„Sechestrați“ între calea ferată şi parcarea FordLocuitorii de pe o stradă din Craiova vor să aibă acces către propriile locuinţe. Oamenii nu mai pot ajunge la casele lor decât pe jos, traversând o cale ferată, fiind nevoiți să își lase autoturismele dincolo de șine. Ca să-şi ducă morţii la groapă, trebuie să îi care în spate peste calea ferată. Nici pompierii sau ambulanța nu au cum să ajungă la ei. Ca să poată să aducă lemne sau materiale de construcţii, traversează o proprietate privată. Această situație durează de când Ford și-a închis parcarea prin care oamenii puteau ajunge pe strada lor.

La cele 30 de imobile de pe strada Drumul Apelor din Craiova, situate între calea ferată şi parcarea Ford, se ajunge cu greu. Plecând din cartierul Lăpuş, urmezi drumul pe lângă Şcoala „Mihai Eminescu“, treci calea ferată şi intri pe Drumul Apelor. Apoi, pe aleile înguste, mergi cu maşina până la Halta CFR Jiul şi înaintezi de-a lungul şinelor până în apropierea caselor. Nu ai cum să treci mai departe decât pe picioare. Altă intrare, dar şi aceasta întreruptă de calea ferată, ar fi pe lângă fosta turnătorie a Fabricii de Tractoare, pe lângă un service auto. Numai că şi pe aici drumul este curmat de calea ferată şi poate fi continuat doar pe jos. A treia modalitate de a ajunge pe partea rămasă izolată a străzii Drumul Apelor este intrarea iniţială, adică prin parcarea care aparține în prezent uzinei Ford.

Localnicii spun că, în trecut, accesul pe stradă se făcea prin parcarea fostei fabrici Daewoo, și cu mașina, și pe jos. Numai că noul producător de autoturisme, Ford, și-a închis parcarea, a pus barieră, strada a rămas complet izolată, iar accesul se mai poate face doar pe jos. Cele peste 30 de familii de pe strada Drumul Apelor spun că astfel au ajuns să fie „sechestrate“. Îşi lasă maşinile lângă calea ferată şi de aici iau drumul la picior. Când au un mort în comunitate, acesta este cărat cu spatele peste calea ferată. La fel se întâmplă şi cu bolnavii atunci când trebuie să ajungă de urgenţă la spital. Persoanele suferinde sunt aduse pe braţe până lângă calea ferată, unde aşteaptă ambulanţa. Acesta este cel mai scurt drum, fiindcă alt­fel trebuie duşi prin coclauri peste un kilometru, până lângă parcarea Ford, acolo unde strada este blocată.

Viața oamenilor de pe Drumul Apelor

„Casele s-au construit aici prin anii 2000-2001. Avem nomenclator stradal dat de primărie. Intrarea pe stradă, pe drum, că numai stradă nu este asta, se făcea şi cu maşini, şi pe jos, pe acolo pe unde era parcarea Daewoo. Când a venit Ford, ne-a închis drumul, iar mașinile nu au acces aici. Ca să ajungem acasă, trebuie să trecem peste calea ferată doar pe jos. Vine ambulanța până la calea ferată, iau bolnavul pe brațe și-l trec peste calea ferată, ca să ajungă la spital. La fel cu morții, îi cărăm pe mâini până la calea ferată, altfel nici o mașină nu trece aici. Nu putem să aducem lemne, nu putem să ne aducem materiale de construcții. Singura modalitate să le cărăm este cu spatele. Am făcut demersuri la primărie, la consilieri. Cei de la primărie ne-au spus că avem trecere peste calea ferată. Suntem izolați aici. Să trăiești într-un oraș și să nu ai cale de acces?“, a spus Gigi Udrea, localnic pe strada Drumul Apelor. Se grăbeşte să ţină calea soţiei, care vine pe jos, încărcată cu bagaje.

Oamenii se plâng că locuiesc la marginea oraşului, într-un colţ uitat de lume. Că au o stradă care aduce mai degrabă a drum de ţară, deși fosta administrație a pietruit drumul pe care au început să crească buruieni şi pe unde mişună câinii. Oamenii doresc să aibă posibilitatea civilizată de a ajunge acasă pe stradă fără să mai fie nevoiți să meargă pe jos prin câmp.

„Nu avem pe unde să ajungem aici. Vine strada de acolo din Lăpuş până aici lângă linia ferată, dar mai departe nu ai cum să treci cu mașina. Singurul drum era pe la Ford, dar au închis drumul de acces și nu se mai trece. Mulți oameni îți lasă mașinile lângă calea ferată. Nu pot să ajungă pompierii, ambulanța. Nici cu mortul nu ai cum să ieşi. A luat aici foc o casă, au venit pompierii lângă calea ferată şi se uitau cum ne omoram noi să stingem focul. Nu aveau cum să treacă. Am făcut demersuri și la Ford, și la primărie, și la CFR. Nimeni nu se implică. Atunci când ne-am construit noi casele, primăria ne-a pietruit drumul. Acum noi aici suntem «sechestraţi» pe stradă“, afirmă Marin Lica, ridicând din umeri.

Tocmai îşi conduce o cunoştinţă, arătându-i drumul peste calea ferată. Când îşi aduc lemne sau cărbuni pentru iarnă, când construiesc sau ridică un gard, se roagă de proprietarul unui imobil din vecinătatea parcării Ford să-i lase să treacă cu maşinile prin curtea lui. „Sunt chinuiţi, săracii. Se roagă de mine să-i las să treacă pe proprietatea mea. Îi las că altfel nu au ce să facă“, a spus bărbatul pe lângă a cărui proprietate trece strada Drumul Apelor.

La mila divinității


Localnicii spun că variante ar fi ca să aibă cale de acces, numai să găsească înțelegere la conducerea Ford, a CFR-ului sau dacă administraţia locală s-ar implica.

„În prezent nu avem pe unde să ieșim. Trebuie să trecem peste linia ferată. Mașinile nu pot să intre aici. Dacă se întâmplă ceva, nu avem pe unde să intrăm. Înainte aveam drum. Ne-au închis drumul cei de la Ford. Murim și nu avem pe unde să ieșim. Suntem închiși aici, doar pe picioare putem să ajungem acasă. Am făcut sesizări peste sesizări la fabrică, la CFR, la autorităţi. A venit primăriţa şi s-a uitat acolo, la service, pentru că acolo intri din strada Caracal, ajungi la calea ferată şi, dacă pun nişte traverse din beton, pot să niveleze şi avem şi noi cum să ajungem acasă. Deocamdată nici un răspuns. Suntem la mâna lor“, explică Ștefan Ștefănache, alt locuitor de pe strada Drumul Apelor.

Cu Floarea Butuşină, o bătrână trecută de 70 de ani, ne întâlnim la jumătatea drumului. Bătrâna a plecat către oraş pe jos. „Rău, rău, nu mai avem stradă. Nu ne ajută nimeni. Aici murim. Ne-au închis aici. Să le spuneţi celor de la primărie să ne ajute“, strigă femeia. Îşi face cruce şi imploră până şi divinitatea.

Numai că, până la divinitate, administrația locală trebuie să rezolve problema acestor craioveni care plătesc taxe și impozite către primărie

„Trebuie să găsim soluții“

Reprezentanții Ford spun că analizează situaţia oamenilor din zona respectivă și că se va găsi o soluție în acest caz.

Administraţia locală încearcă să rezolve problema oamenilor care locuiesc pe strada Drumul Apelor.

„Am făcut demersuri la firmă să vă permită accesul măcar când sunt situații de urgență, dar nu am primit nici un răspuns. Vom mai face diligențele necesare, pentru că peste calea ferată este imposibil să facem ceva. Ar putea fi construită o pasarelă, dar costurile sunt foarte mari, poate să fie pusă o barieră, dar CFR-ul nu-și asumă această cheltuială. Singura variantă este să găsim înțelegere la Ford. Nu am nici un răspuns oficial. Este o problemă socială, trebuie să găsim soluții“, a răspuns Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, prezentă la „Fii vocea cartierului tău“ în Lăpuş, unei craiovence care a ridicat problema localnicilor izolaţi pe Drumul Apelor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 martie 2015

Actualitate

» La fiecare cinci ore, în România moare un copil sub un an
» Cercetările la locul prăbușirii avionului companiei Germanwings continuă. Autoritățile franceze promit identificarea victimelor până la finele săptămânii
» Iohannis: Cea mai mare nemulțumire a mea rămâne modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiției
» DNA spune că modificările la Codul de procedură penală ar putea afecta investigațiile în dosarele de corupție
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Senatorii au modificat în regim de urgenţă articolul care l-a salvat pe Şova de arest
» Rata şomajului în februarie a fost de 6,4%
» Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, suspectat de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi
» Începe depunerea declaraţiilor pentru deţinătorii de cotă de lapte

Publireportaj

» Cât se investește în construcții noi în România
» Dolj: Regularizare pârâu Raznic în zona localității Grecești – confluența râu Jiu

Local

» Petrică Nanu renunţă la funcţia de adjunct la ISJ Gorj
» Olt: Un bărbat din comuna Pârşcoveni şi-a ucis soţia
» Olt: Primarul Slatinei, suspendat din funcţie
» Olt: Doi cetăţeni greci cu domiciliul în Caracal, dau cu subsemnatul la DIICOT
» Râmnicu Vâlcea: “Concert de Paşte” la Filarmonica “Ion Dumitrescu”
» Vâlcea: Cinci răniţi într-un accident de circulaţie în Câineni

Dolj

» Ministerul Educaţiei s-a răzgândit: Adjuncții merg la concurs, „generalii“ conduc cu delegație
» Șase, șase! Vine ANAF în control! Cum procedăm?
» Consilier – mândria ţării
» Ce vrea să facă Primăria Craiova cu locurile de joacă?
» Secretul indicatoarelor de pe Calea București
» Cum vor afla proprietarii de cheltuielile asociației
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Strada uitată de primărie
» Craiova: Activitate educativă dedicată Sărbătorilor Pascale
» Un an de la deschiderea Centrului Polonez la Craiova
» Termo reia furnizare căldurii pentru craioveni
» Spectacol cu personaje din literatura franceză la Universitatea din Craiova
» Dolj: Posesor de mandat în spatele gratiilor
» Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, prezent la Festivalul Internaţional de Teatru de la Izmir
» Jandarmii olteni şi-au sărbătorit veteranii

Gorj

» Israelienii oferă locuri de muncă în construcţii pentru un salariu de 1.540 de dolari
» 14 elevi au renunţat la şcoală pentru a se căsători
» Patru puncte de sacrificare a mieilor autorizate sanitar-veterinar
» Sarcină continuă concedierile – Zeci de disponibilizări la Mecanoprod Motru
» Gorj: CEO acordă primele de Paşte în tichete de masă
» Gorj: Balastieră ilegală, închisă de poliţişti
» Gorj: Cu o singură ofertă la Târgul pentru tabere şcolare
» Patru puncte de sacrificare a mieilor în Gorj

Sport

» Dacă bate Energia, SCM-U trece pe locul 10
» Fotbalistele de la Real s-au calificat în play-off
» Spadasinii craioveni nu coboară de pe podiumul performanței
» Ionel Luţă vrea victoria alb-albaştrilor la Galaţi
» Fotbalul mic din Dolj își rezolvă restanțele
» Volei (m): Învinsă de Zalău, Craiova va lupta cu Dinamo pentru bronz
» Fotbal – Corneliu Andrei Stroe, comemorat de apropiați

Sanatate

» Gabriela Alexandrescu (Salvați Copiii): La fiecare 5 ore, în România moare un copil sub un an

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top