10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe este Europe Direct Craiova și cu ce ne ajută?

Ce este Europe Direct Craiova și cu ce ne ajută?

Daniel Neagoe-Băcanu, coordonatorul Europe Direct Craiova, a explicat că centrul se adresează tuturor celor care doresc să afle cât mai multe despre Uniunea Europeană, dar și despre drepturile lor în calitate de cetățeni europeni. Vorbim, printre altele, despre informații legate de cultură și identate europeană, legislație, dar și despre Curtea Europeană a Drepturilor Omului. (Foto: Claudiu Tudor)
Daniel Neagoe-Băcanu, coordonatorul Europe Direct Craiova, a explicat că centrul se adresează tuturor celor care doresc să afle cât mai multe despre Uniunea Europeană, dar și despre drepturile lor în calitate de cetățeni europeni. Vorbim, printre altele, despre informații legate de cultură și identate europeană, legislație, dar și despre Curtea Europeană a Drepturilor Omului. (Foto: Claudiu Tudor)

Europe Direct este rețeaua de informare prin care Comisia Europeană încearcă să fie mai aproape de cetățeni și să îi informeze pe aceștia în legătură cu legislația europeană și drepturile lor. Un astfel de centru există și în Craiova, iar oamenii pot afla, prin Europe Direct, tot ceea ce îi interesează despre Uniunea Europeană, și nu numai.

Centrul Europe Direct Craiova există în țara noastră din 2008, de la un an după intrarea României în Uniunea Europeană (UE). În Bănie, centrul are ca structură-gazdă Asociația „Mereu pentru Europa“, dar se subordonează direct reprezentanței Comisiei Europene (CE) de la București.
„Europe Direct este rețea­ua de informare a CE, prin care aceasta și repre­zentanța acesteia în România doresc să fie cât mai aproape de cetățenii europeni. Noi ne adresăm, în principal, oamenilor din Dolj. Bineînțeles că, obligatoriu, dăm curs oricăror solicitări de colaborare, de sprijin, de informații venite de la orice cetățean“, a explicat coordonatorul centrului de informare Europe Direct Craiova, Daniel Neagoe-Băcanu.

Ce face, mai exact, centrul?

Europe Direct informează oamenii cu privire la toate aspectele legate de Uniunea Europeană: cultură, economie, identitate, legislație. Important de reținut este că toate serviciile oferite sunt gratuite, iar centrul nu se limitează doar la informații despre UE.
„Noi preluăm absolut orice fel de solicitare. E adevărat, obiectul nostru de activitate se referă la informații care au legătură cu Comisia Europeană. Sunt mulți cetățeni care au probleme care nu țin de comisia europeană, dar îi redirecționăm către instituțiile statului român, care pot să-i ajute sau, dacă este o problemă complexă, ne consultăm în rețea și vedem dacă avem soluție. Încercăm să ajutăm pe cât putem, în funcție de cunoștințele pe care le avem și în funcție de solicitare“, a precizat Băcanu.
Din păcate, lumea nu prea are cunoștință de existența acestui sediu sau de obiectul său de activitate. Reprezentanții centrului spun că tinerii sunt și cei mai activi în a afla informații, fiind și grupul-țintă al Europe Direct Craiova. „Informațiile la centru nu sunt solicitate foarte des. De obicei, lumea vine să ia publicații editate de Comisia Europeană, pe care le oferim în mod gratuit. Însă noi avem o abordare proactivă și încercăm să ne îndreptăm noi către cetățeni. Lucrăm foarte bine cu școlile – acesta este grupul nostru țintă -, dar și cu Universitatea și cu mediul privat. Din păcate, nu am fost contactați de primării din județ pentru informații, dar eu sper că nu ne contactează pentru că știu suficient de multe despre legislația europeană. Mediul privat este mult mai interesat de aceste informații. Am avut în primii ani seminarii în colaborare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și cu celelalte instituții care oferă fonduri, unde am avut drept invitați și autoritățile locale“, a povestit coordonatorul centrului.
Unele dintre cazurile în care cetățenii au apelat la Europe Direct Craiova au fost pentru a ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Centrul poate oferi informații legate de competența CEDO în legătură cu un caz și îi poate sfătui pe oameni cum să ajungă acolo. „Le explicăm cum se face și care este procedura pentru a ajunge la CEDO. Am avut cazuri, însă nu erau de competența Curții Europene, și atunci i-am direcționat pe oameni către autoritățile române. Dar, indiferent de problema lor, îi putem ajuta cu informații“, a încheiat Daniel Neagoe-Băcanu.

Proiecte pe fonduri europene prin „Mereu pentru Europa“

În cadrul Asociației „Mereu pentru Europa“, pe lângă Europe Direct, există și mai multe proiecte cu finanțare europeană, care se adresează tinerilor (Travail, tranziția la viața activă pentru elevii din județul Dolj, prin care aceștia fac cursuri de orientare profesională și stagii de pregătire), femeilor (Profem, cursuri de calificare în diverse meserii), dar și comunităților interetnice (Delicom, proiect desfășurat în trei comune doljene – Catane, Coțofenii din Față și Calopăr – ce are în vedere creșterea gradului de implicare în comunitățile amintite). Cele trei proiecte se află în grija lui Carmen Opres­cu, care este și responsabil de informare în cadrul ONG-ului. Asociația „Mereu pentru Europa“ este finanțată european, dar și din sponsorizări sau din donarea de 2% din impozitul pe venit.

Unde găsim Europe Direct Craiova?

Centrul de Informare Europe Direct Craiova poate fi găsit, începând de miercuri, 25 martie, pe strada Ion Maiorescu, nr. 4, în clădirea Proiect SA. Numărul de telefon la care pot fi contactați reprezentanții este 0760278283, adresa de e-mail este [email protected], iar contul de facebook poate fi accesat la www.facebook.com/edcraiova. Programul cu publicul la sediu este de luni până vineri, între orele 10.00 și 16.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS