Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a CriminalităţiiMehedinţi  împreună cu Poliţia oraşului Vânju Mare şi elevii Liceului Teoretic „Victor Gomoiu” au organizat şi desfăşurat astăzi o  serie de activităţi informativ – preventive în cadrul programului “Şcoala Altfel”.

Acţiunea a constat într-o vizită la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Drobeta Turnu Severin – Şcoala Gimnazială a Secţiei Vânjuleţ. Întâlnirea între elevii liceeni, cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale şi cadrele didactice ale penitenciarului, respectiv persoanele private de libertate, a avut ca scop formarea şi dezvoltarea unui comportament civic responsabil în rândul minorilor.

Activităţile au debutat cu prezentarea şi povestea de viaţă a deţinuţilor prezenţi, cauzele şi împrejurările  ce au dus la privarea de libertate, rolul şi importanţa şcolii în educarea şi formarea tinerei generaţii, sfaturi preventive, discuţii interactive, etc.

Prin activităţile extraşcolare cu elevii, poliţiştii încearcă să dezvolte un model de consiliere, informarea şi prevenire a actelor antisociale, precum şi  implicarea directă a elevilor în activităţi de educare, de popularizare a legii în scopul susţinerii activităţilor informativ – educative adresate minorilor.

Prevenirea actelor de violenţă, a consumului de substanţe interzise, a traficului de fiinţe umane au reprezentat alte subiecte de dialog cu tinerii participanţi la întâlnire.

Întâlnirea a avut un mare impact în rândul liceenilor care, în urma expunerii întâmplărilor trăite de  tinerii din penitenciar şi a sfaturilor preventive adresate de aceştia, vor călăuzi la evitarea şi cumpănirea tuturor deciziilor care pot deveni greşite.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.