10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboiul cărnii (IV) - Noi documente suspecte emise de DSVSA Dolj

Războiul cărnii (IV) – Noi documente suspecte emise de DSVSA Dolj

82022

În episodul de astăzi din „Războiul cărnii“ vom analiza noi documente de înregistrare suspecte emise de DSVSA Dolj. De data aceasta, în cauză este depozitul frigorific al Primaserv SRL, firmă patronată de consilierul municipal PSD Cristian Ștefănescu.

GdS a prezentat în perioada 23 martie – 6 aprilie documenta-rul „Războiul cărnii“ (I-IV), care descrie în amănunt luptele subterane de pe piața angro a cărnii în județul Dolj. Potrivit surselor GdS, 60 de firme din Dolj duc un adevărat război subteran pentru această piață. În prima tabără se află depozitele frigorifice (CS) autorizate în baza Ordinului nr. 57/2010 al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), care derulează comerț cu ridicata (angro). În a doua tabără se află firmele înregistrate ca depozite alimentare frigorifice pentru vânzarea cu amănuntul (VA), în baza Ordinului nr. 111/2008 al președintelui ANSVSA. Sursa DT a dezvăluit că unitățile înregistrate ca depozite alimentare VA practică, de fapt, un comerț angro mascat, producând milioane de euro din evaziune fiscală. Unii dintre acești bani negri ar fi folosiţi pentru finanțarea partidelor politice. „M-au amenințat cu moartea când am început să pun întrebări“, a afirmat sursa noastră, care susține că totul pornește de la documentele eliberate de DSVSA Dolj. GdS a făcut o analiză din care rezultă că documentele eliberate de DSVSA nu respectă legea: actele fie înregistrează în același spațiu activități de vânzare cu amănuntul și cu ridicata, fie nu conțin codurile obligatorii CAEN, producând confuzie. Lipsa codurilor CAEN duce la confuzia dintre vânzarea cu amănuntul a cărnii și produselor din carne (CAEN 4722) sau vânzarea cu ridicata a cărnii și produselor din carne (CAEN 4632), cu livrarea de mărfuri alimentare (CAEN 5229 – alte activități anexe transporturilor). GdS a solicitat explicații DSVSA Dolj, dar răspunsurile primite creează și mai multă confuzie.

Documente antedatate?

Problematica ridicată în documentarul „Războiul cărnii“ se află pe masa mai multor instituții de control, printre care Consiliul Concurenței (CC) și DNA – Serviciul Teritorial Craiova. După publicarea informației că aspectele semnalate au ajuns în atenția organelor de control („Războiul cărnii a ajuns pe masa DNA Craiova“ – 6 aprilie 2015), la redacție ne-au căutat persoane nemulțumite că am relatat detaliat doar situația depozitului Frigorifer Craiova, exploatat de societatea Frig Carnexpod SA, controlată de interpușii omului de afaceri Dinel Staicu. Astăzi suntem în măsură să prezentăm noi informații, de această dată referitoare la depozitul SC Primaserv SRL – societate controlată de Cristian Ștefănescu, consilier municipal PSD. Pentru început, trebuie spus că Primaserv SRL operează depozitul frigorific din str. Sărarilor nr. 5 din 2012. Documentul de înregistrare DSVSA Dolj (nr. 725/ 25 iulie 2012) nu respectă în totalitate ANEXA 3 din Ordinul nr. 111/2008 al ANSVSA. În loc de „activitățile din unitățile de vânzare cu amănuntul“ se înregistrează sanitar-veterinar „unitățile de vânzare cu amănuntul“. Documentul nu conține codurile CAEN și nici data la care ar fi fost ridicat. În continuare, vom analiza două documente de înregistrare, teoretic eliberate înainte de 25 iulie 2012, data la care s-a înregistrat Primaserv SRL. Primul (nr. 206/ 18 martie 2010) se referă la Caduma Prod SRL și precizează că activitatea se desfășoară în incinta SC Primaserv SRL, la sediul din str. Sărarilor nr. 5. Documentul înregistrează codurile CAEN  4722 – Comerţ cu amănuntul al cărnii şi al produselor din carne, în magazine specializate și 4632 – Comerţ cu ridicata al cărnii şi produselor din carne în același spațiu.
Al doilea document (nr. 12/13 ianuarie 2011), tot pentru „unitățile de vânzare cu amănuntul“ și tot la adresa din str. Sărarilor nr. 5, eliberat pentru SC Uno Distribution SRL, nu conține nici el data la care ar fi fost ridicat. Avem așadar două documente posibil antedatate.
Cristian Ștefănescu, patronul Primaserv SRL, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect. Aspectele semnalate până acum în documentarul „Războiul cărnii“ par să indice o practică a DSVSA Dolj în legătură cu documentele de înregistrare eliberate. Așteptăm în continuare precizări și răspunsuri din partea DSVSA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS