuș)

Un cal în vârstă de cinci ani a fost găsit abandonat pe un câmp de pe raza localității doljene Ișalnița. El a fost salvat de două femei, voluntare la o asociație pentru protecția animalelor, care au început să se intereseze de soarta lui după ce l-au văzut patru zile consecutiv în același loc.

„L-am văzut de câteva zile, era căzut“

Femeilor li s-a părut suspect faptul că animalul era în același loc, neînsoțit, mai ales că, în ultima zi, ieri, calul era căzut la pământ. „Eu vin în zonă destul de des. L-am văzut de câteva zile, era căzut. Prima dată am crezut că nu poate să se ridice. Astăzi (ieri – n.r.) am încercat să fac ceva pentru animăluțul acesta. Bineînțeles, ca de obicei, autoritățile pasează vina dintr-o parte în alta. Avem un veterinar cu noi, care spune că nu ar fi vorba despre o fractură de picior. Am verificat la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dolj, calul este microcipat și înregistrat pe numele cuiva. Cred că autoritățile ar trebui măcar în această situație să ia atitudine. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Nu putem să lăsăm calul aici. Așteptăm de patru ore, nu se întâmplă nimic, iar noi nu avem nici o putere. Am găsit unde să-l ținem, dar avem nevoie măcar de transport“, a declarat Mădălina Răducanu, una dintre femeile care au găsit animalul.
La fața locului a fost chemat și un medic veterinar, care i-a acordat primul ajutor calului. Acesta are probleme la piciorul stâng din spate, însă membrul nu este fracturat. „Am fost solicitată astăzi la ora 13.00 să văd un cal care se presupunea că are o fractură. Membrul posterior stâng nu este fracturat, i-am administrat primul ajutor, antiinflamatoare, l-am hrănit și l-am adăpat. Acum încercăm să îl mutăm într-un loc sigur. M-au ajutat domnii de la Colegiul Medicilor Veterinari și de la gestionarea animalelor mari de pe teren. Am găsit proprietarul datorită microcipului și încercăm să luăm legătura cu el, să vedem de ce este calul de atâta timp pe câmp“, a explicat medicul veterinar Ștefania Vasilescu. Conform acesteia, proprietarul este Ionuț Daniel Marcu din comuna doljeană Brădești.

Calul va merge la Hipodrom

După mai multe telefoane, femeile care au găsit animalul au luat legătura cu directorul RAADPFL Craiova, Aurelia Filip. „Noi doream să ducem calul la Grădina Zoologică, dar îl vom duce la Hipodrom, fiindcă grădina este în proces de reamenajare. Avem acceptul directorului Clubului Sportiv Municipal Craiova, care are în subordine Hipodromul. Îi vom asigura un mijloc de transport și îngrijire medicală, până când îl vor lua înapoi stăpânii. Dacă nu îl vor înapoi, îl păstrăm noi“, a declarat Aurelia Filip.
GdS a încercat să ia legătura și cu reprezentanții DSVSA Dolj, pentru a afla ce se va întâmpla cu proprietarul care și-a lăsat animalul în câmp, însă aceștia nu au putut fi contactați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS