7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Internaţională a Romilor la Craiova

Ziua Internaţională a Romilor la Craiova

Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Romilor, iar acest eveniment are ca scop atragerea atenţiei asupra problemelor cu care se confruntă această comunitate.
În mai multe ţări au loc diverse seminarii sau festivaluri. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor.
Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional „Gelem, gelem”, coloana sonoră a filmului iugoslav „Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Ziua Internaţională a romilor va fi sărbătorită şi la Craiova printr-un spectacol inedit. Vedeta evenimentului va fi Monica Anghel, cu un recital de muzică ţigănească autentică, iar tradiţiile şi talentul comunităţii rrome vor fi puse în valoare cu ajutorul invitaţilor şi a manifestărilor artistice incluse în program.
Organizat de Centrul Cultural al Romilor Dolj, CREDIS Craiova (Centrul de Resurse pentru Educaţie, Dezvoltare şi Incluziune Socială), Asociaţia Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021 şi de Primăria Craiova, Rroma FEST Craiova se desfăşoară astăzi, de la ora 18.00, pe scena Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri şi este conceput ca un spectacol de gală. Preţ de câteva ore, craiovenii se vor delecta cu acordurile muzicii lăutăreşti şi de petrecere autentice, interpretate de Taraful Sukar Gipsy Craiova (alcătuit din instrumentişti profesionişti), Mona Idolu, Jeni Nicolau, Ana de la Slatina, Puiu Bucătaru şi vor avea ocazia să înveţe paşii de dans ţigănesc tradiţional, urmărind trupa de dansuri Freaks.

Rroma FEST Craiova este organizată în acest an cu sprijinul Ansamblului Folcloric “Maria Tănase”, a Filarmonicii Oltenia Craiova şi a Liceului de Artă “Marin Sorescu”. Alina Şerban va prezenta spectacolul. Biletele costă 15 lei şi pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS