17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj19 companii oltene fug de pe piața Rasdaq

19 companii oltene fug de pe piața Rasdaq

Tranzacționarea la bursă nu este atractivă pentru 19 companii listate până acum pe piața Rasdaq
Tranzacționarea la bursă nu este atractivă pentru 19 companii listate până acum pe piața Rasdaq

În octombrie 2015, piața Rasdaq se desființează, iar companiile tranzacționate aici se pot relista pe o piață reglementată sau pe sistemul alternativ al BVB sau SIBEX. Firme din Oltenia cu o capitalizare de circa 24 de milioane de euro au decis să nu se listeze și trebuie să răscumpere deținerile micilor acționari.
Rasdaq, piața pe care erau tranzacționate cele mai multe companii din Oltenia, nu a mai fost considerată reglementată începând cu 2004, potrivit legislației UE. Cu toate acestea, abia anul trecut a fost adoptată Legea nr. 151/2014 pentru reglementarea acestei situații. Potrivit legii menționate, societățile aveau obligația să convoace adunările generale ale acționarilor (AGA) pentru ca acestea să ia o decizie în privința relistării pe o piață reglementată. În situația în care AGA hotărăște să nu relisteze societatea, acționarii au dreptul să se retragă din societate în condițiile art. 134 din Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, cu răscumpărarea acțiunilor. În cazul în care AGA decide relistarea, societatea trebuie să transmită Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prospectul de admitere la tranzacționare, pentru aprobare. Conform procedurilor descrise mai sus, mii de olteni deveniți acționari prin Programul de Privatizare în Masă (PPM) s-ar putea afla în situația de a fi despăgubiți în cazul în care societățile la care dețin titluri au decis în AGA să nu se listeze.

Delistări pe bandă rulantă

Până în prezent, 34 de companii din Oltenia listate Rasdaq au informat ASF ce vor face în perioada următoare. Cele mai multe (19) au ales să nu se listeze pe piața reglementată sau pe o piață alternativă: Agroservice Bistreț SA, Oltcons SA Slatina, Transbuz SA Slatina, Subansamble Auto SA Craiova, Electrocarbon SA Slatina, Mercur SA Râmnicu Vâlcea, CIT SA Craiova, Comcereal SA Drobeta Turnu Severin, Complex Hotelier Parc SA Slatina, Texind SA Craiova, Coreal SA Craiova, Comat Olt SA Slatina, Agromec SA Râmnicu Vâlcea, Trans Oltenia SA, Golf Trade SA Orșova, Utalim SA Slatina, Centrul de Calcul SA Târgu Jiu, Astra SA Craiova și Agromec SA Găneasa. Alte societăți (13) au decis să se listeze pe piața alternativă de la Bursa de Valori București (BVB), denumită AeRO: Severnav SA Drobeta Turnu Severin, Semrom Oltenia SA, Metal-Lemn SA Craiova, SMR Balș SA, Exploatare Portuară Drobeta SA, Mercur SA Craiova, MAT SA Craiova, Construcții Feroviare Craiova SA, Univers SA Râmnicu Vâlcea, Parc SA Caracal, Foraj Sonde SA Craiova, Celule Electrice Băilești SA și Avioane Craiova SA. Combgorj SA Târgu Jiu a decis să se listeze pe piața alternativă a bursei de valori de la Sibiu (SIBEX), iar Macofil SA Târgu Jiu a decis să se listeze pe o piață alternativă, dar nu s-a hotărât la care bursă, BVB sau SIBEX. Capitalizarea societăților care au ales să nu se tranzacționeze pe o piață reglementată este estimată la aproape 24 de milioane de euro. Potrivit statisticilor, pe piața Rasdaq sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulată de 7,7 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) la 28 ianuarie 2015. Piața Rasdaq va fi desființată în octombrie 2015, iar până atunci toate companiile trebuie să decidă ce vor face. Până acum, peste 300 de societăți au hotărât să nu facă demersuri pentru tranzacționarea pe o piață reglementată sau sistem alternativ de tranzacționare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS