11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVarujan Vosganian: Românii nu au o carte identitară

Varujan Vosganian: Românii nu au o carte identitară

Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) a găzduit, în această după-amiază, un eveniment literar remarcabil, organizat de Uniunea Scriitorilor, filiala Craiova (preşedinte: Gabriel Coşoveanu): lansarea cărții scriitorului craiovean Varujan Vosganian, „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”, publicată la Editura Polirom. Această carte se află în curs de apariţie în Germania, după cum a afirmat autorul. După un preambul al scriitorului Gabriel Chifu, vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor, au vorbit laudativ despre cartea lansată astăzi, cât şi despre opera scriitorului Varujan Vosganian, cunoscuţii critici literari Gabriel Coșoveanu şi Gabriela Gheorghișor. Autorul volumului a explicat geneza noii cărţi şi, printre altele, a spus că „Jocul celor o sută de frunze și alte povestiri”  este, de fapt, „povestea unei generaţii nepregătite”, respectiv generaţia sa (Varujan Vosganian este născut în Craiova, în 1958, n.r.).
„Cele şase povestiri ale volumului vorbesc despre neliniştile, căutarile şi incertitudinile noastre, despre atâtea traume încă nevindecate. Jocul celor o sută de frunze ne previne că, daca memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reântoarcere în trecut”, a adăugat Vosganian. El a ţinut să precizeze că cele şase poveşti sunt „rezultatul unor experienţe directe şi indirecte”.
Varujan Vosganian este autorul Cărţii şoaptelor, unul dintre cele mai bune romane apărute în literatura română de după 1989. Romanul, tradus deja în numeroase limbi, a fost considerat de critică o epopee a secolului XX, o carte identitară pentru poporul armean. În acest context, în încheierea expozeului său, scriitorul invitat astăzi la Craiova a spus că noi, românii, nu avem încă o carte identitară. În sală s-a aflat şi mama scriitorului. La final, autorul a acordat autografe.
Varujan Vosganian s-a născut în Craiova pe 25 iulie 1958, iar în prezent face parte din Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor din România ca prim-vicepreședinte al acesteia. Reamintim că Uniunea Scriitorilor din România (USR) se află printre instituţiile şi asociaţiile care primesc din partea Academiei Suedeze invitaţia de a propune scriitori pentru premiul Nobel. Astfel, în 2013, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Director al USR, au fost propuşi pentru premiul Nobel 2014 patru scriitori de origine română, printre care și Varujan Vosganian. Ceilalți trei au fost: Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS