7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocuințe sociale după ani de așteptare

Locuințe sociale după ani de așteptare

DSC_0181

Mai multe familii necăjite din Craiova au primit joi de la primarul Olguța Vasilescu (foto) cheile la apartamentele sociale renovate de municipalitate. Primarul a făcut, cu această ocazie, precizări despre cartierul chinezesc și despre spitalul regional de o sută de milioane de euro care se anunță a fi construit în Bănie.

Joi, 20 de familii din Craiova au primit, în Sala Mare a primăriei, repartițiile și cheile de la locuințele sociale puse la dispoziție de municipalitate.
Este vorba despre o parte din apartamentele din blocul renovat de primărie de pe strada Tabaci, acolo unde există patru scări. Municipalitatea a înlocuit ușile și ferestrele, a zugrăvit casa scării, urmând ca beneficiarii locuințelor să-și amenajeze interiorul după cum doresc. Chiria lunară este de 45 de lei. „De la începutul mandatului meu au fost repartizate până acum 160 de locuințe, dintre care 81 destinate familiilor evacuate, 25 tinerilor prin ANL, 49 sociale, 4 locuințe destinate închirierii din fondul de stat și una pentru necesitate. Pe lista de priorități pentru familii evacuate mai figurează nesoluționați 12 titulari din totalul de 93 de solicitări de la începutul mandatului“, a declarat Olguța Vasilescu.
„Mă declar mulțumit de locuința acordată. Sper să fie foarte bună, după câte se spune, și Doamne ajută! Până acum locuiam la fratele meu cu chirie“, a declarat Stancu Claudiu, unul dintre beneficiari.
„Sunt norocoasă, sunt mulțumită, sunt bucuroasă că azi am avut șansa să am această locuință pe care o aștept de 13 ani. Am avut un dosar de locuință pentru ANL, dar am depășit vârsta de 35 de ani și am continuat prin social. Până acum am locuit cu chirie. Am două fetițe, cea mare are 18 ani“, a spus fericită Secioreanu Liliana.

De la social, la cartierul chinezesc

Primarul Craiovei a precizat joi că persoanele care doresc să cumpere un apartament în cartierul chinezesc de pe strada Caracal vor semna contractele cu firma dezvoltatoare, dar că dosarele se primesc la primărie. „Sunt peste 1.000 de solicitări pentru cartierul chinezesc, ceea ce este o veste foarte bună. Am discutat deja cu firma din China să nu vândă, să nu se perceapă avans până când blocurile nu ajung la etajul 1, astfel încât oamenii să vadă din ce materiale de construcție sunt realizate și să aibă toată încrederea. Sunt convinsă că lista va fi plină până în luna iunie. Contractele de vânzare nu se vor semna cu primăria. Noi doar strângem dosarele și vom trimite toată documentația către firmă, care va primi banii. Cartierul va avea piscină, iar accesul se va face pe bază de cartelă pe care o va primi fiecare familie. Mâna de lucru sperăm să fie din Craiova. Din păcate, nu multe firme din Craiova, doar două, au fost interesate să participe la lucrare. Se va construi și cu alte firme din localități din jurul Craiovei. Dar până la urmă pe noi ne interesează ca acest cartier să fie construit cu forță de muncă din România, pentru că au fost speculații că ne vor cotropi chinezii, că vor veni milioane. Se va realiza cu forță de muncă locală atât cât se poate și cu materiale de construcții de pe piața craioveană“, a spus primarul.

Două variante pentru spitalul regional

Legat de construcții, Olguța Vasilescu a răspuns unei întrebări GdS spunând că pentru spitalul regional de o sută de milioane de euro care va fi construit jumătate din fonduri europene există două variante de amplasare. „Eu zic că cel mai bine ar fi să fie amplasat la Aeroport. Sunt două locuri care se iau în calcul deocamdată. Unul, în fața Parcului Tineretului, unde am dorit să construim și noi spitalul municipal și am renunțat pentru că aveam acel schelet de trei etaje în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, dar terenul rămâne liber. Sunt câteva hectare, zona este foarte bună pentru spital. Altă variantă foarte bună este la Aeroport, pentru că este un nod unde se leagă toate drumurile județene și pot să vină pacienți din toate județele. De asemenea, este centrul SMURD, nu mai trebuie să transporți pacienți prin tot orașul“, a spus primarul care a adăugat că ministrul sănătății va anunța disponibilitatea unei sume foarte importante pentru reabilitarea spitalelor județene din țară. Este vorba despre o sumă de 180 de milioane de euro menționată de vicepremierul Liviu Dragnea marți la Craiova la inaugurarea lucrărilor pentru cartierul chinezesc. Întrebarea este dacă Spitalul Județean de Urgență Craiova va beneficia de acești bani în condițiile în care Craiova primește 90 de milioane de euro pentru spitalul regional. „Nu știu amănunte, dar în mod clar va trebui să se facă igienizarea Spitalului de Urgență“, a precizat Olguța Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS