24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova - sufocată de gunoaie şi moloz

Craiova – sufocată de gunoaie şi moloz

La ieșirile din orașul Craiova, cetățenii certați cu bunul-simț aruncă la voia întâmplării resturile din propriile gospodării. Autoritățile care trebuie să ia măsuri sunt depășite de situație.

Pe o pancartă prinsă de un stâlp de lângă calea ferată din zona blocurilor situate la periferia orașului Craiova, în cartierul Lăpuș Argeș, înspre strada Păuniței, este scris: „Nu arunca gunoiul aici. Fii om nu animal!“. Pesemne că un craiovean sătul să vadă mizeriile aruncate la câțiva zeci de metri de platforma de gunoi s-a gândit să ia atitudine. În zadar, pentru că exact lângă stâlpul pe care este pus avertismentul sunt aruncate resturi menajere. Pe terenul viran dintre calea ferată și strada Păuniței zac din loc în loc mormane de gunoi pe care vântul le împrăștie. Câinii se plimbă aici în voie, în căutare de hrană. Din păcate, nu este un tablou singular în Craiova.

Gunoi la marginea orașului

Am făcut și noi un „inventar“ al unora dintre gropile de gunoi improvizate de la marginea orașului. La intrarea dinspre Breasta, aproape de podul Jiului, sunt înșirate mormane de gunoaie. Sunt aici de ani buni și parcă nimeni nu le vede. Multe dintre ele sunt împrăștiate pe câmpul din jur. Înaintând spre oraș, nu ai cum să ratezi strada Pelendava, unde mizeria se întinde până lângă bordură. Locul este transformat de ani buni în groapă de gunoi și nici o autoritate parcă nu vede ce se întâmplă.
Nu puteam să ratăm bulevardul Râului, o importantă arteră de circulație a orașului. În această zonă, locuitorii confundă frecvent domeniul public cu ghena de gunoi. Oricâte măsuri s-au luat de-a lungul timpului, ele nu i-au speriat pe craiovenii care ignoră și cele mai elementare reguli de bun-simț. Imediat cum părăsești strada Brestei și ajungi pe bulevardul Râului, pe lângă pământul uitat de constructorii care s-au perindat fie la casetarea canalului de pe acest bulevard, fie la schimbarea bordurilor sau modernizarea trotuarului, apar gunoaiele: saci cu moloz, câteva televizoare sau resturi menajere. În zona „caselor cu turnulețe“, tot de pe bulevardul Râului, ajungi în „raiul“ gunoaielor. Toată porțiunea dintre cele două benzi de circulație ale bulevardului, mai precis zona canalului colector, este acaparată de gunoaie. Mizeria se întinde până la intrarea în cartierul Popoveni.

Gunoiul ajunge în oraș

Alt canal, altă zonă a orașului, Bariera Vâlcii. Canalul de protecție împotriva inundațiilor din partea de nord a orașului a ajuns groapă de gunoi. Localnicii de pe străzile Mălinului și Carpenului, dar și persoane străine de zonă, aruncă aici „tot ce se poate arunca“. Acest canal se transformă de la o zi la alta într-un focar de infecție.
Exemplele pot continua cu zona din spatele Parcului „Romanescu“ și cu cea a blocurilor de la Potelu. Până și drumul care duce la depozitul ecologic de la Mofleni este înțesat cu gunoi aruncat la voia întâmplării. Persoane din oraș, dar și din afara urbei aruncă frecvent aici remorci de resturi până în marginea drumului.
Trebuie amintite și „punctele fierbinți“ din oraș, unde locuitorii și-au făcut prostul obicei de a arunca gunoiul zi de zi, ca la o platformă încropită de ei. Uită sau nu le pasă că aceste intersecții, trotuare sau spații verzi aparțin domeniului public. Un astfel de punct se află chiar în spatele bisericii Madona Dudu, la întretăierea străzii Bucovăț cu Ecaterina Teodoroiu. Altul este pe bulevardul Știrbei Vodă, în spatele cimitirului evreiesc, altul în zona din spatele stadionului „Ion Oblemenco“ și, din câte susțin reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL, lista numără 18 astfel de locuri.

Pândă și amenzi la gunoi

Stoparea acestui fenomen este chiar la mâna operatorului local de salubritate, atunci când vorbim de Craiova. Pentru zona de periferie și comunele limitrofe orașului, cei care pot lua măsuri sunt comisarii Gărzii de Mediu Dolj.
Reprezentanții SC Salubritate Craiova SRL au precizat că au făcut acțiuni de supraveghere pentru depistarea persoanelor care au aruncat deșeuri. „Noi ne preocupăm permanent pentru identificarea zonelor unde se aruncă deșeuri la întâmplare. Dacă în 2011 existau la nivelul orașului 30 de astfel de puncte, acum mai sunt 18 locuri unde se aruncă deșeuri. De exemplu, Calea Dunării, unde intervenim mereu cu acțiuni de salubrizare, bulevardul Râului, o zonă în care ne confruntăm cu această problemă de ani buni, în zona Brestei. Dar sunt și zone centrale, cum ar fi zona Madona Dudu, strada Bucovăț, unde vedem deșeuri aruncate la întâmplare, zona celor șapte fântâni. Aici lucrătorii serviciului Corp Control chiar au făcut acțiuni de supraveghere pentru depistarea persoanelor care au aruncat deșeuri. Multe probleme ne ridică și proprietățile private. Periodic, noi trimitem somații celor care nu au contracte de salubritate și aplicăm amenzi. Conform regulamentelor locale și legii îi avertizăm că sunt obligați să încheie contracte. Ei sunt somați după care sunt obligați să încheie contracte cu operatorul local. Lucrătorii din cadrul serviciului Corp Control au somat în cursul lunilor martie și aprilie 54 de persoane fizice care abandonaseră pe domeniul public deșeuri, precum și 24 de persoane juridice. 86 de persoane fizice au fost somate în cursul acelorași luni să încheie contracte cu SC Salubritate Craiova SRL, în timp ce numărul persoanelor juridice somate este de trei“, a spus Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Garda de Mediu are o arie mai mare de verificare.
„Suntem inundați de mormane de gunoi de toate categoriile. Din păcate, și cele care trebuie reciclate se găsesc pe mai toate terenurile virane. Operatorii economici și cetățenii trebuie să aibă contracte cu operatorul de salubritate. Aceste scăpări sunt majore pentru că lipsește o organizare. Oamenii încă nu colectează gunoiul selectiv.
Noi avem competență să sancționăm necolectarea selectivă la instituții, la operatorii economici, la asociații de locatari. Uneori suntem și noi depășiți. Avem niște controale tematice, cum ar fi salubrizarea localităților, a cursurilor de apă și, mai nou, verificarea șantierelor de lucru, cum ar fi șantierul de pe Caracal sau cel de la fostul hotel Jiu, pentru că rezultă deșeuri din demolări și ele trebuie să ajungă la un eliminator final autorizat. Când aceste materiale ajung pe domeniul public ne adresăm la gospodarul localității. Îl întrebăm: este domeniul public sau groapă de gunoi și îi punem condiția să curețe și să ajungă gunoiul la depozitul de gunoi. Le dăm un termen și abia după aceea putem da amenzi. Amenzile pe care le putem da noi pentru persoane juridice sunt de 10.000 și 40.000 de lei, iar pentru persoane fizice – 10.000 de lei“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisarul-șef al Comisariatului Gărzii de Mediu Dolj.

Ce spune legea

Potrivit Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum și stabilirea, constatarea și sancționarea faptelor care constituie contravenții, aprobat prin HCL nr. 319/2009, cu modificarile și completările ulterioare, constituie contravenții și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei, în cazul persoanelor fizice, și 1.000 și 2.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, abandonarea sau depozitarea deșeurilor pe spații verzi, căi publice sau în alte locații care aparțin domeniului public, precum și neîncheierea contractelor pentru colectarea deșeurilor, cu operatorii autorizați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS