Acasă Local Gorj Gorjenii pot verifica autenticitatea apostilei

Gorjenii pot verifica autenticitatea apostilei

-

Prefectura Gorj face parte din programul informatic implementat la nivel naţional
Prefectura Gorj face parte din programul informatic implementat la nivel naţional

Locuitorii judeţului Gorj pot verifica autenticitatea apostilei emise de către Instituţia Prefectului, ca urmare a unui program implementat la nivel naţional de Ministerul Afacerilor Interne. Serviciul administrativ informatic pentru cetăţeni și mediul de afaceri este necesar vizualizării online a datelor referitoare la apostilele eliberate de instituţiile prefectului din România. Proiectul denumit „Sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către instituţiile prefectului pentru actele oficiale administrative“ cod SMIS 31493 a beneficiat de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice“ şi a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională „Investiţii pentru viitorul dumneavoastră“. Valoarea totală a fost de 2.039.818,61 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 1.645.015,01 lei. Proiectul se implementează în Bucureşti şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, la sediul MAI şi la sediile instituţiilor prefectului, pe o durată de 23 luni, respectiv până pe 7.06.2015.

Verificarea se face pe internet

Ministerul Afacerilor Interne dezvoltă astfel un serviciu administrativ informatic care asigură interoperabilitatea sistemelor informatice folosite de către instituţiile prefectului pentru eliberarea apostilei, prin intermediul unei baze de date centralizate a MAI, actualizată în timp real, prin operaţionalizarea unui sistem TIC eficace şi securizat de verificare a apostilelor eliberate, precum şi prin dezvoltarea competenţelor profesionale ale persoanelor responsabile cu gestionarea bazei de date şi cu operarea înregistrărilor.
„Noul serviciu public oferă posibilitatea consultării în timp real prin mijloace electronice a bazei de date centralizate şi verificării autenticităţii apostilelor eliberate de cele 42 instituţii ale prefectului pentru actele oficiale administrative, în conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin aderarea la Convenţia cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961. Verificarea se poate face accesând pagina de internet www.apostila.mai.gov.ro. De rezultatele proiectului vor beneficia, în primul rând, persoanele interesate să verifice autenticitatea unei apostile emise de statul român (angajatori, mediu de afaceri, autorităţi şi instituţii publice, instituţii de învăţământ etc din cele 108 state semnatare ale Convenţiei de la Haga), în contextul globalizării pieţei forţei de muncă şi a liberei circulaţii a persoanelor şi serviciilor. Totodată, beneficiari ai implementării proiectului vor fi şi cele 42 de instituţii ale prefectului care vor efectua înregistrările în baza de date centralizată sau care vor dori să obţină informaţii despre alte apostile eliberate în România, prin 95 de angajaţi ai acestora şi ai MAI care au fost instruiţi pentru a opera sistemul“, potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Gorj.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.