Start la construirea cartierului chinezesc din CraiovaPrimarul Craiovei, Olguța Vasilescu, premierul Victor Ponta, ambasadorul Chinei în România și reprezentanții firmei Shandong Ningjian au pus ieri piatra de temelie la șantierul unde se va construi cartierul chinezesc din Bănie, investiție de peste 40 de milioane de euro. Pentru a marca momentul, cei prezenți au îngropat în beton o capsulă a timpului. Cu această ocazie, Ponta a anunțat că la Craiova se va construi un spital regional de o sută de milioane de euro și că, în maximum o lună, va fi anunțată firma care va construi autostrada Craiova – Pitești. 

Ieri au fost mai multe ceasuri bune pentru Craiova. În jurul prânzului, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, s-a întâlnit cu primarul Craiovei, cu președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, și cu prefectul de Dolj, Sorin Răducan, cu care a discutat despre oportunitățile de investiții ale firmelor din China în Craiova și în Dolj. „În Craiova și în județul Dolj sunt foarte multe condiții favorabile pentru a dezvolta relații de colaborare cu China și acest proiect de locuințe este primul de acest fel, care se implementează în baza relațiilor de colaborare chino-română. Sperăm ca acest proiect de locuințe din Craiova să devină o platformă de colaborare care va atrage și mai multe companii din China care să vină la Craiova, în Dolj, pentru investiție și colaborare (…). Am discutat despre posibilitățile de colaborare dintre cele două țări (…). Craiova este în colaborare cu China și pentru a înființa un parc industrial și pentru a implementa și stimula acest proiect (…). Știm că Doljul este un județ mare agricol și China este o țară mare agricolă, iar noi am discutat și despre posibilitățile de colaborare în domeniul agricol între China și România“, a spus ambasadorul Chinei la sediul Primăriei Craiova.

Primarul Olguța Vasilescu a precizat că autoritățile locale ar fi interesate de o colaborare cu firme din China care ar putea construi în Bănie trenuri rapide. „Așa cum știți, s-a aprobat un schimb comercial între Ministerul Economiei din China și cel din România, un schimb care presupune dezvoltarea a șase parcuri industriale în România cu capital din China, iar una dintre cele șase locații este municipiul Craiova. Desigur că au fost discuții foarte aplicate, despre ce tip de investiții ar putea fi făcute în Bănie și mă refer aici la ce fabrici ar putea fi aduse, iar eu și domnul președinte al Consiliului Județean Dolj am venit cu mai multe recomandări în acest sens. Ne interesează trenurile rapide pe care știu că Guvernul României vrea să le implementeze și atunci nu văd de ce nu s-ar produce aici. De asemenea, am discutat despre o fabrică de buldozere pe care am vrea să o facem și pentru care am stabilit deja un prim contact atunci când ne-am deplasat în China“, a spus Olguța Vasilescu.

Capsulă a timpului în șantierul chinezesc

După-amiază, delegația chineză și cea a primăriei s-au deplasat pe șantierul unde se va construi cartierul cu peste 1.800 de locuințe cu finanțare chineză. La ceremonia de inaugurare a lucrărilor, a participat și premierul Victor Ponta care a venit însoțit de vicepremierul și de ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea, și de Mircea Dușa, ministrul apărării. Ponta a lăudat proiectul, spunând că este de calitate, a precizat că soluția pentru dezvoltare o constituie parteneriatele între autoritățile locale și firmele private și a povestit că proiectul a prins viață datorită insistenței primarului Craiovei. „Lucrurile stau în felul următor: anul trecut, era totul pregătit pentru vizita în China și pentru documentele pe care urma să le semnăm. Doamna Vasilescu, așa cum o cunoașteți, mi-a zis că nu poate să nu fie și ea prezentă să nu semneze pentru un cartier de locuințe la Craiova. Nu am reușit să-i spunem nu. Și așa s-a semnat acel memorandum în fața celor doi prim-miniștri din China și România. Puțini am crezut că se va și întâmpla acest lucru (…). Sunt și alte proiecte importante pe care le avem cu firmele din China, grupul de la Rovinari, proiectele pe energie de la Cernavodă, dar, în mod special, îmi doresc ca acesta să aibă succes pentru că avem nevoie de parteneriate între autorități locale și companii private pentru dezvoltarea de proiecte. Nu vom putea face totul doar de la guvern, prin ANL, sau prin proiecte strict private. Cei din China chiar știu să construiască. Nu avem noi unde să construiască ei cât ar putea să o facă“, a spus premierul. El a amintit și de deschiderea piețelor din China pentru produsele agroalimentare din România care va duce la dezvoltarea producătorilor din țară.

„Auzeam mereu că nu o să iasă nimic și am insistat foarte mult ca proiectul să fie prins pe lista de memorandum semnat la Beijing anul trecut. Sunt convinsă că proiectul va fi finalizat mai devreme de doi ani la cum am văzut că lucrează firmele din China. Îmi doresc din toată inima să le arătăm și românilor, chiar dacă sunt firme subcontractoare din Craiova, iar ei vor putea să se obișnuiască, sunt absolut convinsă, cu modul de lucru al chinezilor (…). Aș vrea să marcăm evenimentul printr-o capsulă a timpului“, a spus Olguța Vasilescu.

Preşedintele Shandong Ningjian Construction Group, Yang Gencai, a declarat că proiectul de la Craiova este foarte important pentru firmă. „Este un proiect care va crea locuri de muncă, creștere economică și îmbunătățirea nivelului de trai. Este un proiect important al firmelor chineze care operează în România, iar el va deschide un nou domeniu de colaborare reciproc avantajoasă între România și China și servește un punct important în colaborarea dintre China, Europa Occidentală și de Est. Vom acorda mare atenție calității și vom selecta echipe de construcție performante din UE. Toate construcțiile vor fi conform criteriilor europene. Următorul pas va fi să colaborăm mai strâns cu toate autoritățile din România pentru a construi și mai multe cartiere de locuințe în beneficiul poporului român“, a declarat preşedintele Shandong Ningjian Construction Group, Yang Gencai.


Ce prevede proiectul

Firma din China va construi un cartier cu 23 de clădiri de apartamente pe strada Caracal, în total 1.819 unități locative. Este vorba despre 187 de garsoniere, 1.035 de apartamente cu două camere, 543 de apartamente cu trei camere și 54 de apartamente stil penthouse, organizate în blocuri cu zece etaje. Prețurile variază între 19.000 și 57.000 de euro. Structura de rezistență a blocurilor este din beton armat, iar locuințele vor fi dotate, printre altele, cu parchet, gresie, faianță și ușă metalică la exterior. Cartierul va beneficia de parcări la sol și etajate, piscină, supermarket, grădiniță, spații comerciale, farmacie și altele.

Autostrada Craiova – Pitești, câștigător anunțat într-o lună

Premierul Victor Ponta a anunțat ieri că în cel mult o lună va fi anunțat câștigătorul licitației pentru construirea autostrăzii Craiova – Pitești. „În maximum o lună sper să avem acordul  final al Comisiei Europene pentru Masterplanul de Transport și asta înseamnă că putem să anunțăm câștigătorul și la Pitești – Craiova (autostrada – n.r.) și la toate celelalte proiecte din regiune.  A trebuit să întârziem procedura până se aprobă Masterplanul. Acum vom primi ultimele observații. Avem mai multe companii care au participat, au fost evaluate, dar trebuie să fie în cadrul Masterplanului“, a spus premierul. Licitația de concesionare a construirii autostrăzii a fost lansată în urmă cu aproape doi ani. Ea nu se va face din fonduri europene, ci din banii firmei care va fi declarată câștigătoare, urmând ca ea să-și recupereze investiția prin impunerea unei taxe de folosire. Singura legătură cu Masterplanul de Transport care conține drumurile din țară ce vor fi finanțate din fonduri UE este menționarea ei în acel document.

Spital regional de 100 de milioane de euro la Craiova

Premierul a declarat că în Craiova, Iași și Cluj vor fi construite spitale regionale în valoare de o sută de milioane de euro fiecare, jumătate din bani provenind din fondurile europene aferente exercițiului financiar 2014-2020: „Am reușit până la urmă, și nu a fost ușor, am tot negociat cu Comisia Europeană, cu Digi Regio, cu doamna comisar Corina Crețu, care ne-a ajutat foarte mult, și, până la urmă, am aprobat în guvern memorandumul și va fi în Progamul Operațional Regional proiectul cu cele trei spitale regionale: Craiova, Cluj, Iași, în formula următoare: proiect de 100 de milioane de euro fiecare ca spital regional, 50 de milioane de euro contribuția UE, 40 de milioane contribuția guvernului, 10 milioane de euro autoritatea locală. Eu zic că și autoritățile locale sunt puternice și pot bugeta pe trei ani cele zece milioane. Va fi un singur proiect, adică un spital aproape identic în toate cele trei orașe. Sigur, autoritățile  trebuie să pună la dispoziție terenul“, a spus Ponta. Ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea, a precizat și el că, pe lângă cofinanțarea de 120 de milioane de euro pentru cele trei spitale, guvernul a prevăzut 180 de milioane de euro din bugetul național și pentru modernizarea tuturor spitalelor județene din țară, acolo unde este necesar acest lucru.


Galerie foto


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 8 aprilie 2015

Actualitate

» DNA a extins urmărirea penală pe numele Elenei Udrea pentru spălare de bani
» CFR Călători a îmbunătăţit aplicaţia pusă la dispoziţie pentru cumpărarea online a biletelor
» Loteria Română este anchetată pentru fraudă
» Peste 70 de kilograme de droguri de mare risc au fost confiscate în urma unei operaţiuni a DIICOT
» Senatul, obligat să redacteze hotărârea în cazul votului pentru Şova
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri

Publireportaj

» Farmacia PRIMA i-a trimis la PRIMA clinică din Turcia: renumita clinică ACIBADEM
» De Paşte, M.ARTA vă asteaptă cu genți, portofele, curele, eșarfe la prețuri promoționale

Local

» Primăria Craiova distribuie de vineri pachetele cu alimente oferite din fondurile bugetului local

Dolj

» Spitalul Militar Craiova, tot mai solicitat
» Protest la Centrul de Transfuzii
» Cine a pus service-ul la geamul blocului?
» Mitropolitul Olteniei, în vizită la Centrul pentru Copii „Aripi de Lumină“
» Ambasadorul Chinei în România, Xu Feihong: „Vom încuraja firmele chineze să vină la Craiova și în Dolj“
» Statul a legalizat bacșișul la ghișee
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Din lada de zestre a folclorului – Paula Butușină
» Primăria Mischii a semnat contractul de execuție pentru un parc fotovoltaic
» Polițist din Craiova, cinci ani și opt luni de închisoare
» Vânzătorii de țigări de contrabandă, ridicați cu mascații din Piața Centrală
» Arestat pentru cultivare și vânzare de canabis
» Micuţii de la centrul “Vis de copil” vor primi daruri de la militarii craioveni
» Viață, la lumina lumânărilor
» „Aripi de Lumină”
» Filarmonica “Oltenia” serbează 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Coreea de Sud
» Programul filmelor la Cinema Colours Craiova în săptămâna 10-16 aprilie
» Craiova: Program normal de lucru la ridicarea deșeurilor de Paști

Gorj

» Cursă contra cronometru pentru viaţa unui suporter al echipei Pandurii
» A rupt în bătaie o persoană cu handicap
» AGA a aprobat reducerea numărului de angajaţi la CEO
» Campanie antidiabet
» Localnicii din Turburea, obligaţi să achite taxa la gunoi
» O tonă de carne confiscată de poliţie
» Concurs pentru un post de şef la APIA
» Fost consilier al APIA, condamnare la închisoare cu suspendare
» Gorjean arestat după ce a bătut doi bărbaţi într-un bar din comuna Arcani
» Gorj: Trei tineri, arestaţi preventiv pentru furt de electronice

Olt

» Olt: Elevi slătineni, “umbra” jandarmilor pentru o zi

Mehedinţi

» Mehedinţi: Autoturism furat din Italia, depistat în comuna Butoiești
» Mehedinţi: Lucrările de reabilitare a DJ 606 vor fi recepţionate mâine

Sport

» Gorjenii vor a doua victorie consecutivă
» Vlad Popescu, dublu medaliat la Europene
» Comandoul CSU pregătește asaltul de la Târgu Mureș
» Victorii la pas pentru juniorii lui Mogoșanu și Petrișor
» Volei (m): Craiova nu a putut trece de Constanţa în semifinalele Cupei României
» Tenis – Monica Niculescu, în optimi la Katowice
» Tenis – Echipa României pentru meciul cu formația Canadei din Fed Cup
» Fotbal – Pandurii Târgu Jiu l-a transferat pe Marius Mareş

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top