7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarul din Bechet nu renunță la mandat

Primarul din Bechet nu renunță la mandat

Primarul orașului Bechet și-a pierdut mandatul  după ce a fost declarat incompatibil printr-o hotărâre definitivă a Curții Supreme (Foto: Arhiva GdS)
Primarul orașului Bechet și-a pierdut mandatul
după ce a fost declarat incompatibil printr-o hotărâre definitivă a Curții Supreme (Foto: Arhiva GdS)

Edilul orașului Bechet, Gheorghe Ionele, a cerut în instanță anularea ordinului prin care prefectul de Dolj a constatat încetarea înainte de termen a mandatului de primar, însă Tribunalul Dolj i-a respins acțiunea. Săptămâna trecută, pe 23 aprilie, Gheorghe Ionele a atacat cu recurs hotărârea Tribunalului Dolj.
Pe iunie 2011, inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI) constatau că Gheorghe Ionele s-a aflat în incompatibilitate în perioada 25 iunie 2008 – 16 martie 2009, perioadă în care a deținut atât funcția de viceprimar al orașului Bechet, cât şi pe cea de administrator al SC LA MAXIM SRL. În acest fel, Gheorghe Ionele ar fi încălcat un articol din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, care prevede că funcţiile de primar şi viceprimar sunt incompatibile cu cea de administrator al unei societăţi comerciale. Ulterior, viceprimarul Ionele a cerut în instanță anularea raportului întocmit de inspectorii ANI, iar, pe 24 februarie 2012, Curtea de Apel Craiova i-a respins acțiunea. După o lună, pe 20 martie, Gheorghe Ionele a atacat cu recurs hotărârea Curții de Apel Craiova, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții Supreme pe 9 aprilie 2012.
Ulterior, pe 10 iunie, același an, Gheorghe Ionele a câștigat fotoliul de primar al orașului Bechet, însă nu a apucat să-și ducă mandatul până la capăt. Asta pentru că, pe 20 mai, anul trecut, Curtea Supremă i-a respins recursul ca nefondat, hotărârea fiind definitivă. Totuși, Gheorghe Ionele a ocupat funcția de primar al orașului Bechet încă opt luni de la decizia Curții Supreme, pentru că abia pe 22 ianuarie, anul acesta, prefectul județului Dolj a emis un ordin executoriu prin care a constatat încetarea mandatului de primar al oraşului Bechet.
„Prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a emis joi, 22 ianuarie 2015, Ordinul privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului de primar al oraşului Bechet, al domnului Ionele Gheorghe“, a anunțat Prefectura Dolj pe 22 ianuarie.

Ordinul prefectului, atacat în instanță

Gheorghe Ionele s-a adresat și de data aceasta instanțelor de judecată, însă până acum nu a avut câștig de cauză. Ionele a cerut în instanță suspendarea executării Ordinului nr. 15/22.01.2015 emis de către prefectul judeţului Dolj, însă Tribunalul Dolj i-a respins cererea pe 26 februarie. Primarul a făcut recurs, iar, pe 22 aprilie, printr-o hotărâre definitivă, judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au menținut hotărârea luată de colegii lor de la Tribunalul Dolj.
Nici în ceea ce privește cererea de anulare a aceluiași document Gheorghe Ionele nu a avut, deocamdată, câștig de cauză. Pe 19 martie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să-i respingă contestația formulată împotriva ordinului prefectului. Hotărârea instanței a fost atacată cu recurs de Gheorghe Ionele săptămâna trecută, pe 23 aprilie, o hotărâre definitivă urmând să fie dată tot de judecătorii de la Curtea de Apel Craiova. Până când instanța de judecată nu va da o hotărâre definitivă în ceea ce privește contestația împotriva ordinului prefectului nr.15/22.01.2015, Gheor­ghe Ionele nu mai poate ocupa fotoliul de primar. Ionele se poate întoarce la primărie numai dacă reușește să obțină o hotărâre favorabilă în instanță, adică numai dacă va reuși să obțină anularea ordinului emis de prefect pe 22 ianuarie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS