7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de şomeri în următoarele luni

Mii de şomeri în următoarele luni

AJOFM Gorj va acorda venituri de completare viitorilor disponibilizaţi de la CEO
AJOFM Gorj va acorda venituri de completare viitorilor disponibilizaţi de la CEO

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj a primit mai multe notificări în ceea ce priveşte concedierile colective pe care le vor face agenţii economici. Pe listele disponibilizaţilor colectiv se află angajaţii de la trei mari agenţi economici. Este vorba de Mecanoprod Motru, Hidroserv Porţile de Fier, Mehedinţi, respectiv Complexul Energetic Oltenia (CEO). Potrivit lui Romeo Chiriac, directorul  AJOFM Gorj, primii disponibilizaţi sunt 43 de salariaţi ai Mecanoprod Motru, prestator de servicii pentru Complexul Energetic Oltenia. Angajaţii firmei din Motru au intrat în şomaj, începând cu 15 aprilie. De asemenea, din 20 aprilie vor intra în preaviz 32 de angajaţi ai Hidroserv Porţile de Fier, Mehedinţi. Acești salariaţi ai Hidroserv sunt toţi din judeţul Gorj.

CEO disponibilizează 2.133 de angajaţi din toată Oltenia

Cele mai multe disponibilizări vor fi realizate la CEO. „Deja am primit notificările şi ne vom implica în toate procedurile prevăzute de lege. Cele mai multe disponibilizări în perioada următoare vor fi la Complexul Energetic Oltenia. Inclusiv venitul de completare de 1.700 de lei va fi achitat prin intermediul AJOFM Gorj. În total, vor fi realizate 2.133 de disponibilizări colective la Complexul Energetic Oltenia, începând cu 1 iunie. Cei mai mulţi disponibilizaţi colectiv provin din judeţul Gorj, respectiv 1.471 de persoane. Diferenţa se regăseşte în restul judeţelor din Oltenia: Mehedinţi, Vâlcea sau Dolj“, a precizat directorul executiv al Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj. O parte a disponibilizaţilor se vor regăsi şi la Sucursala Electrocentrale de la Brăila, sub 300 de angajaţi. În afară de angajaţii care mai au un an sau doi până la pensie, restul disponibilizaţilor vor încasa între unu şi şase salarii compensatorii din partea Complexului Energetic Oltenia.

Cine se va afla pe listele de disponibilizări?

Pe listele disponibilizărilor de la Complexul Energetic Oltenia se vor regăsi toți angajații care ar urma să se pensioneze până pe 31 decembrie 2017. Aproximativ 1.600 de persoane ar urma să beneficieze de salarii compensatorii și venituri de 1.700 de lei lunar, după ce vor părăsi sistemul. Dacă în ceea ce îi priveşte pe salariaţii care mai au un an sau doi până vor ieşi la pensie lucrurile sunt clare, iar aceştia nu vor mai fi angajaţii companiei, începând cu 1 iunie, pentru restul disponibilizaţilor urmează să fie realizat un regulament. Inclusiv pentru angajaţii soţ şi soţie sindicatele au propus ca soţul cu salariul cel mai mic să fie disponibilizat şi să rămână în societate angajatul cu leafa cea mai mare. Complexul Energetic Oltenia are în prezent 18.500 de salariaţi, dintre care 1.092 au fost preluaţi recent de CET Govora, prin luarea în administrare a Carierei de la Berbeşti, Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS