14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCristina Calangiu, șpăgi de 54.000 de euro UPDATE: Lista şpăgilor

Cristina Calangiu, șpăgi de 54.000 de euro UPDATE: Lista şpăgilor

Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pentru o perioadă de 30 de zile (Foto: Claudiu Tudor)
Cristina Calangiu a fost arestată preventiv pentru o perioadă de 30 de zile (Foto: Claudiu Tudor)

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Craiova au cerut și obținut, ieri, arestarea preventivă a Cristinei Calangiu, fosta directoare a Spitalului de Urgență Craiova și viceprimar al municipiului până pe 16 februarie. Calangiu este acuzată că în perioda 2007-2014 a primit șpăgi cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro pentru angajarea unor persoane pe posturi de asistenți medicali sau infirmieri la spitalele din Bănie. Ea a fost ajutată de altă inculpată, Ioana Munteanu, zisă „Luminița“, care identifica și racola persoanele interesate să se angajeze, potrivit Agerpres, care citează din referatul DNA de arestare preventivă.   
Potrivit procurorilor anticorupție, ancheta în acest dosar de corupție a început în septembrie, anul trecut, când ofițerii Serviciului Județean Anticorupție Dolj au aflat că o femeie primeşte diverse sume de bani de la persoane cu grad de handicap sau aparţinători ai acestora pentru a interveni pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării într-un alt grad de handicap pentru a beneficia de o indemnizaţie mărită.
În decembrie, dosarul a ajuns pe masa procurorilor DNA, care au început cercetările și au ajuns la primii doi inculpați. Este vorba de fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, Rodica Țenea, dar și de șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache.

Șpăgile pentru angajări și certificate de handicap

Anchetatorii susțin că, „în perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, printr-un intermediar, a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite, sau de la aparținători ai acestora“.
Pe de altă parte, Rodica Țenea, care a ocupat până de curând funcția de consilieră în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, este acuzată că, între anii 2012-2015, „prin același intermediar, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“. Valoarea șpăgilor primite de Țenea ar fi fost următoarea: 8.000 de euro pentru un post de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova, 3.000 de euro pentru un post de educator specializat, 2.000 de euro pentru postul de șofer la DGASPC Dolj, 1.500 de euro pentru un post de consilier juridic în cadrul Direcţiei de Administraţie Publică şi Asistenţă Socială a Primăriei Craiova sau 3.000 de lei pentru un post de îngrijitoare la Direcția Generală pentru Protecția Copilului.
Procurorii mai spun că, în schimb, directorul Smarandache se mulțumea cu șpăgi mult mai mici și a primit de la un bărbat chiar și o curcă, pește și ouă. Astfel, ca șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, Smarandache împreună cu același intermediar au stabilit ca acesta din urmă să racoleze persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptăţite, iar pentru aceasta au convenit să pretindă o șpagă de 1.000 de lei pentru încadrarea în gradul I de handicap cu însoţitor şi 500 de lei pentru încadrarea în grad de handicap accentuat. Pe 1 aprilie, procurorii DNA au cerut și obținut arestarea preventivă a celor doi inculpați, mandatele fiind emise de Tribunalul Dolj. Hotărârea instanței a fost contestată de Țenea și Smarandache la Curtea de Apel Craiova, instanță care le-a respins acțiunile ca nefondate pe 3 aprilie.

Ancheta a ajuns la Cristina Calangiu

Odată cu reținerea inculpaților Țenea și Smarandache, procurorii au precizat că, în acest dosar, fac cercetări și față de alte persoane. Miercuri seară, procurorii anticorupție au anunțat reținerea pentru 24 de ore a Cristinei Calangiu, fosta directoare a Spitalului de Urgență Craiova, consilier și fost viceprimar al municipiului Craiova.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu 15 aprilie 2015, a inculpatei Calangiu Cristina Mariana, viceprimar al municipiului Craiova la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată (9 acte materiale)“, au precizat anchetatorii.
Pe scurt, DNA a explicat că inculpata, între anii 2007 și 2014, printr-un intermediar, ar fi primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei și 8.000 de euro, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenți medicali, respectiv infirmieri, la unități spitalicești de pe raza municipiului Craiova.
După o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, ieri, în jurul orei 15.00, Cristina Calangiu a fost dusă la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. După ce a analizat probele procurorilor, la ora 17.00, instanța a hotărât ca inculpata să fie arestată preventiv pentru o perioadă de 30 de zile. Hotărârea instanței nu este însă definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Craiova.

Șpăgi în euro pentru posturi de asistent medical

În referatul prin care au cerut arestarea preventivă a Cristinei Calangiu, anchetatorii au explicat că inculpata a primit mită începând cu finele anului 2007. S-a reținut că, la sfârșitul acelui an, inculpata a primit 15.000 de lei de la o persoană pentru a o angaja ca asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova. În 2008, ar fi primit o mită de 2.000 de euro pentru a angaja o persoană ca infirmier la aceeași unitate medicală, iar în 2009, suma de 6.000 de euro de la un bărbat. Cu această sumă de bani, bărbatul și-a plătit un post de asistent medical la Spitalul „Filantropia“ Craiova. În 2012, inculpata ar fi primit alți 7.000 de euro pentru a aranja angajarea unei persoane pe un post de asistent medical la Spitalul „Victor Babeş“ din Craiova, iar „în anul 2014 a pretins şi primit de la aceeaşi persoană suma de 1.000 de euro, pentru definitivarea pe postul respectiv“, au mai reținut procurorii. În 2013, aceeași Cristina Calangiu ar fi primit o șpagă de 6.500 de euro pentru un post de asistent medical la Spitalul „Filantropia“.
În plus, procurorii mai spun că, „în intervalul 2012-2014, Calangiu Cristina Mariana, care ocupa funcţia de viceprimar al municipiului Craiova, calitate în care răspundea de spitalele care ţineau de primărie, respectiv Spitalul nr. 3, «Filantropia» şi Spitalul TBC, a avut o înţelegere infracţională cu inculpata (…) şi, prin intermediul acesteia, a pretins şi primit sume de bani cuprinse între 7.000 şi 8.000 euro de la mai multe persoane, pentru a interveni în vederea angajării acestora ca asistenţi medicali“. În referatul întocmit de procurori se face referire la alte trei infracțiuni de trafic de influență privind sumele de 7.000, 6.000 și 8.000 de euro. Potrivit Agerpres, inculpata la care face referire DNA este Ioana Munteanu, zisă „Luminița“.
„În această modalitate, în intervalul de referinţă, cele două au pretins şi primit de la (nouă persoane – n.r.), suma totală de 15.000 de lei şi 50.500 de euro, pentru ca aceştia să promoveze, în mod nemeritat, concursurile organizate în vederea angajării pe posturi vacante de asistent medical sau infirmier la diferite spitale din municipiul Craiova“, au mai explicat procurorii DNA în referatul prin care au cerut și obținut arestarea preventivă a Cristinei Calangiu.

UPDATE: Lista şpăgilor

În anul 2012, Calangiu Cristina Mariana a pretins şi primit suma de 7.000 de euro de la numita Tudorache Anica în două tranşe, de 6.000 de euro, respectiv 1.000 de euro pentru ca aceasta să fie angajată şi, ulterior, definitivată pe post la Spitalul de neurologie nr. 3 Craiova, potrivit site-ului www.stiripesurse.ro.

În anul 2014, tot prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa”,  a pretins de la numita Codiţoiu Ionela, suma de 7.000 de euro, pentru ca aceasta să fie promovată din postul de infirmieră în postul de asistent medical la secţia de chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, primind efectiv suma de 6.000 de euro.

În aceeaşi modalitate, Calangiu Cristina Mariana a pretins şi primit, prin intermediul inculpatei Munteanu Ioana, zisă „Luminiţa”, în cursul anului 2014, suma de 8.000 de euro de la numita Diaconu Elena, pentru a o angaja asistent medical la un spital din Craiova.

Calangiu Cristina Mariana, în perioada 2007-2014, a pretins şi a primit sume de bani cuprinse între 15.000 de lei şi 8.000 de euro, de la următoarele persoane, pentru a fi angajate ca asistenţi medicali, respectiv infirmieri, la unităţi spitaliceşti din municipiul Craiova, după cum urmează:

–  la sfârşitul anului 2007, a pretins şi primit de la numita Oprea Ileana Adela, suma de 15.000 lei,  pentru ca aceasta să fie angajată ca asistent medical la Spitalul Clinic de Urgenţă nr.1 Craiova – UPU;

–  în cursul anului 2008, a pretins şi primit de la numita Bîrzăneanu Marinela Violeta, suma de 2.000 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca infirmier la Spitalul Clinic de Urgenţă nr.1 Craiova – Bloc operator;

–  în cursul anului 2009, a pretins şi primit de la numitul Pena Tiberiu Viorel, suma de 6.000 de euro, pentru ca acesta să fie angajat ca asistent medical la Spitalul Clinic de Urgenţă nr.1 Craiova – Secţia Chirurgie III;

–  în anul 2013, a pretins şi primit de la Popa Elena Mariana, zisă „Măriuţa”, suma de 7.000 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca asistent medical Spitalul nr.2 Filantropia Craiova – Secţia Ginecologie;

–  în cursul anului 2013, a pretins şi primit de la numita Didu Anda Lavinia, suma de 6.500 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca asistent medical la Spitalul nr.2 Filantropia Craiova – Secţia Cardiologie;

–  în anul 2012, a pretins şi primit de la numita Dobre Violeta, suma de 7.000 de euro, pentru ca aceasta să fie angajată ca asistent medical la Spitalul nr.4 Victor Babeş Craiova, iar în anul 2014, a pretins şi primit de la aceeaşi persoană, suma de 1.000 euro, pentru definitivarea pe postul respectiv.

Mita de la Spitalul de Urgență Craiova

Numele Spitalului de Urgență Craiova a apărut în ultimii ani în alte două dosare privind infracțiuni de corupție, dosare în care instanțele de judecată s-au pronunțat deja definitiv. În aceste dosare, anchetatorii nu au reușit însă să ajungă și la persoane care ocupau sau au ocupat funcții de conducere.
La începutul lunii martie 2011, procurorii anticorupție o rețineau pe Manuela Militaru, pe atunci economistă în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că, în cursul anului 2010, femeia a pretins şi primit de la mai mulţi denunţători aproape 30.000 de euro. În schimbul unor sume cuprinse între 500 şi 5.000 de euro sau între 1.400 şi 10.000 de lei, economista DSP Dolj promitea că poate interveni pe lângă şefii unor instituţii publice din Craiova pentru a-i angaja pe denunțători pe diverse posturi. Femeia se lăuda că poate interveni pe lângă persoanele din conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova, DSP sau Garda de Mediu Dolj pentru angajări pe posturi de asistent medical sau economist. În timpul cercetării judecătoreşti s-a stabilit că, de fapt, femeia a primit bani de la 18 persoane în schimbul promisiunilor de angajare, sumele totale fiind de 31.150 de euro şi 33.100 de lei. După ce a fost arestată preventiv, pe 1 aprilie 2011 inculpata a fost trimisă în judecată, iar o lună mai târziu Tribunalul Dolj a condamnat-o pe inculpată la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în formă continuată şi au obligat-o să restituie toţi banii primiţi de la cele 18 persoane care au depus plângeri împotriva ei.
Hotărârea Tribunalului Dolj a rămas definitivă în decembrie 2011, printr-o hotărâre a Curții Supreme.
În al doilea dosar este vorba de Marius Dionisie, un fost brancardier la Spitalul de Urgenţă Craiova. Cercetările în acest dosar au fost începute la sfârșitul lunii aprilie 2011, după ce o femeie a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, în care susţinea că soţul său îi dăduse 3.700 de euro lui Dionisie pentru a-i pune o „pilă“ la angajaţii spitalului care organizau concursul pentru ocuparea unor posturi de infirmieri.
Anchetatorii au stabilit că brancardierul a lăsat să se înţeleagă că ştie o persoană, pe craioveanul Marius Grecu, care cunoaşte exact funcţionarii spitalului care îi pot obţine femeii un post de infirmieră, însă în schimbul unei sume consistente în euro. În urma înţelegerii cu soţul femeii care căuta un loc de muncă, brancardierul Dionisie a primit cei 3.700 de euro, din care a oprit 800 pentru „munca“ sa, iar restul i-a dat lui Marius Grecu, bărbatul care se lăuda că are „pile“ la spital. După susţinerea concursului, văzând că nu a fost admisă şi că a rămas şi cu banii daţi, femeia a hotărât să-l reclame pe brancardier. Pe 24 mai, cei doi au fost trimişi în judecată, iar în octombrie 2012 cei doi au fost condamnați definitiv la câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Munteanu către Calangiu: Trăiască șefa!

Agerpres a publicat ieri o stenogramă a discuțiilor interceptate de anchetatori dintre Cristina Calangiu și Ioana Munteanu în care acestea vorbeau despre sumele din șpăgi. Discuțiile au avut loc în cursul lunii martie 2015.
Munteanu Ioana: Trăiască șefa! Ce mai îmi spuneți și mie?
Calangiu Cristina: Nu știu la ce te referi.
Munteanu Ioana:  Șefa, aia mă tot bate la cap s-o facă pe POS…
Calangiu Cristina: Ce să-ți spun? Și eu ce vrei să-ți spun?
Munteanu Ioana: Păi…
Calangiu Cristina: Dacă nu s-a întâmplat! Spune tu ce să fac eu. Ți-am spus ce mi-a spus femeia aia. Ce să fac eu?
Munteanu Ioana: Nu, e vorba de … (…)? Tudorache. De la Spitalul 3.
Calangiu Cristina: Bine. O să vorbesc și despre aia.
Munteanu Ioana: Pff… și știți că …am luat de la alta și i-am dat înapoi. Banii. Lu’ Codițoiu. Asta când o rezolvați?
Calangiu Cristina: Iarăși nu știu.
Munteanu Ioana: Vă las numele? Diaconu Elena.
Calangiu Cristina: Da. Ce? Cine e asta?
Munteanu Ioana: Una care am luat de la… gata, gata.
Calangiu Cristina: Așa. Cine e ea? Unde e ea acum? Ce este?
Munteanu Ioana: E asistentă. Nu lucrează.
Calangiu Cristina: Aha.
Munteanu Ioana: Da. Că, dacă nu, mai aveam două cu 8.000 de euro.
Calangiu Cristina: …?
Munteanu Ioana: Da. Vă las hârtiuța.
Calangiu Cristina: Nu… deci înțelesei. Da. Am înțeles, da.
Munteanu Ioana: Păi asta, care… asta de i-am dat banii lu’ Codițoiu înapoi. Da’ la Spitalul 1 când s-o da? Sau oriunde.
Calangiu Cristina: Deci, Luminița, acu chiar…
Munteanu Ioana: Gata! Gata! Am înțeles. O zi bună!

Trei zile mai târziu, pe 30 martie, cele două poartă o nouă discuție interceptată de procurori:

Calangiu Cristina: Nu mai îmi spune nimic. Eu pe-ălea ți le rezolvasem.
Munteanu Ioana: Da, da’ ziceam…
Calangiu Cristina: Cu aia de la spital eu nu mă bag, eu, o să încerc să-ți dau înapoi ăia patru mii și cu asta, basta. Eu nu mă mai bag.
Munteanu Ioana: Păi îi iau de la ăia, ăia opt mii de euro și…
Calangiu Cristina: Nu, nici să nu te gândești.
Munteanu Ioana: Da?
(…)
Munteanu Ioana: Am înțeles.

Potrivit DNA, Cristina Calangiu nu a contestat conținutul acestor discuții.

 

Calangiu a demisionat din funcția de viceprimar

Calangiu Cristina Mariana a ocupat funcția de manager al Spitalului de Urgență Craiova în perioada 2006-2009, iar pe cea de viceprimar al municipiului Craiova din 2012 și până în februarie 2015.
Cristina Calangiu și-a dat demisia pe 16 februarie din funcția de viceprimar al  municipiului Craiova. Viceprimarul Calangiu, care coordona activitățile creșelor, grădinițelor, școlilor, spitalelor municipalității și ale piețelor craiovene, a invocat „motive personale“, fără să facă alte comentarii. Înainte de alegerile din noiembrie 2014, Cristina Calangiu a trecut de la PNL la PSD în baza OUG nr. 55/2014 privind migrația aleșilor locali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS