Direcţia de Protecţie Socială din cadrul Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea organizează, joi, 2 aprilie, de la ora 11.00, organizează o manifestare dedicată Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. Manifestarea se va desfăşura la Cinematograful Geo Saizescu din Cartierul Ostroveni unde vâlcenii sunt invintaţi să fie alături de copiii cu autism din „Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism Mara – Rm. Vâlcea”.
2 aprilie, Ziua  Internaţională de Conştientizare a Autismului – reprezintă un  prilej de mediatizare la nivel local  a problematicii autismului, dar şi de manifestare a solidarităţii faţă de cauza acestor  persoane speciale.

Prin înfiinţarea şi susţinerea activităţilor din „Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism Mara”, municipiul Râmnicu Vâlcea a demonstrat că este un oraş în care sănătatea copiilor a devenit responsabilitatea comunităţii însăşi.

Evenimentul, organizat de echipa de specialişti a Centrului Mara, în colaborare cu Asociaţia Autism Vâlcea şi CSEI Băbeni, cuprinde o expoziţie cu lucrări de pictură realizate de un fost beneficiar al centrului (integrat în prezent în învăţământul de masă), activităţi artistice – muzică, dans, poezie, confecţionare de piese origami, lansare de baloane de culoare albastră, în semn de adeziune cu aceste persoane extrem de vulnerabile.

Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism-Mara înființat de Primăria Rm.Vâlcea – Direcția de Protecție Socială, în parteneriat
cu Asociaţia Autism Vâlcea și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă  Băbeni oferă gratuit: servicii de reabilitare: psihodiagnoză, ludoterapie, kinetoterapie, artterapie, terapii ocupaționale, psihomotrice, ale limbajului și comunicării (pentru 35 copii); servicii suport pentru părinți: consiliere, rețele de sprijin comunitar, training în vederea dezvoltării abilităților de comunicare cu copiii cu autism.
Cheltuielile de funcționare sunt suportate integral din bugetul local.

Autismul este o tulburare profundă de dezvoltare care afectează evoluția normală a copilului apare in primii 3 ani de viată, având aspecte clinice diferite afectează comunicarea socială (dificultăți în comunicarea verbală şi nonverbală), relaţionarea socială (dificultăți în a stabili relații cu semenii săi) și comportamentul, interesele şi activitățile (dificultăți în imaginație pentru jocuri, care sunt, de regulă, repetitive sau stereotipe).

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.