17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestivaluri de creaţie umoristică şi literatură

Festivaluri de creaţie umoristică şi literatură

Tudor Arghezi are o stea pe Aleea Personalităţilor din Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)
Tudor Arghezi are o stea pe Aleea Personalităţilor din Târgu Jiu (Foto: Eugen Măruţă)

Autorităţile din judeţul Gorj se pregătesc de organizarea a două festivaluri. Este vorba de un festival dedicat creaţiei umoristice, la Turceni, şi Festivalul internaţional de literatură „Tudor Arghezi“, de la Târgu-Cărbuneşti. Festivalul de creaţie umoristică „Al. C. Calotescu-Neicu“, ajuns la a XXIII-a, va avea loc în perioada 18 – 19 aprilie, în oraşul gorjean Turceni. Al. C. Calotescu-Neicu, unul dintre epigramiştii de seamă ai ţării din perioada interbelică, fiu al meleagurilor din Turceni, dă numele unui festival care este organizat de 23 de ani. Organizatorii manifestării sunt: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“, Consiliul Local şi Casa de Cultură Turceni, Liga Culturală „Fiii Gorjului“ Bucureşti şi Grupul de Presă „Publicaţiile Flacăra“.
„Festivalul este organizat pe trei secţiuni: epigramă (minimum zece, din care trei pe tema – ISPITA; revistă de umor, – colectivă sau individuală; pentru această secţiune se trimit cel puţin două exemplare din numerele apărute în perioada 2014 – 2015. Sunt acceptate şi plachete umoristice individuale sau colective apărute în această perioadă. Sunt acceptate în concurs lucrări umoristice ale creatorilor din judeţele Olteniei (Gorj, Dolj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea) – umor la rotativă (creaţie literară umoristică, fotografie şi caricatură publicate în presă). Concurenţii la această secţiune vor trimite un dosar de presă care să cuprindă respectivele creaţii. Lucrările în concurs trebuie să parvină la sediul juriului până pe 14 aprilie, respectându-se formula clasică de participare: plic închis, cu moto şi o fişă sumară, din care să nu lipsească numărul de telefon la care pot fi anunţaţi concurenţii. Lucrările nedactilografiate nu vor fi primite în concurs. Plicurile pentru concurs vor putea fi depuse direct sau expediate pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, strada Eroilor, numărul 15, cod 210135, Târgu-Jiu. Concurenţii pot participa la toate secţiunile, nefiind acceptaţi în concurs laureaţii (premiilor I) ultimei ediţii. În aceeaşi perioadă se desfăşoară şi Festivalul de umor al elevilor, după un regulament aparte. Lucrările din concurs nu se restituie. Anul acesta, renumitul caricaturist Costel Pătrăşcanu, licenţiat în sociologie, preşedinte al Asociaţiei Atitudini Pro Europene, colaborator al publicaţiilor Adevărul, Evenimentul Zilei, România Literară, Săptămâna Financiară, 24 de Ore, Plai cu Boi, expune la Casa de Cultură din Turceni, fiind invitat de Liga Culturală <<Fiii Gorjului>> Bucureşti şi Grupul de Presă <<Publicaţiile Flacăra>>“, potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Se vor acorda premii în bani.

Pregătiri şi pentru Festivalul de literatură „Tudor Arghezi“

De asemenea, Festivalul internaţional de literatură „Tudor Arghezi“ va avea loc în perioada 22-24 mai. Ajuns la a 35-a ediţie, festivalul omagiază pe cel care rămâne unul dintre cei mai mari scriitori ce i-a dat literatura română de-a lungul timpului şi îşi propune să contribuie la stimularea pe criterii valorice a scrisului românesc contemporan, inclusiv pentru cunoaşterea şi promovarea operei argheziene, în ţară şi peste hotare. Festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. Organizatori: Consiliul Judeţean Gorj prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Institutul Cultural Român. Parteneri: USR, Primăria Târgu-Cărbuneşti, Biblioteca Județeană Gorj, Institutul Cultural Român, Ansamblul „Doina Gorjului“, Liga Culturală „Fiii Gorjului“ Bucureşti, Teatrul „Elvira Godeanu“, Universitatea „Constantin Brâncuşi“. Programul festivalului se desfăşoară în perioada 22 mai -24 mai, la Târgu Jiu şi Târgu-Cărbuneşti, localitatea de obârşie a scriitorului. Festivalul se desfăşoară pe opt secţiuni, iar lucrările vor fi trimise până pe 15 mai, pe adresa Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Mai multe informaţii se pot obţine la numerele de telefon: 0253/213.710 şi 0721.370.057 sau de la adresa www.proverbum.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS