10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDezbatere pe tema agriculturii organizată de PNL Dolj

Dezbatere pe tema agriculturii organizată de PNL Dolj

Fermieri, procesatori, specialişti în agricultură au participat sâmbătă, 28.03.2015, la dezbaterea organizată de către PNL Dolj, pentru a face o radiografie a agriculturii la acest moment. Dezbaterea moderată de către deputatul Mihai Voicu, copreşedinte PNL Dolj, a avut ca scop prezentarea programului PNL pentru agricultură, precum şi identificarea soluţiilor cele mai eficiente pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultura.

PNL se sprijină în elaborarea politicilor publice din domeniul agriculturii pe propunerile mediului de afaceri și a specialiștilor din domeniu, care arată că sunt urgente unele măsuri de consolidare a sistemului agricol, în primul rând prin soluționarea problemelor de fond ale agriculturii.

În prima parte a dezbaterii a fost prezentat programul PNL pentru agricultură şi s-au făcut precizări despre obiectivele şi direcţiile de intervenţie considerate prioritare de către PNL. Cei doi invitaţi ai Comisiei pentru Agricultură a PNL la nivel naţional, Gigi Ştefan, copreşedinte, şi Diana Pavelescu, secretar al acestei comisii, au dat lămuriri şi informaţii suplimentare legate de acest program.

Obiectivele strategice principale ale PNL pentru o agricultură durabilă şi sustenabilă în următorii 10 ani sunt:
– Definitivarea cadastrului și comasarea terenurilor agricole și forestiere;
– Regândirea cadrului fiscal necesar agriculturii românești pentru aducerea fermierilor la nivelul de competitivitate european;
– Promovarea și sprijinirea măsurilor de piață în sectorul agroalimentar;
– Încurajarea și promovarea formelor asociative și a organizațiilor profesionale/ interprofesionale;
– O agricultură predictibilă – reglementare activităţii de îmbunătățiri funciare din România;
– Cercetare aplicată pentru nevoile fermierilor;
– Personal calificat în agricultură – învățământul agricol de specialitate;
– Dezvoltarea durabilă a satului românesc – măsuri concrete pentru instalarea tinerilor fermieri.

Partea a doua a dezbaterii a fost un dialog între invitaţi şi conducerea Comisiei pentru agricultură, dar mai ales au fost transmise parlamentarilor prezenţi problemele cu care se confruntă agricultura judeţului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS