24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Program special la 68 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii

Craiova: Program special la 68 de ani de la înfiinţarea Filarmonicii

Filarmonica ”Oltenia” celebrează anul acesta 68 ani de la reorganizarea sa prin decret regal și se distinge actualmente în peisajul filarmonicilor din țară prin diversitatea programelor propuse melomanilor de toate vârstele.

La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea Nr. 131, prin care a luat ființă Orchestra Filarmonica Oltenia. În ziua de 18 aprilie a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice Oltenia recent înființate. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy. De asemenea, în programul concertului din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a in Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven și Uvertura la opera Ruslan și Ludmila de Glinka. Stagiunea 1947 – 1948 avea să confere o tot mai pronunțată continuitate acestei   orchestre care număra la acea oră aproximativ 65 de instrumentiști, dintre care 47 erau craioveni. Conducerea Filarmonicii Oltenia i-a fost încredințată lui Gh. Petrescu, la data respectivă principalul animator al vieții muzicale craiovene. De la început s-a acordat o importanță deosebită promovării muzicii autohtone. Se cântau lucrări de George Enescu, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalsky, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu.

Filarmonica ”Oltenia” se adresează astăzi tuturor, de la copii la adulți și vârstinici, demonstrând că este cea mai dinamică instituție de profil din țară, deschisă spre programe muzicale creative și originale. Cu prilejul împlinirii a 68 de ani de la semnarea actului de naștere al Filarmoncii, pe lângă programul clasic de concerte, începând cu data de 20 aprilie, se inaugurează un proiect inedit, ”Filarmonica Plus”, menit să răspundă cerințelor unui public divers și exigent. Ziua de luni este rezervată vizionării de concerte memorabile ale filarmonicii, în fiecare marți tineri muzicieni vor urca pe podiumul de concerte, iar miercurea este dedicată stagiunii muzicii de cameră, găzduite de spațiul plin de rafinament al Muzeului de Artă din Craiova. Joi, muzicienii invitați ai filarmonicii – dirijori și soliști – se prezintă în cadrul unor întâlniri cu melomanii craioveni, oferind posibilitatea de a fi cunoscuți și în altă ipostază decît cea scenică. Vineri seara, înainte de concertul simfonic săptămânal, compozitori, muzicologi sau profesori universitari aduc în actualitate muzica secolului 20, prelegerile fiind însoțite de audiții și proiecții video.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS