22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArest la domiciliu pentru bărbatul care cerea șpăgi pentru buletine

Arest la domiciliu pentru bărbatul care cerea șpăgi pentru buletine

Procurorii au stabilit că bărbatul cerea între 50 și 200 de euro pentru eliberarea cărților de identitate în regim de urgență (Foto: arhiva GdS)
Procurorii au stabilit că bărbatul cerea între 50 și 200 de euro pentru eliberarea cărților de identitate în regim de urgență (Foto: arhiva GdS)

Curtea de Apel Craiova a hotărât ieri să-l trimită în arest la domiciliu pe craioveanul acuzat că cerea șpăgi în euro pentru eliberarea unor cărți de identitate în regim de urgență. Este vorba de craioveanul Ioan Kovacs, care a fost arestat preventiv pe 5 februarie, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Povestea în acest dosar de trafic de influență începe pe 13 ianuarie, anul acesta, când procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-au sesizat din oficiu în legătură cu „obiceiurile“ craioveanului Ioan Kovacs, de 40 de ani. Anchetatorii au stabilit că bărbatul, „contra unor sume de bani, intervine pe lângă funcţionari ai Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova pentru a facilita întocmirea sau preschimbarea unor cărţi de identitate şi alte documente de stare civilă în regim de urgenţă“.
Procurorii îl acuză pe Kovacs că racola persoane care se duceau la Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova pentru eliberarea unor documente și, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 50 și 200 de euro, obținea eliberarea în regim de urgenţă a documentelor.
Ulterior, suspectul a fost pus sub supraveghere, iar pe 3 februarie s-a autorizat folosirea unui investigator sub acoperire din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Dolj, care urma să ia legătura cu Ioan Kovacs pentru obținerea în regim de urgență a unei cărți de identitate. De asemenea, anchetatorii au autorizat și folosirea a doi colaboratori, care urma să aducă documentele necesare eliberării cărții de identitate.
O zi mai târziu, pe 4 februarie, Ioan Kovacs a fost prins în flagrant după ce primise suma de 250 de euro de la polițistul sub acoperire.
După ce a fost reținut, bărbatul a fost percheziționat, iar asupra sa au fost găsite mai multe sume de bani: 50 de dolari, 270 de lei și 250 de euro, plus cei 250 de euro primiți de la investigator.
Asupra bărbatului a mai fost descoperită o legătură de 16 chei, despre care inculpatul a explicat că a găsit-o în aceeași dimineață, în curtea Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova. Anchetatorii au stabilit însă că cheile i-au fost date inculpatului de directoarea de atunci a Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova. „Ulterior, s-a stabilit că aceste chei aparţin directoarei Madlen Voicinovschi, fiind cheile utilizate de aceasta la biroul său personal, fişetele din birou, cât şi de la un spaţiu unde erau depozitate materiale şi arhivate listele electorale. Cheile au fost înmânate de directorul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova inculpatului Kovacs Ioan în cursul dimineţii, în jurul orei 9.00, deşi acesta nu este angajatul instituţiei“, au mai reținut procurorii doljeni.
Directoarea Madlen Voicinovschi a explicat pentru Gazeta de Sud că, într-adevăr, i-a dat cheile bărbatului în dimineața zilei de 4 februarie pentru a muta un fișet și mai multe topuri de hârtie.

A stat două luni în arestul IPJ Dolj

Ioan Kovacs a fost arestat preventiv pe 5 februarie pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență. Joi, 2 aprilie, la cererea procurorilor, Tribunalul Dolj a dispus prelungirea arestului preventiv în cazul inculpatului, însă decizia instanței a fost contestată de Kovacs.
Luni, 6 aprilie, Curtea de Apel Craiova a hotărât să schimbe hotărârea Tribunalului Dolj și a dispus „punerea de îndată în libertate a contestatorului inculpat de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 10 din 5.02.2015 a Tribunalului Dolj, dacă nu este arestat în altă cauză“. Asta, pentru că judecătorii de la Curtea de Apel Craiova i-au înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu. În timpul arestului la domiciliu, Kovacs este obligat să se prezinte în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată atunci când este chemat, să nu comunice cu martorii din dosar sau cu persoanele care apar în înscrisurile ridicate cu ocazia efectuării percheziţiei domiciliare.
La percheziția domiciliară, anchetatorii au găsit acasă la Kovacs mai multe documente şi acte de stare civilă, în copie şi original, folosite la obţinerea de cărţi de identitate şi acte de stare civilă. Inculpatul urmează să fie cercetat în continuare în stare de arest la domiciliu pentru acuzațiile care i se adus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS