10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozile umilinței continuă la Direcția de Impozite și Taxe

Cozile umilinței continuă la Direcția de Impozite și Taxe

Aglomerația la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Craiova a continuat și ieri. Sute de persoane au așteptat ore în șir să își plătească impozitele pe case și mașini. Unii dintre cei de la coadă au acuzat că se dădeau bonuri de ordine „pe sub mână“, iar o persoană ar fi cerut cinci lei pentru un bon mai în față. De asemenea, un craiovean care vrea să achite prin internet acuză Direcția că nu îi dă user și parolă ca să poată să plătească de acasă.

Pățaniile craiovenilor care s-au aventurat să își achite impozitele pe proprietate la sediul Direcției de Impoite și Taxe (DIT) Craiova, din Piața Centrală, au continuat și ieri.
Un tânăr de 21 de ani ne-a sesizat la redacție că în sediul cu pricina s-a ajuns să se dea bonuri de ordine „pe sub mână“ și pe bani. „Un bărbat a luat pe la ora 11.00 circa 50 de bonuri de ordine, iar acum face afacere. Dă bonurile de ordine cu cinci lei bucata“, ne-a sesizat la redacție Adrian Mirea, ieri, în jurul orei 14.00. El s-a arătat total dezamăgit de modul în care i se încasează impozitul în Craiova. La ora la care GdS a ajuns la sediul DIT din Piața Centrală, „afaceristul“ nu mai era. În schimb, oamenii au povestit despre condițiile în care sunt nevoiți să stea la ghișee pentru a da bani municipalității. „Se strigă bonurile, dar nu prea se respectă. Stau la coadă de două ore. Mai am în fața mea în jur de 250 de persoane. Nu am încercat prin internet. Am carduri, dar nu am încredere să plătesc cu cardul și vin să plătesc cu banii în mână și să primesc chitanța. Azi voi sta până la sfârșit, ca să îmi plătesc impozitul. Mi se pare deplorabil să stai la astfel de cozi. Sunt femei gravide, sunt bătrâni care așteaptă de ore în șir. Am văzut azi mai multe gravide și nici măcar locuri să stea jos nu au avut. Nu mai vorbesc de aerul de aici. Nu este nici măcar un geam deschis. Acum, oamenii au mai ieșit prin piață și nu mai e așa îngrămădeală ca în urmă cu două ore“, a spus Adrian Mirea, care a stat la rând aproximativ trei ore.

Cei de la coadă, „salvați“ de femeia de serviciu a DIT

Cei aflați la rând la Direcția de Impozite și Taxe ne-au povestit cum, la un moment dat, aparatul care elibera bonuri de ordine nu a mai funcționat timp de o oră în cursul zilei de joi, iar craiovenii care veneau se așezau la rând, sporind aglomerația. Ei spun că nimeni din cadrul Direcției de Impozite și Taxe nu s-a deplasat să vadă de ce nu funcționa aparatul respectiv.
„Aparatul nu a funcționat timp de o oră, iar lumea aștepta încă la coadă în speranța că vor putea și ei să mai primească un bon. Abia la intervenția mea s-au gândit să trimită pe cineva care să rezolve problema. Au pus hârtie, asta era problema. Vă dați seama câte bonuri s-au luat de s-a terminat hârtia? Nimeni nu știa cu cine să vorbească de la instituție. Norocul nostru a fost cu femeia de serviciu că s-a milit de noi și s-a dus să cheme pe cineva să schimbe rola de hârtie la aparat, la solicitarea mea“, a precizat tânărul.

Venit din Ploiești, a dat piept cu cozile infernale

La fel ca și zilele trecute, unii oameni stăteau pe mese, iar în încăpere existau doar câteva scaune. La rând erau și oameni din alte localități, care veniseră să își achite impozitele pe proprietățile deținute în Craiova.
„Am venit de vreo două ore. Nu am lăsat pe ultima sută de metri. Sunt din Ploiești, nu sunt de aici, am venit să îmi plătesc impozitul pentru ceea ce am aici, dar iată că am avut o «surpriză plăcută» și stau de două ore la coadă, ca să spun așa. Mai am circa 100 de persoane în fața mea, deci probabil că voi mai sta cam trei sferturi de oră. Oricum, este mai bine decât acum doi ani, când nu erau bonurile de ordine“, a spus Gheorghe Mazilu.

Un bătrân cu piciorul operat a stat peste trei ore la rând

Un bătrân care ținea un baston în mână era așezat pe unul dintre scaunele din încăpere. „Stau aici de trei ore, de la 11.00. Nu știu de ce merge așa greu. Am numărul 1.615. Nu pot să plec să mă plimb că sunt cu piciorul…“, a spus Dumitru Nadolu.
După prânz nu mai era atât de aglomerat, dar nu pentru că nu mai erau contribuabili la rând, ci pentru că aceștia își luaseră bonuri de ordine și ieșiseră la aer. O doamnă aștepta şi ea de mult timp să își plătească impozitele locale. „Stau de două ore la rând. Am mai ieșit și ne-am mai plimbat, pentru că nu puteam să stăm aici din cauza căldurii. Nu este nici un geam deschis, iar caloriferele sunt calde. Nu am lăsat pe ultima sută de metri plata impozitului. Am venit acum, când am avut bani, și am venit ca să prind și bonificația. Mai stau cam o jumătate de oră, că am bonul 1.569 și au ajuns deja la 1.505. Nu mi se pare normal să stăm atât de mult la rând pentru plata unui impozit, dar nu avem ce să facem. Îmi e teamă să plătesc prin internet cu cardul. Mai bine vin și stau la ghișeu“, a povestit și Mariana Luca, de 46 de ani, din Craiova.
Un tânăr de 33 de ani a precizat că nu a lăsat pe ultima sută de metri plata impozitului: „Pur și simplu acum am avut timp să vin. Stau de circa 20 de minute și am 200 de bonuri înaintea mea. Oricât ar dura, nu mai plec de aici, că și așa este ziua pierdută. Nu mi se pare normal, dar nu pot să plătesc prin internet. Și contează și bonificația de 10%, de ce să nu recunosc“.

Aventura unui tânăr care vrea să achite prin internet

Există și craioveni care nu acceptă să se umilească la cozile de la Direcția de Impozite și Taxe din Craiova și doresc să își achite în mod civilizat dările, prin internet. Cum platforma ghiseul.ro este blocată de mai bine de o lună, craiovenilor nu le rămâne decât să ceară de la primărie credențiale (nume de utilizator sau user și parolă), cu care să se logheze pe internet, pe site-ul DIT Craiova, și să afle cât au de plată către instituția respectivă. Dar din momentul în care depui documentația pentru obținerea credențialelor și până la obținerea acestora durează luni bune. Harababura de la DIT Craiova continuă și atunci când craiovenii vor să obțină credențiale pentru a-și achita prin internet taxele locale. Mircea este un craiovean care nu vrea să stea la cozile umilinței de la DIT. El a depus cerere la primărie, prin internet, încă de pe 28 ianuarie, pentru a obține userul și parola necesare pentru a afla cât are de plată, pentru ca apoi să stea confortabil în fotoliul de acasă și să plătească prin transfer bancar. Numai că nici la două luni de la depunerea cererii nu a primit credențialele și se apropie termenul-limită până la care se poate plăti cu o reducere de 10%. „Astăzi am sunat de foarte multe ori la Direcția de Impozite și m-au direcționat către un număr la care nu mi-a răspuns nimeni. În cele din urmă, mi-a răspuns cineva, dar zadarnic. Secretara care a răspuns la numărul de telefon existent pe site mi-a comunicat că nu există inspector care să se ocupe de strada pe care locuiesc eu și de aceea nu am primit credențialele până acum, deși le cer de două luni. Practic, celor de la DIT nu poți nici să le dai banii din impozite!“, a declarat Mircea, pentru GdS.
Directoarea Direcției de Impozite și Taxe Craiova, Elena Bonescu, nu a putut fi contactată pentru a spune un punct de vedere în legătură cu se întâmplă în instituția respectivă.

Reducerea la impozit se mai acordă până marți

Craiovenii care doresc să beneficieze de reducerea de 10% la plata impozitelor pe proprietate mai pot să își achite aceste dări până marți, 31 martie. Din aprilie încolo, sumele se plătesc integral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS