13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDiagnosticare gratuită în Turcia pentru pacienții olteni

Diagnosticare gratuită în Turcia pentru pacienții olteni

SONY DSC

Bolnavii din Oltenia pot să beneficieze gratuit de un diagnostic corect. Toți cei care vor să afle pe lângă opinia medicului din țară care s-a ocupat de ei și părerea unui specialist de peste hotare trebuie doar să se informeze asupra pașilor care trebuie urmați.

Pacienții au acum mai multe șanse în punerea unui diagnostic corect, fără să plătească. Centrul Medical Mogoș Med din Craiova, condus de prof. dr. Dan Gabriel Mogoș (foto), are o colaborare cu prestigiosul spital Anadolu Medical Center din Turcia și, datorită protocolului încheiat între cele două clinici, se poate obține gratuit, la solicitarea pacienților, a doua opinie medicală din partea medicilor specialiști din Turcia. Asta înseamnă că, dacă un pacient are un diagnostic pus de un medic din România şi trimite dosarul medical către reprezentanţii Mogoș Med, bolnavul va primi a doua opinie medicală gratuită şi opţiunile de tratament considerate necesare de medicii specialişti din Turcia. Dacă se consideră că este nevoie de un tratament, alături de diagnostic este trimisă și o estimare a costurilor. „Dorim să le oferim o alternativă la serviciile medicale publice pacienților din Oltenia. Centrul Medical Anadolu vrea să devină numărul unu în zona euro-asiatică, este un centru medical în plină dezvoltare și care, împreună cu Centrul Medical Mogoș Med, poate să ofere a doua opinie medicală pacienților din zona Olteniei. Dacă pacientul de aici a fost diagnosticat cu o anumită boală, a urmat deja un tratament sau a suferit o intervenție chirurgicală și dorește să mai afle o opinie autorizată poate să obțină acest lucru de la specialiștii de acolo“, explică prof. dr. Dan Gabriel Mogoș, medic primar chirurgie generală.

„Cam 1.500 de români beneficiau de asistență medicală la Anadolu“

Centrul medical din Turcia este complex și cuprinde mai multe specializări. Dintre toate departamentele, cel mai solicitat de români este Centrul de Oncologie, un domeniu în care Anadolu Medical Center a stabilit un parteneriat strategic cu Spitalul Johns Hopkins Medicine, lider mondial în tratarea cancerului, supranumit și „cel mai bun spital al Americii în ultimii 21 de ani“. Bolnavul beneficiază de îngrijirea celor mai renumiți specialiști în domeniu. „Tratamentul cancerului este, la ora actuală, complex, la care concură foarte multe specialități, astfel stabilirea unui diagnostic pentru un pacient se face în acest centru de către un consiliu la care participă radioterapeutul, chirurgul și oncologul medical. Știu din ultimele date că existau cam 1.500 de români care beneficiau de asistență medicală la Anadolu“, precizează prof. dr. Dan Gabriel Mogoș.
Ideea colaborării cu centrul medical din Turcia a apărut după ce o pacientă din Craiova a beneficiat de tratament și îngrijire acolo și a povestit care sunt avantajele. „La Centrul Medical Mogoș Med, acum vreo doi ani, a venit o pacientă pe care am operat-o de neoplasm la sân și care s-a dus din proprie inițiativă la Anadolu. Atunci noi nu aveam acest protocol. Ea a venit și mi-a povestit și am fost impresionat de modul în care a fost tratată. Mi-a plăcut că mi-a spus faptul că profesorul de acolo a ținut cont și de părerea soțului pacientei, care era un tip foarte dornic să se instruiască, a citit foarte mult și a avut o discuție cu profesorul. Ceea ce m-a impresionat a fost că profesorul a ascultat ce a avut de spus și pacienta, și familia acesteia, că a existat comunicare și înțelegere“, spune prof. dr. Dan Gabriel Mogoș.

Actele medicale trebuie traduse în limba engleză

Pacienți care vor să beneficieze de a doua opinie din partea medicilor specialiști din Turcia trebuie să ia legătura cu Centrul Medical Mogoș Med, unde îi așteaptă o persoană desemnată să îi ajute în acest sens. „Persoana desemnată pentru acest lucru îl va sfătui pe pacient asupra a ceea ce trebuie să facă. Toate actele medicale, diagnostice, internări, protocoale operatorii trebuie să fie traduse în limba engleză. Ele se depun la Centrul Medical Mogoș Med, iar noi ne ocupăm să depunem dosarul la Anadolu. Pe pacient nu-l costă nimic. El va primi în decurs de câteva zile un răspuns prin care i se va spune opinia medicilor de acolo. În același timp cu diagnosticul sosește și indicația terapeutică, dacă este cazul, în care este specificat tratamentul pe care îl recomandă și costurile aproximative“, specifică prof. dr. Dan Gabriel Mogoș.
Dosarul medical pe baza căruia se va primi a doua opinie medicală trebuie să cuprindă un scurt istoric al problemei de sănătate, când s-a stabilit dignosticul, ce tratament a urmat pacientul, dacă s-a intervenit chirurgical sau nu, dacă pacientul suferă și de alte afecțiuni, care este starea de sănătate actuală. Orice amănunt este important. De asemenea, dosarul trebuie să cuprindă analize care să reflecte starea de sănătate actuală, precum bilete de externare, imagini de la RMN, CT sau PET/CT și interpretarea acestora primită de la medic, analize medicale de laborator, raport histopatologic.
Bolnavii care ajung la Centrul Medical din Turcia beneficiază din momentul în care ajung acolo de un traducător care să îl ajute pe bolnav în comunicarea cu doctorii. În plus, o echipă de specialiști care se ocupă de pacienții internaționali îi îndrumă pe bolnavi și îi sprijină în tot ce au nevoie, de la transport, la cazare și chiar tranzacții financiare, permițându-i astfel pacientului și familiei să se concentreze strict pe vindecare.

Tumorile maligne, a treia boală cel mai des întâlnită în Dolj

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, după cum arată datele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. În Dolj, tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă oamenii. 22.003 pacienți au fost înregistrați cu tumori maligne la sfârșitul anului trecut la noi în județ, arată Direcția de Sănătate Publică Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS