13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTuriști întorși din drumul spre Rânca

Turiști întorși din drumul spre Rânca

Drumul a fost închis în noaptea de vineri spre sâmbătă (Foto: Eugen Măruţă)
Drumul a fost închis în noaptea de vineri spre sâmbătă (Foto: Eugen Măruţă)

Mai multe familii care au dorit să se cazeze vineri seară în Rânca au fost nevoite să se întoarcă acasă. Turiștii au fost opriți în Novaci, ca urmare a unei restricţii impuse de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. DN 67 C a fost blocat între kilometrii 16 şi 34, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Potrivit Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, măsura a fost luată, ca urmare a viscolului puternic şi a vizibilităţii scăzute sub 50 de metri. În ciuda faptului că au mai existat perioade în care vântul nu a mai suflat cu putere, drumarii au decis să lase închisă până dimineaţa şoseaua care face legătura între Novaci şi Rânca.

Supărare mare

Decizia de a închide drumul a nemulţumit câteva familii din Craiova şi din Slatina, care au ajuns la Novaci vineri seară şi care au sperat că vor fi lăsate să urce. Drumarii şi poliţiştii s-au arătat impasibili şi nu au permis accesul în zona montană, până sâmbătă dimineaţă. Adelin Maria ne-a sesizat: „Mă numesc Adelin Maria şi sunt un cetățean din Craiova care am fost întors vineri seară din drum, de la ieșirea din Novaci spre Rânca, împreună cu mai mulți participanți la trafic. Am vorbit cu președintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca, Pănescu Costel, care s-a deplasat dinspre stațiune până la releu şi exact în zona în care ei acuzau că e viscol a constatat că se putea de fapt circula! De asemenea, la intrarea în stațiune nu era nici un echipaj de poliție, adică dinspre Rânca spre Novaci cum de se putea circula…? Din discuția cu cei din echipa de control a reieșit clar că motivul principal a fost faptul că au coborât majoritatea utilajelor la Târgu Jiu şi că nu au personal suficient şi nu pot asigura decât pe timpul zilei deszăpezirea traseului! Aşadar, cei de la AND au închis abuziv drumul, nefiind pregătiți pentru o simplă zi mai capricioasă din mijlocul primăverii la munte, din cauza incompetenţei sau din rea-voință!“.

Vor bloca drumul când va fi necesar

Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, a declarat că măsura blocării drumului în noaptea de vineri spre sâmbătă a fost luată pentru a nu pune în pericol viaţa participanţilor la trafic: „S-a închis drumul în jurul orei 20.00. Anterior, am condus 15 maşini în staţiune, la cabane, după care am închis drumul. După această oră au mai apărut câteva maşini. Noi nu mai puteam să riscăm. Venise noaptea. E mai importantă viaţa oamenilor decât dorinţa a doi-trei turişti. Eu ştiu că domnul Pănescu a fost în centrul acestor acţiuni. Mai este şi un domn Maria, de la Craiova, şi a ieşit un fel de scandal. Ne-a jignit angajaţii, pentru că s-a întors cu familia din drum. Eu nu admit ca oamenii să fie jigniţi. Ei îşi făceau meseria. Nu e vina noastră că nu se duc turiştii la ei. Noi în zonă am acţionat cu şapte utilaje, dar seara s-a decis închiderea şoselei. Am făcut apel de fiecare dată să fie respectate restricţiile, indiferent câte nemulţumiri ar genera acest lucru. E mai importantă viaţa decât câteva ore de întârziere sau o noapte. Noaptea au mai fost momente în care viscolul s-a mai oprit, dar pe şosea mai era zăpadă. Dacă erau 50 de maşini, am fi făcut eforturi, cum s-a întâmplat şi de Anul Nou. Drumul va fi blocat de fiecare dată când se va considera că nu se poate circula în siguranţă“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

S-a schiat la Rânca

Dacă vineri seară la Rânca viscolul puternic a creat probleme, sâmbătă a fost o zi perfectă pentru schi. Pe cele patru pârtii deschise s-au aflat câteva sute de turişti. Potrivit reprezentanţilor Salvamont Gorj, numărul persoanelor prezente în Rânca nu a fost mare pentru că mulţi se pregătesc de Paște. Şi cabanierii din Rânca sunt gata să-şi primească oaspeţii de Sărbători, mai ales că în zona montană încă este zăpadă şi se poate schia. Tot la Rânca se află şi bisericuţa de lemn, unde va fi organizată o slujbă de Paşte pentru cei care vor petrece Sărbătorile la cota 1.650.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS