8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDin lada de zestre a folclorului - Paula Butușină

Din lada de zestre a folclorului – Paula Butușină

paula butusina

De pe marginea Oltului, din Balș, Paula Butușină (foto) își cântă prin muzica populară bucuria, tristețea sau dorul. De când era mică i-a plăcut muzica populară, fapt pentru care a învins orice obstacol pentru a ajunge la sufletele oamenilor prin muzică. „Am ascultat de când mă știu muzică populară, am iubit-o nespus. La rândul meu, o transmit oamenilor dragi. Iubesc folclorul nostru și îl ofer cu drag ascultătorilor“, a spus Paula.
Momentul în care artista a conștientizat că muzica populară este o bucățică din sufletul ei a fost anul trecut. Atunci Paula și-a dat seama, după o pauză în care nu a mai cântat publicului, că doar prin muzică poate da grai sufletului. „Când am revenit pe scenă mi s-a părut că m-am născut a doua oară. A fost cel mai frumos moment din cariera mea“.  Paula își amintește nostalgică de prima ei piesă cântată în fața unui public numeros. „«Trei albine călătoare» e melodia pe care o cântam când eram eu mică. L-am învățat și pe fiul meu să o cânte. Îmi amintesc cu drag că a cântat-o la examenul lui pentru a intra în clasa I la Liceul de Muzică din Craiova“, a povestit artista. Amintiri frumoase o leagă pe Paula Butușină de muzica populară. În copilărie adormea ascultând cântecele Mariei Ciobanu, Mariei Lătărețu sau ale Mariei Tănase. Cu toate că studia atât cât putea muzica populară, Paula Butușină crede că putea face mult mai multe sacrificii pentru folclor. „Nu am făcut suficient pentru muzică. Am greșit pentru că am avut o pauză mare, 15 ani nu am cântat pe scenă. Am cântat pentru mine, am cântat la petreceri mai mici sau la prieteni“, a povestit artista.
Încă de mică, Paulei Butușină i-a plăcut muzica populară, talentul de a cânta moștenindu-l de la tatăl ei. Cântăreața și-a etalat vocea la diferite festivaluri și concursuri precum Festivalul „Maria Tănase“. Pentru a-și fructifica talentul, Paula a urmat cursurile Școlii Populare de Artă, unde a avut ca dascăli în muzică nume precum doamna Paula Dogăroiu, Ion Fieraru sau Sandu Piculeata. „Îmi amintesc cu drag de acea perioadă, de audițiile pe care le aveam împreună cu Stăncuța Luță, Marian Giura, Lizica Drăgoi, Cătălin Bărbulescu și mulți alți colegi“.

„Tot aici mă trage ața“

Paula Butușină iubește Oltenia și locul natal. Repeziciunea cântecelor oltenești, oamenii și locurile frumoase pe care le găsește aici nu ar face-o pe artistă să se mute într-o altă regiune a țării. „Nu m-aș muta din Oltenia. Nu am făcut-o până acum și văd că tot aici mă trage ața. Am mers în multe locuri, dar tot în Balșul meu stau. Acolo mi-e drag, acolo mă simt liniștită“, a spus zâmbind Paula. La fel de dragă îi este artistei și scena ce reprezintă pentru ea „a doua casă“. Cât despre costumul popular, Paula Butușină spune că l-a purtat întotdeauna cu plăcere. Încearcă să păstreze autenticul și specificul zonei din care vine, iar în lada de zestre vrea să adune cât mai multe costume populare. Artista are mare grijă de portul popular. „Am câteva ii autentice, pe care nu vreau să le port peste tot pentru că sunt foarte vechi și au început să se deșire. Le păstrez mai mult doar pentru cusătura lor“.
Paula Butușină dedică cele mai multe mesaje din cântecele sale fiului ei. „Mesajele din cântecele mele le îndrept către puiul meu, către copilul meu. Aș putea spune că cele mai melodioase cântece sunt cele de copii și de părinți. Sunt cântece pe care le interpretez din tot sufletul“. Paula Butușină se mândrește cu o familie muzicală. Soțul artistei, Sorin Butușină, instrumentist desăvârșit al Ansamblului „Maria Tănase“, este alături de ea la bine și la greu, acasă și pe scenă. Băiatul Paulei Butușină a primit de la părinții săi dragostea pentru muzică, fiind violonist.
Pentru iubitorii de folclor, Paula Butușină pregătește un album de muzică populară pe care își dorește să îl prezinte publicului până la sfârșitul acestui an, dar vrea să facă și un duet cu Nelu Bițînă.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS