17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTimbrul fiscal - o birocrație inutilă

Timbrul fiscal – o birocrație inutilă

Legislația prevede ca anumite documente eliberate de Fisc să poarte un timbru fiscal. Acesta se procură greu și are doar rolul de a atesta un înscris, când, de fapt, ar fi suficientă ștampila instituției și semnătura funcționarilor (Foto: Ramona Olaru)
Legislația prevede ca anumite documente eliberate de Fisc să poarte un timbru fiscal. Acesta se procură greu și are doar rolul de a atesta un înscris, când, de fapt, ar fi suficientă ștampila instituției și semnătura funcționarilor (Foto: Ramona Olaru)

După ce că trebuie să completeze o serie de hârțoage către Fisc, multe dintre ele inutile, persoanele fizice și juridice mai sunt nevoite să își procure și un timbru fiscal pentru diverse documente. Acel timbru, însă, nu se găsește la Fisc. Contribuabilii îl procură fie de la poștă sau de la magazinele de copiat acte, fie de la bișnițarii din apropierea Fiscului, care vând timbrele la suprapreț.

Persoanele fizice și cele juridice care au nevoie de diverse documente de la Fisc, pe lângă cererile pe care trebuie să le completeze și pe lângă actele pe care le adună, mai trebuie să își procure și un timbru fiscal în valoare de doi lei. Suma nu este mare, doar că, pentru a procura timbrul fiscal, persoana respectivă care are nevoie de documente eliberate de Fisc trebuie să dea o fugă până la cel mai apropiat oficiu poștal, pentru a lua timbrul de doi lei. Timbrele respective sunt tipărite de Imprimeria Națională și sunt distribuite prin Poștă. Numai că Fiscul nu poate vinde timbre, din cauză că nu poate avea activitate comercială, astfel că acei contribuabili care au nevoie de timbre sunt puși pe drumuri.

La bișnițari, prețul timbrului crește

În jurul Fiscului sunt unele persoane care vând cu trei lei timbrele fiscale în valoare de doi lei, iar anii trecuți se vindeau chiar și cu cinci lei, spune un funcționar al Fiscului. Reprezentanții Finanțelor mai spun că, inclusiv zilele trecute, au chemat jandarmii să îi înlăture pe bișnițarii din gangul de lângă sediul Finanțelor, care vând astfel de timbre. „Este exclus să îi trimitem noi pe contribuabili la bișnițari să cumpere timbre fiscale. Noi le spunem oamenilor că pot să își procure timbre de la cel mai apropiat oficiu poștal. În rest, este treaba jandarmilor și a Poliției Locale să vadă de bișnițari“, a spus unul dintre reprezentanții Fiscului doljean.
Timbre fiscale se vând și la unele birouri de copiat acte din jurul clădirii Finanțelor, pe strada Mihail Kogălniceanu, dar acei comercianți le-ar vinde la același preț cu Poșta, adică la doi lei. Coincidență sau nu, ieri, după ce GdS a întrebat la Fisc despre timbrele fiscale vândute pe la colțul străzii, nici un magazin de copiat acte din zonă nu mai oferea spre vânzare și timbre fiscale.

Pentru ce acte vă trebuie timbru fiscal

În cazul persoanelor fizice este nevoie de timbru fiscal atunci când își cumpără autovehicule și achită taxa auto (timbrul de mediu) la Fisc. În general, timbrul fiscal este necesar pentru orice certificat eliberat de Finanțe și chiar pentru înființarea unui punct de lucru etc. Potrivit Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 752/2006, modificat în 2013, articolul 5 prevede: „Eliberarea certificatului de atestare fiscală pentru persoane juridice este supusă taxelor de timbru, conform reglementărilor legale în vigoare“. Surse din cadrul Fiscului doljean au precizat că, până anii anteriori, era obligatoriu aplicarea timbrului fiscal pe toate exemplarele unui certificat fiscal emis de instituție. În ultimii ani, potrivit noilor reglementări, dacă o persoană juridică cere trei exemplare dintr-un certificat, atunci doar pe unul se aplică timbrul fiscal, iar pe celelalte se aplică matca.

Soluția ar fi eliminarea timbrului sau plata unei taxe

Pentru a nu mai fi puși oamenii pe drumuri, Fiscul ar putea fie să renunțe la a mai solicita timbrul fiscal, fie să accepte plata unei taxe în Trezorerie pentru cei care nu dețin efectiv timbrul respectiv. Reprezentanții Finanțelor au precizat pentru GdS că până în 2009 se putea ca persoanele fizice sau juridice să achite contravaloarea timbrului, dar acum legislația nu permite ca pentru timbrele sub cinci lei să se achite taxă la ghișeu. Pentru a fi eliminat timbrul fiscal, este nevoie de modificarea mai multor acte normative, și anume acelea care reglementează modul de completare a fiecărui formular emis de ANAF care are nevoie de timbru fiscal.

Cum mai face primăria bani de la populație și firme

Banii din taxele extrajudiciare ajung la primărie. „Taxele de peste cinci lei se achită la direcțiile de impozite și taxe locale, drept taxe extrajudiciare“, au precizat reprezentanții Fiscului. Există și alte instituții care percep taxe extrajudiciare de timbru. Potrivit Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, la art. 6 se prevede modul de plată a acestor taxe: „1) Taxele extrajudiciare de timbru se plătesc în numerar, prin ordin de plată și, cu excepția taxei prevăzute la cap. V din anexă, prin aplicarea și anularea timbrelor fiscale mobile, pentru taxele de până la cinci lei. (2) Taxele extrajudiciare de timbru vor putea fi încasate și de instituțiile care primesc, întocmesc sau eliberează acte ori prestează servicii supuse acestor taxe, în condițiile stabilite prin normele metodologice pentru aplicarea prezentei legi“. O astfel de taxă extrajudiciară de timbru se achită și la Direcția pentru Evidența Persoanelor Craiova. Acolo, taxa extrajudiciară de timbru pentru preschimbarea unei cărți de identitate este de cinci lei, deci se poate încasa la ghișeu.
Taxele extrajudiciare de timbru se constituie venit la bugetul local al primăriei în care se achită, cu anumite excepții stabilite de lege, se arată în Legea nr. 117/1999. Potrivit aceleiași legi, dacă vi s-a perceput o taxă extrajudiciară de timbru pe care nu trebuia să o plătiți, atunci suma vi se poate restitui sau se poate compensa cu alte datorii, potrivit art. 7 din actul normativ. Totul este să o cereți în termen de cinci ani de la plata ei (perioadă de prescripție), pentru ca primăria să o poată restitui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS