6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAngajaţii UM Sadu îşi păstrează locurile de muncă

Angajaţii UM Sadu îşi păstrează locurile de muncă

Uzina Mecanică de la Sadu, printre puţinele din România producătoare de muniţie (Foto: Arhiva GdS)
Uzina Mecanică de la Sadu, printre puţinele din România producătoare de muniţie (Foto: Arhiva GdS)

Cei peste 900 de muncitori ai Uzinei Mecanice (UM) de la Sadu, Gorj, îşi vor păstra locurile de muncă. În Gorj este aşteptată Floarea Şerban, directorul Romarm, pentru a purta discuţii cu oficialităţile judeţului despre situaţia Uzinei din Sadu.

Conducerea UM Sadu, aflată în subordinea Companiei Naţionale Romarm, a precizat că nu va face niciun fel de disponibilizări în următoarele luni. Mai mult decât atât, datoriile către furnizorii de materiale şi materii prime sunt achitate. La fel se întâmplă şi cu lefurile celor peste 900 de angajaţi ai fostei fabrici de armament din nordul judeţului Gorj. Aici încă se mai produce muniţie de război şi pentru piaţa civilă, în ciuda faptului că în ultimii ani unitatea a traversat mai multe perioade de dificultăţi economice. La un moment dat se punea problema disponibilizărilor de personal, în lipsa materiei prime şi a investiţiilor în retehnologizarea uzinei mecanice. Deşi în ultimii ani s-au promis echipamente noi din partea conducerii Romarm, în fabrică se lucrează în continuare cu tehnologie şi aparatură veche. Chiar şi aşa, muniţia de la UM Sadu este căutată de partenerii externi şi reuşeşte să respecte standardele cerute de beneficiari din Europa Occidentală şi Statele Unite ale Americii.

Noul director Romarm, aşteptat la UM Sadu

Noul director general al companiei producătoare de armament din România, Floarea Şerban, este aşteptat în judeţul Gorj, pentru a purta discuţii cu oficialităţile judeţului despre situaţia Uzinei Mecanice Sadu. Floarea Şeban, prima femeie general a Armatei Române şi care în februarie a preluat conducerea Companiei Naţionale Romarm, este aşteptată să propună soluţii concrete în privinţa retehnologizării Uzinei Mecanice Sadu. Este nevoie de echipamente noi şi de desfăşurarea activităţii în condiţii cât mai bune, având în vedere că în ultimii ani la societate s-au produs mai multe accidente. Unele dintre acestea s-au soldat cu pierderea de vieţi omeneşti. De altfel, foştii şefi ai Uzinei Mecanice de la Sadu au fost trimişi în judecată, în cazul ultimei explozii care a avut loc la unitate şi în urma căreia au decedat două salariate, iar un muncitor a rămas infirm.

Prefectul aşteaptă investiţiile promise

Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a declarat că aşteaptă întâlnirea cu noua şefă a Romarm pentru a vedea care sunt obiectivele acesteia în legătură cu viitorul salariaţilor de la Uzina Mecanică de la Sadu. Prefectul a spus că este nevoie de investiţii şi chiar de o nouă politică salarială: „Doamna director a fost deja la UM Sadu în urmă cu două săptămâni. Vom mai avea o întâlnire la Bucureşti şi una în Gorj, la care va participa şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Vrem să vedem care sunt exact obiectivele doamnei director. Eu mă bucur că se păstrează locurile de muncă. Următorul pas ar fi retehnologizarea şi creşterea salariilor. Am stat de vorbă cu primarul din Bumbeşti-Jiu,  cu sindicatele şi oamenii de acolo. Salariile sunt foarte mici, în raport cu munca şi responsabilităţile de acolo. Noi trebuie să ne luptăm să păstrăm locurile de muncă şi apoi vorbim de salarii. Este important să creăm şi alte locuri de muncă“, a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj. Uzina de la Sadu este obligată ca în caz de conflict armat să producă anumite cantităţi de muniţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS