12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGreșeli în accesarea fondurilor

Greșeli în accesarea fondurilor

Anumite firme pierd finanțări europene sau sunt nevoite să renunțe la acestea, fie din cauză că nu își anticipează corect rezultatele financiare, fie nu își pregătesc din timp proiectele. Iată cum trebuie să procedați pentru a fi bine pregătiți atunci când doriți să accesați fonduri europene sau guvernamentale.

Companiile ar accesa fonduri europene, dar în acest moment mai sunt foarte puține programe accesibile, în special pentru IMM-uri. Totuși, consultanții le recomandă celor care intenționează să acceseze fonduri europene să se pregătească pentru perioada care va veni și în care vor fi lansate efectiv finanțările pe programele destinate companiilor.
Cea mai mare dificultate a celor care vor să acceseze fonduri europene sau fonduri guvernamentale este aceea că nu au acces la informații legate de fonduri europene sau se informează greșit din surse neoficiale, spune consultantul craiovean.
În cazul celor care au accesat deja proiecte, întârzierea cu care se decontează prima tranșă ar putea să îi pună în dificultate. De aceea, firmele trebuie să aibă suficiente resurse financiare pentru a putea demara un proiect intrat la finanțare. Termenele de plată sunt semnate și asumate de autoritatea contractantă, dar din anumite motive apar întârzieri în plata banilor către beneficiari, în special la programele guvernamentale.
În cazul taxei pe valoarea adăugată (TVA), care poate fi cheltuială eligibilă sau neeligibilă, în funcție de proiect, beneficiarul trebuie să își ia în calcul finanțarea întregii sume, cu tot cu TVA. „Practic, pentru un proiect de 100.000 de euro trebuie să avem puși deoparte încă 24.000 de euro pentru TVA. Este un adevăr că nu putem implementa proiecte cu fonduri europene sau cu fonduri guvernamentale dacă nu avem ceva bani puși deoparte“, a precizat Marius Căpățînă, managerul Euro Office Invest.

De ce renunță antreprenorii la proiecte deja semnate

Resursele financiare insuficiente pentru implementarea proiectelor reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale firmelor care au câștigat deja proiecte cu finanțări europene, dar care sunt nevoite să renunțe la întregul proiect. Se întâmplă ca firmele să nu mai aibă același profil de activitate ca atunci când au aplicat pentru proiect și, astfel, nu se mai încadrează sau nu mai pot fi respectate caracteristicile tehnice din proiect. Antreprenorii care nu și-au făcut foarte bine calculele vor avea probleme în implementarea proiectelor. Este foarte important ca un plan de afaceri care se face pentru un proiect din fonduri europene să fie întocmit într-un mod cât mai realist posibil, în sensul că nu trebuie nici supraevaluate posibilitățile firmei, dar nici subevaluate, a spuns Marius Căpățînă, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“.
În plus, există situații în care firmele nu pot să acceseze credite pentru a-și asigura cofinanțările propuse prin proiecte, astfel că ele renunță la finanțările nerambursabile. În cazul în care firmele nu respectă condițiile asumate prin proiect, cum ar fi angajarea unui număr de persoane promis inițial, firma respectivă riscă fie să ramburseze integral banii aferenți proiectului, fie să suporte o serie de corecții financiare serioase pe parcursul derulării proiectului.
Emisiunea „Economia Sudului“ poate fi urmărită fie pe site-ul televiziunii, www.alege.tv, fie pe site-ul Gazetei de Sud, www.gds.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS