11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine ne scapă de țânțari în acest an?

Cine ne scapă de țânțari în acest an?

Dezinsecția în Craiova va fi efectuată, în acest an, atât de angajații Salubrității, cât și de avioane echivalente cu modelul AN2, prezentat în imagine (Foto: satchinez.com)
Dezinsecția în Craiova va fi efectuată, în acest an, atât de angajații Salubrității, cât și de avioane echivalente cu modelul AN2, prezentat în imagine (Foto: satchinez.com)

Dezinsecția Craiovei în acest an va fi făcută și cu avionul, de către o societate din Cluj care a fost declarată câștigătoare în urma licitației organizate de SC Salubritate Craiova SRL. Tariful propus pentru dezinsecția aeriană a municipiului este de 128,1 lei pe hectar, urmând să fie efectuate trei treceri peste oraș. În paralel, Salubritatea va realiza și o dezinsecție terestră, cu angajații proprii.

Consilierii locali ai Craiovei vor vota, joi, în ședința lunară ordinară, tariful de dezinsecție aeriană stabilit de SC Salubritate Craiova SRL. Activitatea ajunge la un preț de 128,1 lei pe hectar, pentru cele 810 hectare ale municipiului.

SC Maderis Trading SRL, cel mai mic preț

Salubritatea a organizat, la începutul lunii, o procedură de achiziție directă pentru aceste servicii de dezinsecție aeriană, iar la mijlocul lunii, la deschiderea ofertelor, trei firme se înscriseseră la procedură: SC Maderis Trading SRL (Cluj-Napoca), SC Aerogetic SRL (Târgoviște) și SC Aviația Utilitară București SA. În urma evaluării realizate de Salubritate, Maderis Trading a oferit cel mai mic preț, de 126.360,4 lei fără TVA, față de prețul estimat inițial de Salubritate, de 131.220 de lei fără TVA.
La acest cost se adaugă, însă, și costurile materialelor folosite, dar și redevența către firmă, precum și profitul Salubrității, de cinci procente. Totodată, conform proiectului de hotărâre, Salubritatea a cumpărat și substanțele care vor fi pulverizate, prin achiziție directă de la firma G&M 2000 SRL din București, producător direct al produselor, iar achiziționarea se va desfășura în tranșe, în funcție de necesități.
Contractul cu societatea care va realiza dezinsecția aeriană va fi semnat de îndată ce consilierii vor aproba tariful de 128,1 lei/ha.

Cum și când se va desfășura dezinsecția?

Dezinsecția în Craiova va fi realizată în șase rânduri. Vor fi trei treceri aeriene, de care se va ocupa firma câștigătoare, și trei treceri terestre, care vor rămâne în atribuțiile angajaților Salubrității. Pulverizările realizate vor fi contra țânțarilor, muștelor și căpușelor, iar activitatea va fi desfășurată în general ziua, conform proiectului de hotărâre supus aprobării consiliului local. Salubritatea este datoare să informeze, cu minimum șapte zile înainte de începerea operațiunii de dezinsecție, despre tipul operațiunii efectuate, perioada în care aceasta va fi efectuată și substanțele utilizate. Conform unei declarații anterioare a directorului Salubrității, Eliza Peța, ar mai fi doar câteva săptămâni până la prima etapă de dezinsecție. „În funcție de condițiile meteorologice, cel mai probabil prima etapă de dezinsecție va avea loc în cursul lunii mai. Campaniile vor fi alternate în scopul creșterii eficienței acțiunii de combatere a insectelor dăunătoare, cum sunt țânțarii și căpușele. Dezinsecția prin metoda pulverizării aeriene va fi efectuată, în mod obligatoriu, cu substanțe care nu au efecte asupra stării de sănătate a populației și animalelor“, a specificat directorul Salubrității. În anii anteriori, de dezinsecția din oraș s-au ocupat doar angajații Salubrității, care nu au putut acoperi întreaga suprafață a orașului, mai ales în condițiile în care ploile au fost destul de dese. Acest lucru a dus la o invazie de țânțari, omizi și alte insecte. Primăria a scos la licitație de trei ori contractul de dezinsecție, deratizare și dezinfecție, la pachet cu serviciile de ecarisaj, însă toate cele trei licitații au fost anulate. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia ca Salubritatea să lanseze această procedură de achiziție pentru dezinsecția aeriană, pentru ca povestea dăunătoarelor să nu se mai repete și în acest an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS