19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSpaniolii oferă cursuri de calificare în zonele miniere

Spaniolii oferă cursuri de calificare în zonele miniere

Proiectul a fost lansat la Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)
Proiectul a fost lansat la Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)

O organizaţie nonguvernamentală din Spania organizează cursuri de formare profesională în zonele miniere din Gorj, Hunedoara, Vâlcea şi Mehedinţi. Este vorba de un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013), implementat de Quando Project Consult SRL, în parteneriat cu Fundația Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii şi Instituto de Formación Integral, Spania. Pe lângă cursuri de calificare se oferă şi sprijin financiar pentru şomerii din zonele miniere. Scopul proiectului este îmbunătățirea capacității de ocupare a persoanelor inactive și a șomerilor, în special a celor de lungă durată, prin măsuri de ocupare cu caracter activ, preventiv, inovativ și flexibil. După cum a declarat managerul de proiect, Maria Moţa, grupul-țintă al proiectului îl constituie 200 de șomeri și persoane inactive din judeţele Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Hunedoara. Dintre aceștia, 185 de persoane vor urma cursuri de formare pentru care se vor acorda subvenții consistente.

Până la 3.600 de lei de persoană

Astfel în cadrul cursului de manichiurist-pedichiurist – 25 de persoane vor fi formate timp de trei luni (360 de ore) și vor primi o subvenție de 3.600 de lei de persoană.
„La formare antreprenorială – 80 de persoane, curs cu durata de cinci zile și o subvenție de 500 de lei de persoană. Pentru formare a competențelor TIC – Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor – 80 de persoane, curs cu durata de zece zile și o subvenție de 800 de lei de persoană. Dintre participanții la cursurile de formare profesională, cel puțin 13 persoane vor fi sprijinite să își găsească un loc de muncă, inclusiv angajare în cadrul afacerii proprii deschise, până la finalizarea proiectului. De asemenea, vor fi premiate 13 planuri de afaceri – 15.000 de lei fiecare şi va fi acordată asistenţă celor care doresc să pornească o afacere. Proiectul se derulează pe o perioadă de zece luni și va avea un impact pe termen lung în regiune, fiind o sursă de bune practici și un model de dezvoltare sustenabilă. Județul Gorj are o rată a şomajului de 8,33%, iar 2.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia urmează să fie concediaţi până în luna iunie 2015. Județul Mehedinţi înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului din România – dublu faţă de media naţională, iar judeţul Hunedoara – peste 13.000 de şomeri. Sunt motivele pentru care am ales aceste zone pentru derularea proiectului“, a mai spus managerul de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS