8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâinii de salvare i-au scos pe craioveni din casă

Câinii de salvare i-au scos pe craioveni din casă

Peste o sută de persoane, cu sau fără patrupezii lor, au răspuns chemării Centrului Național de Educare Canină (CNEC) de a veni pe hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“ ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Câinilor de Salvare.

Craiovenii au putut să admire o parte dintre membrii CNEC la lucru, salvatori și câini campioni, dar și persoane care vin în cadrul centrului pentru că iubesc să facă acest lucru pentru câinii lor.
Oamenii au interacțio­nat cu patrupezi din diverse rase, de la Bichon și Ciobănesc German la Saint Bernard și Labrador, și chiar și cu un câine maidanez care este membru al centrului, învățând și lucruri noi despre psihologia canină.
„Am realizat un program educațional despre câinii de căutare-salvare. Centrul Național de Educare Canină, fiind un centru-pilot al câinilor de salvare și terapie, a chemat astăzi (duminică – n.r.) tot publicul, cu mic, cu mare, între 6 și 106 ani, cum îmi place mie să spun, să vadă ce înseamnă un antrenament cu câinii de căutare-salvare. O să vedem niște demonstrații de obediență, de dexteritate, căutări, salvare de la înălțime și, de ce nu, chiar o să punem copiii să fie și conductori, și victime, pe care câinii o să îi găsească. În plus de asta, spre deosebire de alte proiecte din alți ani, în acest eveniment sunt incluși și copiii de la Școala Specială «Sf. Mina», sunt 28 de copii care vin să lucreze cu câinii de căutare-salvare, să vadă ce înseamnă acest lucru și să iasă din arealul lor“, a explicat președintele CNEC, Liviu Ionescu.

„Ne bucurăm că cei mai buni prieteni ai oamenilor sunt lângă noi“

Persoane de toate vârstele au asistat curioase la prezentările făcute de câini, urmărindu-le antrenamentul și, ulterior, lucrând cu ei, participând direct la diferite exerciţii, de la simple comenzi până la mici operaţiuni de căutare.
Carmen Pascu, directoarea Școlii Speciale „Sf. Mina“, a fost pe hipodromul din Parcul „Romanescu“ și a vorbit despre importanța acestui eveniment pentru elevii săi.
„Am venit aici fiindcă împreună cu Liviu Ionescu am demarat un proiect, «Câini speciali pentru copii speciali». Pentru că ne întâlnim duminică de duminică la Școala Specială «Sf. Mina», de data aceasta am ales să fim aici pentru că este un eveniment deosebit. Îmi doream ca acești copii să nu fie numai în mediul lor de la școală. Ei se simt foarte bine și le place. După ce vom pleca de aici, vom vizita parcul și în felul acesta vom avea la dispoziție o duminică în care să ne simțim bine și să ne bucurăm că a venit primăvara și că cei mai buni prieteni ai oamenilor sunt lângă noi. De când lucrează cu acești câini, copiii au căpătat mai multă încredere în ei, iubesc animalele și le place foarte mult să fie alături de Tașa, de Steluță, de Taz. Ei știu mai bine numele cățeilor decât noi“, a povestit Carmen Pascu.
Pe parcursul evenimentului, câinii și conductorii lor au fost aplaudați la scenă deschisă de către cei prezenți pentru felul în care își dedică timpul acestei minunate activități. Cei care doresc să afle mai multe lucruri despre CNEC și, de ce nu, să se alăture echipei – cu sau fără patrupezi – sunt așteptați în fiecare weekend, între orele 10.00 și 12.00, pe hipodromul din Parcul „Nicolae Romanescu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS