5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Generalul Titu Stoicheci, la 104 ani, felicitat de jandarmii mehedinţeni

Craiova: Generalul Titu Stoicheci, la 104 ani, felicitat de jandarmii mehedinţeni

O delegaţie din partea Jandarmeriei Mehedinţi l-a vizitat, ieri, la Craiova, pe generalul de brigadă în retragere Titu Stoicheci, veteran al instituţiei. A fost un eveniment conceput  în semn de respect şi preţuire pentru cel mai în vârstă veteran născut în judeţul Mehedinţi.
„Înarmaţi” cu  un tort aniversar, în săptămână premergătoare sărbătorii a 165 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, cu o sticlă de şampanie personalizată şi o ediţie din Revista Jandarmeria Română, care să-i reamintească împlinirea celor 104 ani, jandarmii au pornit la drum.
Odată ajunşi, preţ de câteva ore, jandarmii aflaţi la mijlocul carierei militare au primit adevărate lecţii de istorie şi de viaţă, despre ce înseamnă curaj, onoare, demnitate şi sacrificiu.
Jandarmul veteran se bucură de fiecare dată când generaţiile tinere îi trec pragul, atât militari, cât şi foşti elevi, domnia sa fiind, pentru mulţi ani, dascălul elevilor de la Şcoala Zegaia din judeţul Mehedinţi.
Supravieţuitor al bătăliei de la Stalingrad, domnul general a rememorat, cu lacrimi în ochi, momentul despărţirii de familie: „Nu plânge i-a spus soţiei – n-am să mor pe front, dar nu mă voi întoarce mai devreme de doi ani, am presimţirea că vom pierde războiul”’.
Chiar dacă are probleme de sănătate, se deplasează cu greutate, iar auzul nu mai este ca în tinereţe, amintirile războiului, soldaţii pe care îi avea în subordine sau  tancurile care sfârtecau trupuri, în cea mai grea încleştare din cel de-al doilea război mondial, sunt încă vii în memoria sa.
Generalul în retragere Titu Stoicheci este printre puţinii veterani de război care mai sunt în viaţă, iar acum la venerabila vârstă continuă să aibă  forţa şi tăria caracteristice unui militar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS