5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFuncționarii Țenea și Smarandache rămân în arest preventiv

Funcționarii Țenea și Smarandache rămân în arest preventiv

Avocatul consilierei Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, Rodica Țenea, dar și apărătorul șefului Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache, nu au reușit să-i convingă pe magistrații Curții de Apel Craiova că ambii funcționari pot fi cercetați în stare de libertate. Instanța a respins vineri contestațiile formulate de cei doi inculpați arestați pentru fapte de corupție.

Judecătorii Curții de Apel au hotărât vineri ca fosta directoare a Direcției de Asistență Socială a Primăriei Craiova, Rodica Țenea, dar și șeful Serviciului de Evaluare a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, Radu Smarandache, să rămână încarcerați în arestul IPJ Dolj de pe strada Amaradia.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Craiova spun că, „în perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap din cadrul DGASPC Dolj, printr-un intermediar, a pretins și a primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 și 1.000 de lei, de la persoane interesate să obțină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptățite sau aparținători ai acestora“.
Pe de altă parte, Rodica Țenea, în prezent consilieră în cadrul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Craiova, este acuzată că, între anii 2012 – 2015, „prin același intermediar, a pretins și primit, în șase rânduri, sume de bani cuprinse între 2.000 și 8.000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituții din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relațiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituții“.
Potrivit anchetatorilor, valoarea șpăgilor primite de Țenea ar fi fost următoarea: 8.000 de euro pentru un post de asistent medical la Spitalul de Urgență Craiova, 3.000 de euro pentru un post de educator specializat, 2.000 de euro pentru postul de șofer la DGASPC Dolj, 1.500 de euro pentru un post de consilier juridic în cadrul Direcţiei de Administraţie Publică şi Asistenţă Socială a Primăriei Craiova sau 3.000 de lei pentru un post de îngrijitoare la Direcția Generală pentru Protecția Copilului.
Procurorii mai spun că, în schimb, directorul Smarandache se mulțumea cu șpăgi mult mai mici și a primit de la un bărbat chiar și o curcă, pește și ouă. Astfel, ca șef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap, Smarandache împreună cu același intermediar au stabilit ca aceasta din urmă să racoleze persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără să fie îndreptăţite, iar pentru aceasta au convenit să pretindă o șpagă de 1.000 de lei pentru încadrarea în gradul I de handicap cu însoţitor şi 500 de lei pentru încadrarea în grad de handicap accentuat.
Pe 1 aprilie, procurorii DNA au cerut și obținut arestarea preventivă a celor doi inculpați, mandatele fiind emise de Tribunalul Dolj. Hotărârea instanței a fost contestată de Țenea și Smarandache la Curtea de Apel Craiova, instanță care vineri le-a respins acțiunile ca nefondate. Cei doi funcționari urmează să fie cercetați în continuare în stare de arest preventiv.
Anchetatorii au mai precizat că în acest dosar mai sunt cercetate și alte persoane, iar ancheta a fost făcută cu sprijinul ofițerilor SRI și cu cei ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS