10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalvarea Termo Craiova costă 100 de milioane de euro

Salvarea Termo Craiova costă 100 de milioane de euro

Termoficarea Craiovei a aprins spiritele în consiliul local (Foto: Claudiu Tudor)
Termoficarea Craiovei a aprins spiritele în consiliul local (Foto: Claudiu Tudor)

Conducerea Primăriei Craiova și doi consilieri locali s-au contrat ieri pe tema termoficării în ședința lunară de consiliu care a avut pe ordinea de zi, printre alte proiecte, încetarea contractului managerului SC Termo Craiova SRL, Florin Lungu, din cauza intrării societății în insolvență. Alt subiect sensibil dezbătut a fost debandada de la Direcția de Impozite și Taxe, acolo unde sute de craioveni așteaptă la coadă ore întregi să-și plătească dările.

Încetarea contractului de management al șefului SC Termo Craiova SRL, Florin Lungu, a fost scânteia care a aprins spiritele în ședința de consiliu. Doi dintre consilierii locali, Dan Cherciu și Ionel Pană, au acuzat lipsa de viziune și soluții pentru rentabilizarea sistemului de distribuție a apei calde și a căldurii în sistem centralizat, mai ales că societatea a intrat în procedură de insolvență pe 18 martie din cauza datoriilor uriașe acumulate către Complexul Energetic Oltenia. Întreaga activitate inclusiv plățile și încasările vor fi supervizate de un administrator judiciar, SC Siomax SRL, numit de judecătorul sindic. Pe lângă acesta, potrivit legii, datornicul își poate numi un administrator special cu acordul judecătorului. Consilierii locali au aprobat ieri ca acesta să fie Dan Magla, directorul comercial al Termo.
„Mi s-ar fi părut normal să știm și noi care sunt viziunile referitoare la ceea ce se va întâmpla cu această unitate. Atenție foarte mare pentru că acum două luni ni se spunea că Termo nu intră în insolvență. Doresc să văd un program, o misiune, un proiect, ceva, al noului administrator pe această problemă“, a spus consilierul Ionel Pană, deschizând seria confruntărilor. Răspunsul oferit de viceprimarul Craiovei, desemnat de primar să se ocupe de această problemă, Dan Dașoveanu, mai rău a turnat gaz pe foc. Acesta a prezentat o analiză făcută în premieră, după cum a spus el, de specialiștii CEO și ai Termo referitoare la costurile rentabilizării Termoficării și la măsurile care ar trebui implementate de urgență. „Această lucrare (analiza – n.r.) ar fi trebuit făcută acum 25 de ani. Ea ne arată unde trebuie să ajungem ca să avem un sistem de distribuție corespunzător“, a spus el, apoi a început să enumere măsurile și costurile: Elaborarea unui studiu – 50.000 de euro, accesarea în continuare a programului termoficare 2006-2015 căldură și confort pentru modernizarea a 78 de puncte termice în limita posibilităților financiare până la suma de 22.594.476 de euro, modernizarea sistemului de distribuție la consumatorii finali, adică înlocuirea a 490 km de conducte, respectiv 122 km canal termic – 52.999.320 de euro, înlocuirea sistemului de contorizare, vechi de zece ani, cu sisteme cu posibilitate de transmitere a datelor la distanță – 3,8 milioane de euro. În total, modernizarea întregului sistem de termoficare ar costa aproximativ o sută de milioane de euro.
Potrivit analizei prezentate de Dașoveanu, Termoficarea ar avea nevoie urgentă de investiții de aproape 1,5 milioane de euro pentru înlocuirea echipamentelor de pompare a apei calde în 25 de puncte termice, pentru automatizarea sistemului de furnizare în 76 de puncte termice, pentru reîntregirea parcului pompelor de recirculare și pentru înlocuirea contoarelor de energie termică.
„Aceste investiții aduc economii semnificative (…), dar ținta este să nu crească prețul la gigacalorie“, a explicat Dașoveanu. „Există deja un raport pe această temă“, l-a contrat Pană, care spune că Termoficarea are nevoie de 118 milioane de euro. „Dar putem noi să facem acest efort? Când? Studiul a fost făcut, implementarea lui a fost problema“, a spus el.

Cherciu: Craiovenii nu cred că sunt atât de bătuți în cap

În discuție a intervenit consilierul Dan Cherciu, care a declarat că, indiferent de suma care va fi investită, banii vor fi aruncați pe fereastră dacă Termoficarea nu introduce în blocuri sistemul de distribuție pe orizontală care permite debranșarea inviduală a rău-platnicilor, fără să-i afecteze pe ceilalți.
„Mă surprinde că nu este prins (în analiză – n.r.) Cuiul lui Pepelea, distribuția pe orizontală. Am mai avut această discuție la faimoasa comisie cu durata de o zi (comisie formată din mai mulți consilieri locali – n.r.) și am fost cu toții de acord că problema esențială este distribuția pe orizontală. Putem lua un milion de măsuri, dacă nu se introduce distribuția pe orizontală sunt bani aruncați. Nu văd de ce, odată făcută orice investiție de către Termo, cei care nu au plătit până acum o vor face de atunci încolo. Asta înseamnă că investițiile le vom face din banii celorlalți craioveni care plătesc. Le-am dat celor de la Termo o soluție. Sunt foarte mulți craioveni care au investit sau plănuiesc să o facă în centrale de apartament. Îi costă mii de lei. De ce nu ar veni Termo cu o ofertă către ei legată de costul estimativ pentru introducerea distribuției pe orizontală? Măsura poate fi bună sau proastă, dar măcar să facă un deviz. Câți cetățeni ai Craiovei au primit această ofertă clară? Refuz să cred că cetățenii sunt atât de bătuți în cap“, a spus Cherciu după o altercație verbală cu Dașoveanu.
„Am făcut toate eforturile posibile. Angajații de la Termo au spus că montează țevile gratuit, populația trebuia să plătească doar țeava care trece prin apartament. Eu credeam că Termo nu va face față solicitărilor, dar am avut o mare surpriză: o singură scară a intrat în program, poate acum sunt două-trei. Vă reamintesc ce am pățit la reabilitarea termică din fonduri europene, care, până la urmă era gratis. Am avut sub 300 de scări de bloc din 4.000. Când aud că este vorba să dea doi lei, oamenii nu vor. Și este suficient să nu vrea unul“, a spus primarul. Vasilescu a precizat că singura variantă de succes este o societate nouă cu acționari CEO și Consiliul Local după ce prima soluție, absorbția Termo de către CEO, a fost abandonată din cauza opoziției Fondului Proprietatea.
„Dacă s-ar fi făcut această fuziune am fi putut discuta de atragerea fondurilor europene, pentru că este condiție ca producția și distribuția să fie pe aceeași firmă. Dacă vrem, putem să ne mințim între noi, că punem nu știu câți kilometri de țeavă prin tot orașul. Asta înseamnă să spargem toate străzile. Până la urmă soluția este tot o societate nouă, descărcată de datorii și unirea ei cu CEO“, a explicat primarul.

Funcționarii penali, necazul craiovenilor

Cum problema Termoficării a rămas să fie dezbătută și pe viitor, Cherciu a adus în discuție problemele legate de plata taxelor și impozitelor locale. Consilierul a amintit despre debandada distribuirii plicurilor cu înștiințările de plată ajunse la craioveni care își achitaseră deja dările și despre blocarea plăților online prin site-ul guvernamental ghiseul.ro și despre cozile uriașe de la ghișee.
„Nu pot înțelege de ce într-o lună și jumătate cei de la Taxe și Impozite nu au fost capabili să semneze un protocol cu altă bancă pentru plata prin ghiseul.ro. Vă spun eu de ce: nu-i interesează, e o bătaie de joc“, a spus Cherciu care a venit cu două propuneri de îmbunătățire a activității. Prima se referă la comunicarea automată către toți craiovenii a codurilor de acces pentru plata on-line și nu la cerere ca acum. A doua se referă la vinieta care face dovada plății taxei de parcare de 40 de lei pe an. Cherciu spune că, în loc să fie tipărită, ea poate fi emisă electronic, iar poliția locală poate să verifice cu un terminal inteligent dacă ea a fost plătită sau nu. Astfel, s-ar elimina costurile cu tipărirea și cozile de la ghișee. Mihail Genoiu, viceprimarul responsabil de coordonarea activității Direcției de Taxe și Impozite, a explicat că aglomerația de la ghișee are două cauze. Prima: bonificația de 10% acordată pentru plata anticipată până pe 31 martie. A doua: numărul insuficient de angajați la ghișee, după ce 14 funcționari au fost suspendați din cauza problemelor cu legea.
„Anul acesta am fost dați peste cap, deoarece au fost suspendați 14 funcționari, din care nouă chiar de la ghișee. Ei au fost supliniți de cinci persoane din primărie, dar lipsite de experiență. Nu plata în sine duce la întârzieri, ci furnizarea de informații celor care le solicită“, a spus Genoiu. El a amintit că în Craiova se implementează treptat o procedură unică în țară prin care craiovenii pot afla de la infochioșcurile care se amplasează în oraș cât au de plată pe baza codului de bare de pe avizul primit prin poștă.

Soluția trăsnită

Consilierul local Marin Nicoli, totodată administrator al celor două parcuri industriale de la marginea Craiovei, i-a sugerat administratorului special al SC Termo Craiova SRL, Dan Magla, să convertească în obligațiuni datoria istorică a societății, care să fie plătite de primărie pe o perioadă de 30 de ani. Asta ar însemna ca toți craiovenii să plătească datoriile rău-platnicilor.
„Administratorul special este un doctor care dă medicamentele necesare companiei. Îi sugerez să meargă pe transferul în obligațiuni a datoriei istorice și, peste un an, când medicamentele trebuie să dea rezultate, să putem spune că datoria istorică provenită din penalități s-a transformat în obligațiuni pe care le vom plăti pe o perioadă de 30 de ani, bineînțeles cu acceptul creditorilor“, a spus Nicoli.

Hipodromul şi Grădina Botanică la primărie

Consilierii locali au aprobat ieri şi trecerea în administrarea primăriei a hipodromului din Parcul „Romanescu“ şi a Grădinii Botanice. În cazul acesteia din urmă, primăria intenţionează să asfalteze urgent aleile şi să înlocuiască băncile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS