8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLicitație cu emoții: Provocare de 12 milioane de euro pentru Parcul „Romanescu“

Licitație cu emoții: Provocare de 12 milioane de euro pentru Parcul „Romanescu“

Parcul „Nicolae Romanescu“ din Craiova, unul dintre cele mai importante simboluri ale municipiului, va intra într-un amplu proces de reabilitare. Primăria Craiova, care a scos de curând la licitație contractul de execuție, și-a propus ca parcul să fie refăcut după planurile originale ale lui Eduard Redont, premiate cu aur la Expoziția Internațională de la Paris din 1900.

Parcul „Nicolae Romanescu“, bijuteria municipiului Craiova, va fi reabilitat din fonduri europene. Contractul de execuție pentru lucrările care vor fi efectuate a fost scos la licitație de către primărie și are o valoare estimată de peste 54 de milioane de lei fără TVA (peste 12 milioane de euro), conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Intervenții la aproximativ toate obiectivele

Municipalitatea a gândit acest proiect astfel încât Parcul „Nicolae Romanescu“ să fie refăcut după vechiul plan realizat de arhitectul Eduard Redont, premiat în anul 1900 cu medalia de aur la Expoziția Internațională de la Paris. Lucrările vor include decolmatarea pârâului în aval de lacul mare și reabilitarea/recondiționarea cascadelor și căderilor de apă. De asemenea, vor fi reabilitate și reintegrate chioșcurile, panotajele de informare și orientare, băncile, pubelele, stâlpii de iluminat și grupurile sanitare. Pentru spațiile verzi, vor fi instalate sisteme de irigare automată. Totodată, vor fi montate și fântâni cu apă potabilă cu specific istoric, iar cele existente vor fi recondiționate. Toate podurile, inclusiv cel suspendat, vor fi reabilitate, la fel și intrările în parc și împrejmuirea sa. Altă față vor căpăta și chioșcurile, Casa grădinarului, pavilioanele rustice, glorieta și pavilionul debarcader.

Camere de supraveghere și internet wireless

Întreaga infrastructură a aleilor va fi și ea schimbată. Aleile pietonale și temporar carosabile vor avea asfalt, cele betonate în prezent vor fi îmbrăcate cu piatră cubică, iar aleile pietonale adiacente cursului de apă vor avea un așternut din piatră spartă. Nu în ultimul rând, aproximativ 100 de camere de luat vederi cu dispecerat vor fi montate pentru ordinea și siguranța publică, iar parcul va beneficia și de o rețea de internet wireless la care vizitatorii se vor putea conecta gratuit. În ceea ce privește clădirile proprietate privată din parc – Ciobănașul, Castelul Fermecat și Debarcaderul -, municipalitatea își dorește ca și acestea să intre în normalitate, conformându-se aspectului anilor 1900 pe care proiectul îl impune.

Toate lucrările trebuie executate în doar patru luni

Bătălia cea mare nu se va da, însă, doar pe valoarea destul de mare a contractului și pe eventualele contestații, ci și pe termenul de execuție pentru lucrările ce urmează să fie făcute. Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție doar patru luni să încheie ceea ce are de făcut. „Există firme care să aibă resurse. Vom vedea dacă sunt contestații, dar asta ne-ar încurca destul de mult în ceea ce privește termenul de execuție“, a menționat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Termenul restrâns de patru luni se datorează în special faptului că acest proiect este finanțat european și trebuie încheiat până la sfârșitul anului 2015. În caz contrar, facturile nedecontate până la 31 decembrie 2015 vor fi suportate din banii Primăriei Craiova. Concret, se va pierde finanțarea europeană.

Ce mai e de făcut prin Parcul „Romanescu“

Alte obiective importante la care se lucrează sunt reamenajarea Grădinii Zoologice, pentru a o aduce pe aceasta la standarde europene care să ofere condiții decente animalelor de acolo, dar și reabilitarea Teatrului de Vară. Aceste proiecte ar urma să fie gata în cursul acestui an. Pe de altă parte, o zonă rămasă nefăcută din Parcul „Romanescu“ este cea a Hipodromului. Însă, și pentru acesta, municipalitatea are planuri. „Am făcut o cerere și către Ministerul Tineretului și Sportului, ca să ne cedeze hipodromul, pentru că din tot parcul doar acesta va rămâne nereabilitat după acest proiect. În perioada următoare, vrem să găsim și o soluție pentru hipodrom, pentru că este clar că Ministerul Tineretului nu are nici un gând să investească în el“, a declarat Lia Olguța Vasilescu într-un interviu acordat GdS. Preluarea Hipodromului de către municipalitate a fost aprobată în cea mai recentă ședință a Consiliului Local Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS