10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDe la şcoala generală la „meseria“ de mamă

De la şcoala generală la „meseria“ de mamă

O elevă de 12 ani a devenit mamă de câteva zile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu şi se află sub monitorizarea medicilor. La Secţia neonatologie se mai află sub supravegherea cadrelor medicale altă mamă, de 16 ani, care este la a doua naştere. Mama de numai 12 ani este îngrijită de nişte rude, întrucât părinţii se află la muncă în străinătate.
„Avem două mame minore, una de 12 ani și alta de 16 ani. Cea de 16 ani se află deja la al doilea copil. Numărul mamelor minore nu este exagerat de mare, însă avem destule tinere care devin mame, deși nu au împlinit vârsta de 18 ani. Este îngrijorător că se întâmplă așa. Unele au sprijinul părinților, însă există și cazuri în care nu au pe nimeni și cer o măsură de protecție“, a declarat Tatiana Cucu, medic neonatolog, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

Copii lăsaţi în grija rudelor

Problema copiilor care devin părinţi sau care rămân fără părinţi de la o vârstă fragedă şi nu mai sunt îndrumaţi cum trebuie se află în atenţia autorităţilor. Potrivit statisticilor, în judeţul Gorj, sunt peste o mie de familii în care unul dintre părinţi a fost nevoit să plece la muncă în străinătate. 176 de copii fiind lăsați în grija rudelor, a prietenilor sau duşi în orfelinate.
Din totalul copiilor aflaţi în astfel de situaţii, 108 au rămas în grija rudelor, 27 la asistenții maternali, șase în custodia unor prieteni şi 35 au fost lăsați în orfelinate. Părinţii care urmează să plece la muncă în străinătate sunt obligaţi să anunţe acest lucru la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Gorj.
„În astfel de situaţii persoanele trebuie să notifice că pleacă în străinătate, pentru ce perioadă va face acest lucru şi în grija cui va rămâne minorul.
Dosarul întocmit de către primăria din localitatea respectivă va cuprinde cererea persoanei care pleacă la muncă, acordul persoanei care urmează să aibă grijă de minor, precum şi o anchetă socială efectuată de către autorităţi“, a declarat Corina Drăgan, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS