3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAngajații ICMET Craiova - protest în Piața "Mihai Viteazul" împotriva conducerii Institutului

Angajații ICMET Craiova – protest în Piața „Mihai Viteazul” împotriva conducerii Institutului

Mai mulți angajați ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare și Încercări pentru Electrotehnică (ICMET) Craiova au protestat astăzi în liniște, în Piața „Mihai Viteazul” din Craiova, împotriva conducerii, pe care o acuză că a adus institutul într-o situație critică. Angajații s-au plâns că plata salariilor a fost întârziată cu trei luni și că în prezent și-au luat lefurile aferente lunii decembrie 2014. În numai doi ani (2011-2013), unitatea care funcționează în subordinea Ministerului Educației și Cercetării Științifice a trecut de la un profit de 55.000 de lei la o pierdere de 2.000.000 de lei, potrivit site-ului Ministerului Finanțelor Publice. Protestatarii au acuzat și conducerea ministerului și a Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare că știu despre situație, dar nu iau nici o măsură.

Unul dintre protestatari, inginerul Petre Pistol, a declarat că ICMET Craiova are datorii către bugetul de stat și către bănci. „Vrem să atragem atenția organelor puterii locale asupra situației economice și financiare. De o perioadă destul de lungă este o situație critică, având, în primul rând, probleme de ordin financiar, datorii la stat, la furnizori, salarii restante între 3-4 luni și lipsa unor măsuri de relansare a instituției car are potențial important. Toate demersurile la autoritățile coordonatoare, Ministerul Educației și Cercetării și Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare au avut doar rezultatul unor promisiuni. Nu s-a luat nici o hotărâre pentru a schimba ceva la nivel organizatoric, adică la nivelul conducerii ICMET. Noi atragem atenția în mod pașnic. Sunt rapoarte ale unor organe de control care au scos în evidență mari nereguli, dar ministerul, din motive pe care nu le înțelegem, nu ia nici o măsură. Singura explicație ar putea fi că se dorește închiderea instituției, ceea ce ar fi un mare păcat. Colegii noștri au discutat cu reprezentanții minsterului, a fost și ministrul de față, s-a scris și o minută, în 2014, în care s-a agreat măsura de demitere a conducerii și numirea uneia interimare până la concurs. Acea minută nu a fost niciodată transpusă în practică. Toate demersurile la președinție, guvern, au ajuns la minister, iar răspunsurile au fost de genul ‘vom mai trimite o comisie de control’. Au fost deja două comisii în mai puțin de doi ani care, neoficial, au scos în evidență mari nereguli. Reprezentantul ministerului a răspuns că va stabili niște măsuri pe care să le pună conducerea în practică”, a spus Petre Pistol.

”În ultimii ani, s-a produs un dezastru. În loc să găsească soluții, conducerea a preferat să reducă doi ani la rând salariile anumitor angajați cu 25%, lucru ilegal. Colegii au câștigat în instanță salariile. A făcut majorări de salarii, lucru nelalocul lui, constatat și de ANAF. Lipsa de măsuri a autorităților statului este o subminare a institului”, a declarat Dorel Anton, angajat secție dezvoltare produse prototipuri.

Sprijin de la Federația Națională

Alături de angajații ICMET a fost și președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare – Proiectare, Radu Mina. „Am venit să-mi manifest solidaritatea cu colegii de aici, mai ales că am ridicat deja această problemă la întâlnirile avute cu ministrul și președintele Autorității, Tudor Prisecaru. La București mi s-a confirmat cu jumătate de gură că domnul director de la ICMET Craiova vrea să rupă institutul în bucățele. Problemele lor vor fi discutate cu conducerea Autorității. Ministrul știe perfect toată situația și a cerut să ia măsuri domnului Prisăcaru, iar acesta se face că nu știe. Iar ministrul știe că domnul Prisăcaru se face că nu știe, pentru că l-am informat eu. Colegii de aici au făcut și plângeri penale. Din păcate această situație este în toată țara”, a spus el.

Contactat telefonic, directorul ICMET, Marian Duță, a declarat că nu dorește să vorbească decât după Paște, apoi a închis telefonul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS