17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 60 de asociaţii de proprietari, date în judecată pentru datoriile la Salubritate

Peste 60 de asociaţii de proprietari, date în judecată pentru datoriile la Salubritate

Platformele subterane de gunoi, ţinta căutătorilor de peturi (Foto: Eugen Măruţă)
Platformele subterane de gunoi, ţinta căutătorilor de peturi (Foto: Eugen Măruţă)

Locuitorii municipiului Târgu Jiu nu îşi achită cu anii taxa pe gunoi. Cele mai multe debite sunt înregistrate la asociaţiile de proprietari din oraş. Mai mult de jumătate dintre acestea au restanţe la plata serviciilor de ridicare a gunoiului, unele chiar de la preluarea serviciului de salubritate de către Polaris, respectiv din anul 2007. În prezent, datoria totală a asociaţiilor de proprietari la firma de salubritate este de peste două milioane de lei. Din cauză că nu au reuşit să îi convingă pe oameni să îşi plătească debitele şi restanţele, reprezentanţii Polaris au dat în judecată peste 60 de asociaţii de proprietari şi de locatari din municipiul Târgu Jiu, dintr-un total de 209, în vederea recuperării banilor. La rândul lor, asociaţiile de proprietari trebuie să facă demersuri în instanţă pentru a putea obţine sumele necesare de la locatarii rău-platnici. În majoritatea cazurilor, factura la gunoi este inclusă în calculul facturii la întreţinere. Excepţie fac cetăţenii care locuiesc la casă şi agenţii economici. Taxa la gunoi pentru persoanele fizice este de aproximativ cinci lei pe lună.

Restanţe şi la primării

Agenţii economici sunt în general buni-platnici. Firmele achită o taxă de 100,7 lei pentru fiecare metru cub de gunoi. Restanţe înregistrează la depozitarea deşeurilor şi unele dintre primăriile care au încheiate contracte cu firma Polaris, ce deţine un depozit la Târgu Jiu. „Asociaţiile au restanţe de 5.000 de lei şi ajung până la 15.000 – 30.000 de lei. Sunt datorii şi de la preluarea serviciului de salubritate de către Polaris. Ne judecăm cu 60 de asociaţii de proprietari. Noi ridicăm gunoiul în continuare, chiar dacă sunt aceste debite. Agenţii economici au datorii mai puţine pentru că ştiu că nu le mai ridicăm gunoiul. Probleme mai sunt cu primăriile. Cele mai multe datorii sunt la Primăria Târgu Cărbuneşti, unde debitul total este de 100.000 de lei. Ne-au cerut să îi mai păsuim, pentru că au avut mari probleme cu fondurile şi cu bugetul“, a declarat Ion Pătraşcu, directorul firmei de salubritate din Târgu Jiu, SC Polaris.

Încă 20 de platforme subterane noi

Ion Pătraşcu a declarat că la începutul lunii aprilie vor fi demarate lucrările de instalare a ultimelor platforme subterane de pe raza municipiului. Un număr de 40 dintre acestea au fost montate anul trecut, iar în acest an vor mai fi construite alte 20, programul investiţiilor respective urmând să fie finalizat. Săparea primelor gropi va începe chiar înainte de Paşte, în zona Dacia şi hotel Gorj. „Sunt ultimele 20 de platforme pe care le vor instala în Târgu Jiu. A fost o investiţie totală pentru 60 de platforme subterane de gunoi, în valoare de 720.000 de euro. Ne vom opri aici. Cine ştie, poate peste câţiva ani vor fi numai platforme subterane în tot oraşul. Avantajul este că dispar câinii comunitari, căutătorii de peturi şi resturi alimentare şi mirosul neplăcut. La început, au fost privite cu reticenţă, acum nu mai facem faţă solicitărilor. Din păcate, nu mai putem continua investiţiile, după ce le vom finaliza pe cele 60. Este o investiţie mare, iar preţul la gunoi a rămas la fel şi nici nu-l vom majora“, a mai spus directorul Polaris.

Se fură sacii galbeni

Cea mai grea problemă pe care o are de rezolvat firma de salubritate este colectarea selectivă a deşeurilor. La nivelul cartierelor au fost instalate 140 de clopote pentru colectarea selectivă a hârtiei, plasticului şi metalului. De asemenea, la gospodării sunt distribuiţi lunar 19.000 de saci galbeni. Din cauza lipsei de receptivitate a cetăţenilor, doar 8.000-9.000 de saci cu deşeuri colectate selectiv mai ajung lunar în depozitele Polaris. Diferenţa este oprită de cetăţeni, mai ales că sacii galbeni sunt oferit gratuit. Mai mult decât atât, aproximativ 1.000-1.500 de saci galbeni cu hârtie sau peturi sunt furaţi în fiecare lună de la porţile caselor de către oamenii străzii. Reprezentanţii firmei de salubritate au declarat că persoanele care caută peturi au învăţat programul de ridicare a gunoiului şi a sacilor galbeni şi ridică deşeurile înainte de sosirea maşinilor Polaris. Kilogramul de peturi este vândut cu 80 de bani, acesta fiind şi motivul pentru care gunoiul colectat selectiv este la mare căutare. Oamenii care strâng peturi sunt extrem de nemulţumiţi de faptul că nu mai pot căuta în gunoi, ca urmare a apariţiei platformelor subterane. Este şi motivul pentru care zeci de mânere de inox au fost furate sau distruse. La fel s-a întâmplat şi cu prizele aplicate, care sunt folosite pentru punerea în funcţiune a sistemul hidraulic de ridicare a containerelor de gunoi, aflate în subteran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS