6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPatru puncte de sacrificare a mieilor autorizate sanitar-veterinar

Patru puncte de sacrificare a mieilor autorizate sanitar-veterinar

Puncte de sacrificare sunt, mai trebuie cumpărători pentru miei (Foto: Eugen Măruţă)
Puncte de sacrificare sunt, mai trebuie cumpărători pentru miei (Foto: Eugen Măruţă)

Direcţia Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj va autoriza în acest an patru puncte de sacrificare a mieilor. Acestea sunt în Târgu Jiu, Novaci, Rovinari şi Motru, la fel ca şi anul trecut. Autorităţile locale au început deja amenajarea şi dotarea spaţiilor unde vor fi sacrificaţi şi comercializaţi mieii de Paşte. Punctele de sacrificare vor fi autorizate pentru perioada 6-12 aprilie.
„În această perioadă ne ocupăm de autorizarea punctelor de sacrificare a mieilor. Vom avea patru puncte de sacrificare, ca şi anul trecut: Târgu Jiu, Motru, Novaci şi Rovinari. Am purtat discuţii cu autorităţile locale. Cerinţele minime pe care trebuie să le îndeplinească aceste puncte de sacrificare sunt: personal suficient, apă, canalizare, capacitatea de a ridica subprodusele care rezultă în urma sacrificării. Punctele de sacrificare sunt în aceleaşi locuri ca şi anul trecut: Piaţa Litovoi la Târgu Jiu, abatorul din Motru, piaţa agroalimentară din Rovinari şi piaţa agroalimentară din Novaci. În rest, facem controale zilnic. Vizăm produsele tradiţionale: carne de porc, ouă, lapte, produse lactate, controale la brutării, patiserii şi cofetării“, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj.

20.000 de miei pregătiţi de sacrificare

Crescătorii de ovine din Gorj, majoritatea concentraţi în zona submontană: Crasna, Polovragi, Baia de Fier şi Novaci, au pregătiţi aproximativ 20.000 de miei. Mielul în viu şi achiziţionat direct de la crescător este mult mai ieftin dect cel din piaţă. Deocamdată, preţurile de la raft îi alungă pe potenţialii cumpărători. La supermarket, două cotlete de miel pregătite pentru gătit costă 136 de lei, deşi este vorba doar de o cantitate de sub trei kilograme de produs. În alte magazine, preţul pe kilogramul de miel variază deocamdată între 28 şi 30 de lei. Este de aşteptat ca din momentul deschiderii punctelor de sacrificare şi comercializare miei preţul să se stabilizeze la 20 de lei pe kilogram, după care să scadă şi cu până la zece lei, în funcţie de cerere şi ofertă. Preţurile cele mai bune vor putea fi obţinute în ultima zi de târg, respectiv pe 11 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS