Acasă Local Dolj Tribunalul Dolj va fi predat la cheie în Ajunul Crăciunului

Tribunalul Dolj va fi predat la cheie în Ajunul Crăciunului

-

Victor Ponta și ministrul justiției, Robert Cazanciuc (stânga), în vizită pe șantierul noii clădiri a Tribunalului Dolj (FOTO: Traian Mitrache)
Victor Ponta și ministrul justiției, Robert Cazanciuc (stânga), în vizită pe șantierul noii clădiri a Tribunalului Dolj (FOTO: Traian Mitrache)

Prim-ministrul Victor Viorel Ponta a făcut vineri, alături de ministrul justiției Robert Cazanciuc, o scurtă vizită la Tribunalul Dolj de pe strada Brestei din Craiova, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la noua clădire a instanței.
Trebuie spus că ideea construcției unui Palat al Justiției în Craiova a apărut, pe hârtie, ca proiect, încă din anul 1999, clădirea urmând să găzduiască activitatea magistraților de la Curtea de Apel Craiova și a celor de la Tribunalul Dolj. Ulterior, în ianuarie 2006, Guvernul României a încheiat cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) acordul de împrumut nr. 4811 – RO privind implementarea proiectului „Reforma Sistemului Judiciar“.
Prima dintre componentele acestui proiect a fost reabilitarea infrastructurii instanţelor, aici fiind inclusă și extinderea Tribunalului Dolj.
Demararea lucrărilor de execuție s-a făcut pe 18 iulie, anul trecut, în prezența ministrului justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrului apărării naţionale, Mircea Dușa, dar și a lui Valeriu Zgonea – președintele Camerei Deputaților, a Mihaelei Elisabeta Cotora – președinta Curții de Apel Craiova, a Adinei Elvira Ghiță – președinta Tribunalului Dolj, precum şi a reprezentanților instanțelor de judecată și ai autorităților locale.
La eveniment trebuia să participe și prim-ministrul Victor Ponta, însă cu numai două ore înainte de eveniment, Biroul de presă al guvernului a anunțat că Ponta și-a anulat vizita la Craiova.
Cu acea ocazie, ministrul Cazanciuc a precizat că executantul a promis că va ridica clădirea în numai 12 luni (până în iulie 2015). De atunci și până în prezent, constructorul a reușit să termine structura de rezistență a noii clădiri, care are patru etaje și cuprinde șase săli de ședință, opt camere de consiliu, o cameră pentru audierea martorilor sub acoperire, spații pentru arhivă, spații pentru deținuți, birouri pentru judecători, vicepreședinți și grefieri, o sală de ședințe, una de conferințe și o bibliotecă.

A doua vizită, un nou termen

Vineri, același Robert Cazanciuc a avansat un nou termen – decembrie 2015.
„În decembrie, anul acesta, clădirea poate fi gata, cu șase luni mai devreme față de termenul contractual“, a declarat Robert Cazanciuc. Aranjându-și o cască de protecție pe cap, Victor Ponta l-a întrebat: „Cine zice că termină mai repede?“, iar ministrul Cazanciuc a răspuns: „Ritmul, constructorul și noi, ca finanțatori“.
A urmat o scurtă descriere a proiectului, făcută de ministrul justiției și de arhitectul Viorel Botezatu, șeful de proiect. Acesta din urmă a fost autorul unui moment amuzant atunci când a început să povestească istoria noii clădiri. A început prin a spune că „acest proiect a avut parte de trei hotărâri de guvern. A fost vorba de guvernul domnului Năstase, guvernul domnului… așa… și s-a finalizat…“, fiind întrerupt de râsete. A intervenit Victor Ponta și a lămurit lucrurile.
Dacă lucrările au început în iulie 2014, clădirea e făcută de actualul guvern.
În încheiere, Viorel Botezatu a explicat că noua clădire a Tribunalului Dolj va fi predată la cheie pe 24 decembrie anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS