19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Săptămâna Patimilor“ pentru comercianții doljeni

„Săptămâna Patimilor“ pentru comercianții doljeni

Săptămâna aceasta, și comercianții de carne de miel au fost sancționați de polițiștii Serviciului de Investigații a Criminalității Economice
Săptămâna aceasta, și comercianții de carne de miel au fost sancționați de polițiștii Serviciului de Investigații a Criminalității Economice

Ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au îndesit controalele înainte de Paști și au făcut mai multe „victime“ printre comercianții de carne de miel, de băuturi alcoolice, fructe și legume sau produse de panificație din municipiul Craiova.

Fie că vând în piețe, târguri comerciale sau magazine, comercianții din Craiova au fost controlați săptămâna aceasta de ofițerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care, după cum spun reprezentanții IPJ Dolj, au făcut acțiuni „pentru prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi activităţilor ilicite de comerţ“.
Miercuri, oamenii legii, însoțiți de reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj, au verificat 12 societăți comerciale care vând băuturi alcoolice. În urma controalelor, polițiștii au constatat trei infracțiuni la Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și au dat șapte amenzi în valoare totală de 11.000 de lei. În plus, polițiștii de la Economic au confiscat 5.288 de litri de vin și 120 de litri de bere.
Cea mai mare cantitate de băuturi alcoolice, 3.600 de litri de vin, a fost confiscată de la o societate comercială cu punctul de lucru într-un complex comercial din Craiova. Asta pentru că, la prima vedere, vinul părea a fi contrafăcut. „A fost identificată cantitatea de 3.600 de litri de vin ce urma să fie comercializată către populație, pentru care au existat suspiciuni în legătură cu originalitatea acesteia. După primele verificări, efectuate împreună cu reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, conform Legii nr. 84/1998. Totodată, s-a procedat la ridicarea de probe din fiecare eșantion de băutură de către reprezentanții Direcției pentru Agricultură Dolj, dispunându-se totodată indisponibilizarea cantității de 3.600 de litri de vin“, au explicat polițiștii doljeni.

Luni și marți, amenzi de peste 100.000 de lei

Marți, polițiștii doljeni au vizat comercianții de legume și fructe, respectiv pe cei de carne și produse din carne. De data aceasta, oamenii legii au verificat 18 societăţi comerciale, zece persoane fizice și 20 de mijloace de transport. Au fost descoperite nereguli în 13 cazuri, fiind date amenzi în valoare totală de 90.000 de lei. În plus, au fost confiscate 1.309 kg de legume, 95 kg de fructe, 95 kg de carne, dar și 310 kg de furaje. Reprezentanții IPJ Dolj spun că sancțiunile au fost aplicate comercianților care nu au putut prezenta documente de provenienţă ale acestor produse. Mai trebuie spus că, pe lângă amenzi și marfa confiscată, polițiștii au dispus ridicarea sumelor de bani provenite din vânzarea produselor pentru care nu existau documente de proveniență.
De asemenea, luni, ofițeii Serviciului de Investigare a Criminalităţii  Economice Dolj au organizat în Craiova altă acţiune la comercianții de carne și produse din carne, fiind date trei amenzi în valoare de 20.000 de lei și confiscate 170 kg de carne.
Dacă în Săptămâna Mare, oamenii legii i-au vizat mai ales pe comercianții de carne și produse din carne, la sfârșitul săptămânii trecute au fost verificate mai multe societăți comerciale din domeniul morăritului și panificației. Pentru neregulile descoperite, polițiștii au dat amenzi în valoare totală de 65.000 de lei și au confiscat aproape 1.000 de pâini și peste 700 kg de făină.

Comercianții au început să dea bonuri fiscale

Polițiștii spun că, săptămâna aceasta, cele mai multe amenzi au fost date pentru lipsa documentelor de proveniență a produselor puse în vânzare, iar acțiunile de verificare a comercianților vor continua și după Sărbători.
„Ca în fiecare an, înainte de Sărbătorile de Paști, Serviciul de Investigații a Criminalității Economice desfășoară ativități specifice pentru protejarea populației împotriva activităţilor ilicite de comerţ. În această perioadă avem un plan de acțiune ce vizează cu precădere produsele alimentare, de la carne și ouă până la legume, fructe și produse de panificație și patiserie. Ca și anul trecut, cele mai multe sancțiuni au fost aplicate comercianților care nu au putut prezenta documente de proveniență pentru marfă. Trebuie spus că, față de anul trecut, am întâlnit mult mai puțini comercianți care nu eliberează bonuri fiscale. În această perioadă acționăm zilnic, iar controalele vor continua și după Sărbători“, a explicat comisarul-șef Laurențiu Gulin, șef birou în cadrul Serviciului de Investigații a Criminalității Economice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS