16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJudecătoarea Cîrstoiu, la puşcărie pentru mita primită de la Dinel

Judecătoarea Cîrstoiu, la puşcărie pentru mita primită de la Dinel

Judecătoarea Cîrstoiu a fost condamnată la cinci ani de închisoare
Judecătoarea Cîrstoiu a fost condamnată la cinci ani de închisoare

Curtea de Apel Constanța a hotărât, joi, să o condamne la cinci ani de pușcărie pe o fostă judecătoare a Curții de Apel București, acuzată că a primit drept mită suma de 630.000 de euro de la omul de afaceri Dinel Staicu. În schimbul banilor, judecătoarea Veronica Cîrstoiu, căci despre ea este vorba, împreună cu două colege de la Curtea de Apel București, au șters cu buretele pedeapsa de șapte ani de închisoare primită de Dinel în dosarul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor. În acest dosar, Dinel Staicu a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în prezent omul de afaceri fiind după gratii.

Pentru a înțelege cum a ajuns omul de afaceri Dinel Staicu să mituiască cu peste 600.000 de euro un complet de judecată de la Curtea de Apel București, trebuie să începem cu primul dosar penal al acestuia.
În noiembrie 2006, Dinel Staicu era trimis în judecată alături de Ion Popescu, fostul director al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), şi de funcţionarii BIR Radian Răceală şi Viorica Duţu, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată.
Pe scurt, procurorii DNA au stabilit că, în perioada iulie 1999 – februarie 2000, în calitate de preşedinte al băncii, director, respectiv şef serviciu, Popescu, Răceală şi Duţu au aprobat, cu încălcarea normelor bancare, cesiuni de creanţă în valoare de 10.678.612 de lei şi credite de 8.053.561 de lei către 11 societăţi comerciale controlate de Dinel Staicu. Creditele au fost acordate cu încălcarea normelor interne de creditare ale BIR, dar şi a reglementărilor BNR prin care se interzicea creditarea societăţilor pentru care nu putea fi efectuată analiza bonităţii şi a posibilităţilor de rambursare.
Ulterior, pe 4 aprilie 2011, omul de afaceri Dinel Staicu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la şapte ani de puşcărie. Aceeași pedeapsă a primit-o și Popescu, iar Radian Răceală a fost condamnat la cinci ani de închisoare, în timp ce Viorica Duţu a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare. După condamnare, Dinel Staicu nu a fost încarcerat imediat pentru că, între timp, îşi schimbase numele în Dinel Nuţu şi plecase din ţară. A fost prins în Ungaria, extrădat şi încarcerat la sfârşitul lunii aprilie 2011. Între timp, Judecătoria Sector 2 Bucureşti, pe rolul căreia se afla dosarul „Transgaz“, a emis pe numele lui Dinel Nuţu un mandat de arestare preventivă, mandat care a fost pus în executare pe 30 aprilie, după ce inculpatul a fost extrădat din Ungaria.
După ce a ajuns în pușcărie, Dinel Nuţu a început demersurile pentru a ieşi din puşcărie, așa că a formulat la Curtea de Apel București o contestație în anulare, care i-a fost admisă pe 22 februarie 2012. Atunci, completul de judecată a invocat autoritate de lucru judecat (o persoană nu poate fi judecată de două ori pentru aceeaşi faptă) și a desfiinţat sentinţa de șapte ani de pușcărie. Ulterior, Dinel și-a schimbat din nou numele, revenind la Staicu.

Șpăgile de la Curtea de Apel București

După admiterea contes­ta­­ției, procurorii DNA au încercat să-și dea seama cum a reușit condamnatul Dinel să scape de cei șapte ani de pușcărie și au descoperit o serie de fapte de corupție, care s-au întins de la Tribunalul București până la Curtea de Apel București.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, judecătoare la Curtea de Apel București – Secția I Penală, a primit, prin inculpata Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată, admiterea contestaţiei în anulare formulată de Dinel Staicu. Procurorii au stabilit că banii au ajuns la judecătoare prin intermediul lui Marian Staicu, fratele lui Dinel, dar şi al altei inculpate din acest dosar, Ioana Popescu. Ulterior, judecătoarea Cîrstoiu şi colegii săi s-au pronunţat în favoarea lui Dinel Staicu, anulând pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare dată lui Dinel Staicu tot de Curtea de Apel Bucureşti. Pentru a ascunde originea ilicită a celor 630.000 de euro, judecătoarea Cîrstoiu a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită, apoi, în septembrie 2012, a cumpărat pe numele surorii sale un apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei.
În aprilie, anul trecut, procurorii DNA au trimis în judecată nouă inculpați. Este vorba de fraţii Dinel şi Marian Staicu, magistrata Veronica Cîrstoiu, fiul acesteia, Florin Cergan, dar şi de Adriana Dascălu, Lucian Băgia, Giorgel Zgăbei, Ioana Popescu şi Marilena Cucianu.
Cinci dintre aceștia – Dinel şi Marian Staicu, Ioana Popescu, Adriana Dascălu şi Giorgel Zgăbei – şi-au recunoscut faptele pentru a avea parte de pedepse mai blânde, iar, pe 8 mai, au și fost condamnați de Curtea de Apel Constanța. Dinel a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare, Ioana Popescu – la un an şi patru luni de închisoare, iar Marian Staicu şi Adriana Dascălu au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Giorgel Zgăbei, ultimul dintre cei cinci inculpaţi, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare. A urmat apelul, iar în septembrie, anul trecut, Curtea Supremă a hotărât să-i mărească pedeapsa lui Dinel Staicu la cinci ani de pușcărie, hotărârea fiind definitivă.
Restul inculpaților care nu și-au recunoscut faptele – Veronica Cîrstoiu, Florin Cergan, Marilena Cucianu și Lucian Băgia – au fost judecați în continuare la Curtea de Apel Constanța, instanță care s-a pronunțat și în cazul lor, joi, pe 26 martie.
Judecătoarea Cîrstoiu a fost condamnată la cinci ani de închisoare, iar fiul ei a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare. În schimb, Lucian Băgia a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Marilena Cucianu la trei ani de închisoare, tot cu suspendare. În plus, instanța a dispus ca Veronica Cîrstoiu și Lucian Băgia să înapoieze mita primită. Hotărârea judecătorilor constănțeni nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea Supremă.

Alte dosare, alte acuzații, alți judecători

Mai trebuie spus că, în urma cercetărilor făcute de procurorii DNA, Veronica Cîrstoiu și colegele sale de la Curtea de Apel București, magistratele Liliana Bădescu și Dumitriţa Piciarcă, au fost trimise în judecată într-un alt dosar, în care sunt acuzate că au falsificat decizia penală nr. 381/22.02.2012, în care a fost admisă contestaţia în anulare formulată de Dinel Staicu.
Pentru a recupera prejudiciul (18.839.684 de lei) pe care Dinel Staicu nu l-a mai achitat în dosarul fraudării BIR după ce a fost „iertat“ de cele trei judecătoare, procurorii au pus sechestru pe bunurile acestora. Veronica Cîrstoiu are sechestru pe conturile bancare, pe două apartamente, două terenuri intravilane de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp. Dumitriţei Piciarcă i-a fost pus sechestru pe conturile bancare, pe apartament și pe două imobile deţinute în coproprietate, iar în cazul Lilianei Bădescu, pe un autoturism VW Touareg și un apartament. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel București, următorul termen fiind stabilit pentru 31 martie. De asemenea, în iulie 2013, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 23 de inculpați, printre care se numără și magistratele Viorica Dinu și Antoanela Costache de la Tribunalul București, dar și Marian Staicu, fratele lui Dinel. Printre alte fapte de corupție, cele două judecătoare sunt acuzate că, în februarie 2013, au primit 40.000 de euro de la Marian Staicu pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care la acea vreme era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“. Și acest dosar se află pe rolul Curții de Apel București, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 2 aprilie.

Pușcărie și în dosarul „Transgaz“

În decembrie 2013, magistrații Judecătoriei Sector 2 București l-au condamnat pe același Dinel Staicu (trimis în judecată în noiembrie 2007) la 11 ani de puşcărie în dosarul fraudării Transgaz SA Mediaș cu aproximativ 11 milioane de euro. Ceilalţi inculpaţi – Aurel Coconea, fost director general al Transgaz Mediaş, Teodor Volintiru, Carmen Ioana Popescu, fost director economic al BDJ SA Craiova, Vlad Rebega – fost director al BDJ SA Craiova, Iulian şi Tudorică Siclitaru, Vasile Naciu, fost director general la Asigurarea Naţională Română, şi Adrian Bogza, fost administrator la Delta Telecom SA, au primit pedepse între cinci şi şapte ani de închisoare. Hotărârea instanţei a fost atacată cu recurs de inculpaţii condamnaţi, dosarul fiind pe rolul Curții de Apel București. Următorul temen de judecată a fost stabilit de instanță pentru 1 aprilie, când este posibil ca Dinel să fie „păcălit“ cu o pedeapsă definitivă și în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS