16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMieii din Gorj, în farfuriile grecilor şi italienilor

Mieii din Gorj, în farfuriile grecilor şi italienilor

Mieii vor fi exportaţi în Italia şi Grecia (Foto: Eugen Măruţă)
Mieii vor fi exportaţi în Italia şi Grecia (Foto: Eugen Măruţă)

Mieii crescuţi în judeţul Gorj vor ajunge în meniul grecilor şi al italienilor. Câteva mii de miei de la stâne din nordul judeţului Gorj vor fi serviţi de consumatori din Grecia şi Italia. Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, ovinele erau solicitate de regulă de către ţările arabe, însă există cereri şi din state europene. O parte din miei vor fi consumaţi de Paşte de către grecii şi italienii care vor prefera mielul bio din România şi care va putea fi achiziţionat la un preţ mult mai mic. În judeţul Gorj există în prezent peste 100.000 de miei, din care 30.000-40.000 vor merge la export.
„Este o veste foarte bună pentru crescătorii de ovine din judeţul Gorj. Sunt două state din Uniunea Europeană unde vor fi exportaţi miei din judeţ. Vom mai exporta şi către ţările arabe. În Gorj nu există un centru de colectare specializat, dar sunt în Timiş, în Arad, la Constanţa sau Tulcea. Avem însă transportatori, iar animalele trebuie să beneficieze de anumite condiţii până când ajung la destinaţie. Ştiu că în Ungaria este un punct unde este o oprire pentru ca animalele să primească apă. Mai exportăm în Turcia, sau prin Turcia în Liban, Siria, Iordania, Egipt. În Irak se exportă din Gorj carne de pasăre“, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj .

Preţ mic la export

Crescătorii de ovine din Gorj trebuie să se grăbească pentru a obţine preţuri cât mai bune pe kilogramul de miel. De cele mai multe ori preţul este mai mic decât cel la care sunt vânduţi mieii în ţară. Un preţ bun la export este cel de 11 lei pe kilogram, însă se poate ajunge şi la șapte lei pe kilogram. Preţul mai mic este compensat de cantitatea mai mare de animale care este comandată de beneficiari. În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, preţul este cuprins între 15 şi 25 de lei pe kilogram. De exemplu, anul trecut, în centrul de la Târgu Jiu au fost sacrificaţi 4.000 de miei, la Motru 700, la Novaci 200, iar la Rovinari nu a fost sacrificat nici un miel, deşi a fost autorizat sanitar-veterinar un centru pentru sacrificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS