Iarnă ca în decembrie la Rânca (Foto: Eugen Măruţă)
Iarnă ca în decembrie la Rânca (Foto: Eugen Măruţă)
Iarnă ca în decembrie la Rânca (Foto: Eugen Măruţă)

Iarna nu se dă dusă prea curând de la Rânca, Gorj. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a fost nevoită ieri-dimineaţă să întrerupă traficul rutier pe DN 67 C, între Novaci şi Rânca. Măsura a fost luată din cauză că între kilometrii 16 şi 36 viscolul puternic a adus o cantitate mare de zăpadă pe carosabil. A fost nevoie de câteva ore pentru ca drumarii să cureţe şoseaua, pentru a se circula fără probleme. Prognozele meteorologilor arată că de vineri vremea se va mai stabiliza, iar temperaturile vor mai creşte. Potrivit salvamontiştilor, de Paşte la Rânca se va schia mai bine ca la începutul sezonului. În prezent, patru pârtii sunt pregătite pentru schi, înălțimea zăpezii variind între 50 şi 60 de centimetri. În ultimele zile temperaturile scăzute au favorizat apariţia ninsorilor. Din acest motiv pârtiile şi peisajele arată la fel ca şi cum iarna abia ar fi început.

Pregătiri pentru Paşte

În ciuda faptului că Sărbătorile Pascale sunt petrecute mai mult în familie, continuarea sezonului de iarnă la Rânca i-a determinat pe mulţi gorjeni şi cetăţeni din regiune şi din ţară să îşi rezerve locuri în pensiuni şi în hoteluri. Sunt cabane unde mai există încă locuri, iar personalul a început deja pregătirile pentru a asigura sărbători liniştite şi cu mese îmbelşugate. De asemenea, autorităţile vor fi în stare de alertă pentru ca în cazul în care vor apărea probleme, intervenţia să fie cât mai rapidă. Secţia de Drumuri Naţionale are permanent în zonă patru utilaje care sunt folosite la deszăpezire. De asemenea, numărul utilajelor poate fi suplimentat cu până la şapte-opt în funcţie de necesităţi. Cei care nu şi-au făcut încă planuri de Paşte, mai pot rezerva locuri în pensiunile şi cabanele de la Rânca, zonă în care iarna se află încă în toi, deşi ne îndreptăm către jumătatea celei de-a doua luni de primăvară.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.